Tokaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

A 2023. évi igazgatási szünet elrendeléséről

Hatályos: 2023. 02. 09

Tokaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.09.
A 2023. évi igazgatási szünet elrendeléséről
Végső előterjesztői indokolás
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 232. § (3) bekezdése lehetővé teszi, hogy a Képviselő-testület igazgatási szünetet rendeljen el, amelynek időtartama alatt a Közös Hivatalban a munkavégzés szünetel és a dolgozók részére a rendes szabadságot ki kell adni.
232. § (3) A képviselő-testület, valamint a 2. §-ban felsorolt szervek vezetője - a Kormány ajánlásának figyelembevételével - a rendes szabadság kiadására igazgatási szünetet rendelhet el. Az ilyen módon kiadott rendes szabadság nem haladhatja meg a köztisztviselő adott évre megállapított alapszabadságának a háromötödét.
Önkormányzatunknál 2017. évben kerül sor első alkalommal arra, hogy a képviselő-testület igazgatási szünetet rendelt el. Országszerte már nagyon elterjedt ez a gyakorlat, nemcsak városok, hanem a községek hivatalai is élnek ezzel a jogszabály adta lehetőséggel. A munkavállalók éves szabadságának kiadása minden évben nagy nehézségekbe ütközik, sok köztisztviselő már több évre járó szabadságát halmozta fel. Az igazgatási szünet elrendelése a szabadságok kiadását jelentős mértékben megkönnyíti, valamint gazdaságossági, takarékossági szempontból is előnyös, így a hivatal működésével járó költségek, - ha kis mértékben is - de csökkenthetőek.