Tokaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (V. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

Turizmusfejlesztési céllal az államháztartáson kívüli támogatások átadására vonatkozó rendelkezésekről

Hatályos: 2024. 05. 25

Tokaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (V. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.25.
Turizmusfejlesztési céllal az államháztartáson kívüli támogatások átadására vonatkozó rendelkezésekről
Végső előterjesztői indokolás
A 2024. április 25.-i összevont bizottsági ülés határozatában (Tokaj Város Önkormányzat Képviselő-testülete Kulturális, Turisztikai és Nemzetközi Kapcsolatokért Felelős Bizottságának 2/2024. (IV. 25.) határozata; Tárgy: Elkülönített pályázati keret létrehozása), majd később a testületi ülésen született határozatban (Tokaj Város Önkormányzat Képviselő-testületének ...../2024. határozata) foglaltak szerint előkészítésre került a turizmusfejlesztési célú, mikrorendezvényeket támogatni szándékozó rendelet tervezete.
A COVID helyzet megszűntével, az idegenforgalmi adóbevétel-növekedés terhére elkülönített pályázati keret létrehozatalát terjesztette elő a KTNB bizottság elnöke a fent nevezett üléseken a helyi szereplők turizmusfejlesztési törekvéseinek támogatására, elsősorban a város életét, turisztikai attraktivitását fejlesztő helyi szereplők által szervezett mikrorendezvények megtartása érdekében.
Az elnök indoklása szerint az elmúlt négy évben sokszor volt szó címkézett támogatásról, jó kommunikációról, de ez sorozatosan elmaradt. A KTN Bizottság elnökeként ezért ezt a hiányt orvosolandó kezdeményezte támogatási struktúra létrehozatalát. Keretösszeg: 2 millió Ft
Alapját a Bizottság működését szabályozó Szervezeti és Működési Szabályzat adta:
7.13 Javaslatot tesz az idegenforgalom fejlesztésének lehetőségeire, irányaira, támogatásának formáira.
Ennek mentén a KTNB megállapíthatja, hogy szükséges a helyi támogatási rendszer fejlesztése, kiváltképp a jelenlegi beruházásokkal terhelt időszakban.
7.5 Közreműködik a képzőművészeti, kulturális álláspályázatok kiírásában,
közreműködhet az önkormányzat által kiírt anyagi támogatások odaítélésében.
Az óvárosi fejlesztések meglévő vállalkozások működését nehezítik jelenleg. Az építkezéssel járó kellemetlenségeket csökkenteni, a meglévő adófizető vállalkozóink működését, munkáját, fennmaradását támogatni szükséges.
A rendelet megalkotásának lényege, hogy már a késő nyári, kora őszi időszakban támogathasson Tokaj Város Önkormányzata olyan mikrorendezvényeket, melyek segítségével és a helyi szereplők aktivitásával a várost élőbbé tudjuk tenni.