Tokaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

Tokaj Város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási tervéről szóló 18/2017. (XII. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 18

Tokaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.18.
Tokaj Város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási tervéről szóló 18/2017. (XII. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
1. sz. módosítás által érintett terület: Kopasz-hegy – Fesztiválkatlan: kabinos felvonó nyomvonallal kapcsolatos ingatlanmegosztások, közművesítettség, parkolás, ingatlanok HÉSZ besorolása, kisajátítások és egyéb sajátos jogi intézmények vizsgálata, meghatározása (20 méteres sávban a 097 és az 565/5 hrsz-ú telkek között).
A Szabályozási Terven az érintett 20,0 m-es sávban az állami, önkormányzati tulajdonban lévő területeken a területfelhasználás módja módosításra kerül, a jelenlegi bejegyzés Kök-Z, azaz kivett területként kötöttpályás közlekedési területté módosul min. 80%-os zöldterülettel, kivéve, ahol a kabinos felvonó nyomvonalát utak, vízmosások keresztezik.
A természetes vagy jogi személy tulajdonában lévő területeken építési tilalom és helyi közút céljára történő lejegyzés kerül bevezetésre. Ettől eltér a felvonópálya oszlopainak a helyzete, ott a szükséges 20x20 m-es telekrész feltétlen kisajátításra kerül.
Az indító állomás telke (Fesztiválkatlan: 565/5 hrsz.) teljes területén K-Tur különleges turisztikai célokat szolgáló területté változik, ahol az építési hely területe növekszik. Korábban a Szabályozási Tervben a meglévőség figyelembevételével jelölt, a telken belül közjóléti erdőként jegyzett terület az országos vagy megyei erdő övezetnek nem része, a település belterületén található, ennek jelölését töröltük.
Az érkező állomás telke (a TV toronnyal szomszédos 097. hrsz.) erdő terület ökológiai magterületen, így Kb-Tur különleges beépítésre nem szánt turisztikai célú övezetbe soroljuk, melyen az esetleges építés csak a kijelölt helyen max. 10% beépítési mértékig megengedett.
Megjegyzés: a helyi közút céljára történő lejegyzéssel érintett telkek a HÉSZ új, 16. számú mellékletében hrsz. szerint lesz jelölve.
Lásd: Szab-3, Szab-4 tervlapot!
2. sz. módosítás által érintett terület:

Bodrog utca 404 hrsz. – a jelenleg ikres beépítési mód, oldalhatáron álló móddá változik. Lke
építési övezet Vt övezetté válik, beépítettsége jelenleg is több, mint 40% - ezért a meglévő állapot
és a szabályozási terv közti összhang megteremtése szükséges. A közútnak jelölt telek
összevonásra került a tőle északra eső két telekkel.
A 2022. február 28-i földhivatali szemle alapján a 404-es telekbe olvadt a valamikori 406/1 és
406/2. hrsz-ú telek. A Lechner Tudásközpont által adatszolgáltatott térképállomány még nem jelzi
ezt a körülményt (javítva). A beépítettség mértéke – mivel jelenleg is több mint 40% - így 50%-ra
javasoljuk emelni.
3. sz. módosítás által érintett terület:
Bajcsy-Zsilinszky utca, 1282/1 hrsz. – a Penny Market telke.
A meglévő parkolótól nyugatra kereskedelmi célú hasznosítási igény merült fel. Ezért a rendezési terven építési hely került kijelölésre egy új telek kialakításának lehetőségével.
4. sz. módosítás által érintett terület:
A 377 hrsz. -ú ingatlanon kereskedelmi hasznosítású ingatlan új építési övezeti besorolást kap. A ingatlan területfelhasználási besorolása nem változik – marad Vt.

Az építési övezeti paraméterei az alábbiak szerint változnak:
beépítési módja „zártsorú”-ról „szabadonálló”-ra módosul
megengedett legnagyobb beépítési magassága 7,5 m-ről 9,0 m-re módosul
Az övezetben kialakítható legkisebb telekterület nagysága változatlanul 255m2 marad.

5. sz. módosítás által érintett terület:

A vásártér és környezetének újraszabályozása, a módosult igények alapján. Hrsz. 1022/24
‐ az egyes tételek sorszámozását érintetlenül hagyva az 5. pont okafogyottá vált, megszűnik.
6. sz. módosítás által érintett terület:
A Bodrog-parti sétány és a kerékpárút ábrázolása a szabályozási tervben. A megépült bicikliút és a tervezett sétány nyomvonalának pontosítása, átvezetése a Szerkezeti és a Szabályozási terven. A kerékpárúttal kapcsolatos szabályozási tervmódosítás alapján a kisajátítás folyamatban van, a telekalakítási földhivatali munka az ábrázolt területen már megvalósult, a korábbi szabályozási vonalak törlésre kerültek.
7. sz. módosítás által érintett terület:
Vasvári út 1.

A településközponti vegyes területfelhasználású tömb építési övezetének beépítési paraméterei az alábbiak szerint változnak: oldalhatáron álló beépítési mód helyett zártsorú beépítés, 60% helyett 80%-os maximális beépíthetőségűvé változik. A zöldterület mértékét lásd: HÉSZ 12. számú melléklete


8. sz. módosítás által érintett terület:
Csalogány utca, 571. hrsz. Igény szerint a 40%-os beépíthetőség 8,0 méteres beépítési magasság (a jogszabályváltozás szerint) és a szabadon álló helyett az oldalhatáron álló beépítési mód és az építési hely pontosítása.
A hrsz. 571 telken az építés helyét a D-i telekhatárhoz igazodóan az oldalhatáron álló beépítés figyelembevételével módosítottuk. A 9. pontban részletezett módon a jogszabálymódosításban lehetővé tett maximális beépítési magasság 8,0 m-ben került meghatározásra. A hrsz. 571 telek területfelhasználása falusias lakóról gazdasági, kereskedelmi, szolgáltatásira módosul.
Az 571. hrsz.-ú telek szabályozásának megváltoztatása miatt a z 572. hrsz.- ú telek és az Lf – falusias lakóövezet – szabályozási előírásai is változnak az alábbiak szerint: a 4,5m-es beépítési magasság 8,0m-re módosul jogszabályi változások okán. Az övezetben kialakítható legkisebb telekméret pedig 360m2 helyett 6069m2-re módosul, mert az igy kialakult övezet telke ekkora területű.
9. sz. módosítás által érintett terület:
A Területrendezési Eszközök megfeleltetése a korábbi rendeletmódosításoknak, különös tekintettel a „beépítési magasság” fogalomhasználatára, valamint a falusi és a kertvárosi lakó övezet új előírásaira. Az Lf és Lke lakóterületek beépítési magasságának növeléséből kifolyólag a Vt településközpont vegyes területek legkisebb magassági szélsőértéke is 8,0 méter lesz a főépítész javaslata szerint.

Tokaj – Észak „C” jelű településrész
A tavalyi (2021-es) jogszabálymódosítások (OTÉK 2. sz. melléklet) adta lehetőségeket kihasználva a kertvárosias lakóterületeken a beépíthetőség mértékét a maximális 35%-ban szabályoztuk, a beépítési magasságot pedig 8,0 m-ben
A falusias lakóterületek esetében a településképi szempontokat is figyelembe véve megkülönböztetést teszünk a tradicionális telekosztásra való tekintettel két esetben.

Tokaj – Magterület „A” jelű településrész
A csurgó-völgyi területen a régebbi zártkertek helyén a maximális beépíthetőséget továbbra is 20%-ban tartjuk, de a beépítési magaság 8,0 m.

10. sz. módosítás által érintett terület:
A Bethlen köz környezete: hrsz. 523, 524, 525, 526, 527, 528/1, -/3, 529/2, 565/6
Az 526. 527. és 565/6 telkek összevonása miatt felülvizsgálatra került, főépítészi egyeztetés alapján az érintett övezet jelenlegi szabályozása módosult, ennek megfelelően új építési hely kerül kijelölésre. A beépítési magasság jogszabályváltozás miatt 8,0 méterre módosul, a beépítés mértéke 35% lesz. Az (529/2.) hrsz. zárvány közterület tervezett kivezetése a Bodrogkeresztúri útra a terepviszonyok miatt megszűnik.
11.sz. módosítás által érintett terület: az Országzászló telkével kapcsolatos változtatási kérést az önkormányzat visszavonta, mert az okafogyottá vált.
12. sz. módosítás által érintett terület:
Tokaj belterületén a Kistokaji településrészen falusias lakó övezetben telekmegosztás esetén a kialakuló új telkekben maximum két különálló rendeltetésű egység építhető az övezetre vonatkozó egyéb építési előírások (beépítettség, beépítési magasság) figyelembevételével.
13. sz. módosítás
A Bodrog és a Tisza jobb partján, valamint a Bodrogzug területén a Szerkezeti terv alapján az elsőrendű árvízvédelmi vonal kiegészítésre, a telke feltüntetésre kerül, mint vízgazdálkodási terület (V/t): a töltés területe és övezeti határa, valamint annak védőtávolsága.
14. sz. módosítás
Az 565/5 hrsz-ú telken történő közjóléti 3,1 ha erdőterület K-Tur funkcióba sorolása okán, és az építési hely növelése miatt szükségessé vált a biológiai aktivitás számítás elvégzése és az érték javítása során a nyugati iparterületek utcáinak kötelező fásítása lett előírva. Ez az intézkedés tájkép- és látképvédelmi szempontból is indokolt az iparterületen.
A biológiai aktivitásérték biztosítása okán előírt kötelező fásítás a HÉSZ-ben is helyet kapott az alábbi szövegezéssel:
„Biológiai aktivitásérték biztosítását szolgáló terület lett kijelölve a közlekedési területeken jelölt kétoldali fásítással a szabályozási terven ábrázolt helyeken – lásd a Szab-5, Szab-6 szelvényeket. A jelölt iparterületi fásítás legkésőbb a déli elkerülő út építésével egyidejűleg végzendő el.”