Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2015 (IV.30.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására

Hatályos: 2023. 04. 01

Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2015 (IV.30.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására

2023.04.01.

irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás szabályairól

Tiszaújváros Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 51. § (5) bekezdésében és a 143. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2018. (III.29.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 3. pontjának 3.5. alpontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Városüzemeltetési, Rendészeti és Városmarketing Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:1

1. Általános rendelkezések

1. § (1)2

(2)3 Tiszaújváros területén új közterületet elnevezni, új, vagy meglévő magánútnak nevet adni, új házszámot megállapítani, a korábban megállapított közterület vagy magánút nevét és házszámot megváltoztatni csak e rendelet szabályai szerint lehet.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Étv.) szerinti közterület.
b) Közterületnév: a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007. (XI. 14.) Kormányrendelet szerinti közterületnév.
c) Házszám: a központi címregiszterről és a címkezelésről szóló 345/2014. (XII. 23.) Korm. rendelet (továbbiakban: KCR rendelet) szerinti házszám.
d) Telek: az Étv. szerinti telek.
e) Közterületjelleg: a KCR rendelet szerinti közterületjelleg.
f) Címkezelés: a KCR rendelet szerinti címkezelés.
g) Városrész: Tiszaújváros Integrált Városfejlesztési Stratégiájában meghatározottak szerinti városrész,
h) 4 Magánút: a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 32. § (1) bekezdése és a 47. § 7. és 8. pontja alapján meghatározott magánút.
3. A közterület és a magánút nevének megállapítása és megváltoztatása5

3. § (1) A közterületek és magánutak nevének megállapítása és megváltoztatása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(2) Az újonnan létesített közterület nevét a közterületnek a földhivatali ingatlan nyilvántartásban történő bejegyzését követő egy éven belül meg kell állapítani.

(3) Minden házszámnak valamely közterülethez, vagy magánúthoz kell tartoznia, de közterületnevek, magánút nevek létezhetnek házszámok nélkül is.

(4) Elágazó, több ágú utcákat áganként kell elnevezni.

(5) Az elnevezett közterület, vagy magánút természetes folytatásaként nyíló új szakasz a már elnevezett közterület, vagy magánút nevét veszi fel.

(6) Az új elnevezésnél betűk vagy számjegyek nem helyettesíthetik a közterületneveket.

4. §6 (1) A közterületnév megváltoztatására a közterület elnevezésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

(2) Közterületnevet, vagy magánút nevét csak különösen indokolt esetben szabad megváltoztatni.

(3) A megváltoztatásra akkor kerülhet sor, ha a hasonló hangzású nevek zavarkeltők, a névhasználatban kimutatható változás következett be, a névvel jelölt mesterséges létesítményt megváltoztatták, vagy átalakították, a névhasználat a közérdek szempontjából nem megfelelő, az új név adása kiemelkedő személy emlékének megörökítését szolgálja.

(4) A névváltozás előtti közterületnevet, vagy magánút nevét jelző táblát piros átlós vonallal áthúzva – az új névtábla mellett – az utca elején és végén 1 évig fenn kell tartani.

(5) A közterület jellegének – városrendezés, beépítés vagy más módon történő – megszűnésével külön döntés nélkül a közterületnév, magánút név is megszűnik.

(6) A megszűnt közterület nevét, magánút nevét a nyilvántartásban továbbra is fel kell tüntetni, jelölve a megszűnés okát és idejét.

5. §7 (1) A közterületnév megállapítását vagy megváltoztatását kezdeményezheti:

a) a polgármester,

b) a képviselő-testület bizottsága,

c) a helyi önkormányzat képviselője,

d) az érintett városrészen ingatlan tulajdonnal, illetve választójoggal rendelkező állampolgárok legalább 10%-a.

(2) A magánút nevének megállapítását, vagy megváltoztatását kezdeményezheti a magánút tulajdonosa.

6. § (1) A személyről elnevezett közterület nevének meg kell egyeznie a személy által használt családi és utónévvel.

(2) Kizárólag családi nevet alkalmazni csak akkor szabad, ha a névadó így ismert, vagy az elnevezés egy családról történik.

4. Közterületnév-jegyzék

7. § (1)8 Tiszaújváros város közterületi neveiről és a magánutak nevéről jegyzéket kell vezetni.

(2)9 A közterületnév-jegyzék tartalmazza:

a) a közterület, magánút nevét,

b) a közterület, magánút jellegét,

c) az elnevezés időpontját,

d) az elnevezést megállapító szerv nevét és határozatának számát.

(3) A rendelet hatályba lépése előtti időszakban keletkezett közterületnevek esetén a (2) bekezdés c) és d) pontja szerinti adatokat akkor kell tartalmazni, amennyiben azok hitelt érdemlően megállapíthatók.

(4) A közterületnév-jegyzék vezetéséről a jegyző gondoskodik.

(5)10 A közterület, magánút nevének megállapításáról, megváltoztatásáról a Képviselő-testület döntését követő 30 napon belül a polgármester értesíti a KCR rendelet szerinti címképző szervet, a központi címregiszterben történő változás átvezetése céljából.

5. Közterületnév táblák elhelyezése

8. § (1) A közterület nevét a tájékozódást jól segítő közterületnév táblákon kell feltüntetni. A táblák kihelyezése a közterület kezelőjének a kötelessége.

(1a)11 A magánút nevének a tájékozódást jól segítő módon történő feltüntetéséről a tulajdonos köteles saját költségén gondoskodni.

(2) A közterületnév táblán feltüntetett névnek meg kell egyeznie a közterületnév-jegyzékben szereplő írásmóddal.

(3) A közterületnév táblát a közterület mindkét oldalán, a közterület elején és végén, valamint az utcakereszteződésnél minden sarokingatlanon el kell helyezni.

(4) A közterületnév táblát épületen, kerítésen, vagy ezek hiányában külön tartószerkezeten, jól látható helyen kell elhelyezni.

(5) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője vagy használója a közterületnév tábla elhelyezését és az ezzel kapcsolatos munkálatokat tűrni köteles. A közterületnév táblán reklám céljára szolgáló feliratot elhelyezni nem szabad. A közterületnév tábla környezetében reklám céljára szolgáló táblát elhelyezni, vagy növényzetet telepíteni csak úgy szabad, hogy azzal ne zavarja a közterületnév tábla szerepét, láthatóságát.

(6) A közterületnév táblák kihelyezéséről a kihelyezéssel érintett ingatlan tulajdonosát, kezelőjét vagy használóját a kihelyezés előtt 15 nappal értesíteni kell.

6. A házszámozás szabályai

9. § (1) A névvel ellátott közterületről megközelíthető beépített és beépítésre szánt telkeket házszámmal kell ellátni. Azonos névvel ellátott közterülethez tartozó több telek azonos házszámmal nem jelölhető.

(2) A házszámot ahhoz a közterülethez kapcsolódóan kell megállapítani, amellyel a telek határos.

(3) Ha a telek több közterülettel érintkezik, a házszámozást a teleknek azon közlekedési csatlakozása határozza meg, amelyről az ingatlan főépületének gyalogos megközelítése biztosított.

(4) A telkek számozását úgy kell elvégezni, hogy a számok a városközponttól kifelé haladva növekedjenek és a közterület jobb oldalán lévő telkeket páros, bal oldalán lévő telkeket páratlan számmal kell ellátni. Ha a közterület teret érint, akkor a számozás az óramutató járásával megegyezően történik. Egyoldalas beépítésű utcában a számozás folyamatos.

(5) A telkek számozására arab számokat kell használni. Kiegészítő jelzésként a számok alátöréseként a latin ábécé nagybetűi alkalmazhatók. Amennyiben a közterülethez tartozó telkek számozása már megtörtént, de telekmegosztás révén új beépíthető telkek jönnek létre, ékelődnek be, akkor a meglévő házszámot változatlanul hagyva, a latin ábécé nagybetűivel történő alátöréssel az új házszámokat úgy kell megállapítani, hogy azok a kialakult növekvő számsorral összhangban (A-Z) emelkedjenek.

10. § (1) A már megállapított házszámok megváltoztatására csak indokolt esetekben, olyan rendezetlen állapotok megszüntetése érdekében kerülhet sor, amely a telkek azonosítását akadályozza. Ilyen esetnek minősül, ha:

a) több telek azonos közterületnévvel és azonos házszámmal szerepel a hivatalos nyilvántartásban,

b) a telek egyedi számszerű megjelölése nem a kialakult növekvő számsorban található,

c) a telek házszáma téves, vagy

d) a telek megosztására vagy telkek egyesítésére került sor.

(2) Amennyiben a közterülethez tartozó több telek azonos házszámmal rendelkezik, vagy a telkek számozása hibás, akkor a közterületet vagy annak egy részét a legkisebb érdeksérelemmel járó módon kell átszámozni.

11. § (1) Az épület, a beépítetlen építési telek és az egyéb földterület házszámát a jegyző hivatalból vagy kérelemre, határozattal állapítja meg.

(2) Több telket érintő házszám megváltoztatása közterületenként, az összes érintett telekre vonatkozóan, egy határozatban történik.

(3)12 A házszámozási eljárásra az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni azzal, hogy a hivatalból indult eljárás során a határozatnak tartalmaznia kell a házszám megállapítás okát is.

(4) A közterület egészének vagy egy részének átszámozásával kapcsolatos eljárás során a házszám (táblák) kihelyezésével kapcsolatos költségek az önkormányzatot terhelik.

7. Házszámtáblák elhelyezése

12. § (1) A telkeket a közterületről jól látható, a nyilvántartással megegyező házszámmal (házszámtáblával) kell megjelölni.

(2) A házszámot az épület közterület felé néző homlokzatán, annak bejárat felőli részén kell elhelyezni.

(3) Előkertes beépítési mód esetén, amennyiben a közterületről a házszám nem lenne olvasható, a házszámot (házszámtáblát) a kerítésen a bejárat mellett, kerítés hiányában a telek közterületi határvonalán jól láthatóan kell elhelyezni.

(4) A beépítetlen építési telek esetén a 12. § (1)–(3) bekezdésében foglaltakat értelemszerűen kell alkalmazni.

(5) A telek (1)-(4) bekezdés szerinti házszámtáblával történő ellátásáról, annak folyamatos karbantartásáról és szükség szerinti pótlásáról a telek tulajdonosa, kezelője, használója köteles gondoskodni.

(6) Az (1)-(5) bekezdésben foglalt kötelezettségek teljesítésének ellenőrzése a jegyző feladatkörébe tartozik.

12/A. §13 A magánutak házszámozására vonatkozóan a rendeletben foglalt szabályokat értelemszerűen alkalmazni kell.

8. Záró rendelkezések

13. § (1) Ez a rendelet 2015. május 1. napján lép hatályba.

(2)14

(3)15

(4)16

1. melléklet17

1

A szöveg a Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § (1) bekezdését a Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

Módosította: 24/2015. (VIII.28.) rendelet 1. §. Hatályos: 2015.09.01-től.

4

Kiegészítette: 24/2015. (VIII.28.) rendelet 2. §. Hatályos: 2015.09.01-től.

5

Módosította: 24/2015. (VIII.28.) rendelet 3. §. Hatályos: 2015.09.01-től.

6

Módosította: 24/2015. (VIII.28.) rendelet 4. §. Hatályos: 2015.09.01-től.

7

Módosította: 24/2015. (VIII.28.) rendelet 5. §. Hatályos: 2015.09.01-től.

8

Módosította: 24/2015. (VIII.28.) rendelet 6. §. Hatályos: 2015.09.01-től.

9

Módosította: 24/2015. (VIII.28.) rendelet 6. §. Hatályos: 2015.09.01-től.

10

Módosította:24 /2015. (VIII.28.) rendelet 6. §. Hatályos: 2015.09.01-től.

11

Kiegészítette: 24/2015. (VIII.28.) rendelet 7. §. Hatályos: 2015.09.01-től.

12

A 11. § (3) bekezdése a Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

13

Kiegészítette: 24/2015. (VIII.28.) rendelet 1. §. Hatályos: 2015.09.01-től.

14

A 13. § (2) bekezdését a Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

15

A 13. § (3) bekezdését a Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

16

A 13. § (4) bekezdését a Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

17

Az 1. mellékletet a Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 3. § c) pontja hatályon kívül helyezte.