Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2015 (IX.25.) önkormányzati rendelete

az építményadóról

Hatályos: 2015. 11. 01- 2015. 12. 31

Tiszaújváros Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében valamint a 43. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. Adókötelezettség
  1. §


Adóköteles – a helyi adókról szóló törvény (a továbbiakban: Htv.) szerint – az önkormányzat illetékességi területén lévő építmény.


2. Az adó alapja és mértéke

  1. §


Az adó alapja az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete.


  1. §


(1)    Az adó évi mértéke 900,- Ft/m2.

(2)   A szociális és a nevelési-oktatási intézmény céljára szolgáló építmény után, az egészségügyi intézmény céljára szolgáló építmény - ide nem értve az önálló orvosi tevékenységről szóló törvény szerinti háziorvos által nyújtott egészségügyi ellátás céljára szolgáló helyiséget – után, a gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltató tevékenység céljára szolgáló építmény után és a sportlétesítmény után az adó évi mértéke 200 Ft/m2.


  1. Adómentesség, adókedvezmény
  2. §


(1)  A Htv-ben felsorolt építményadó mentességen kívül mentes az adó alól a magánszemély tulajdonában álló

a) lakás, lakáshoz tartozó kiegészítő helyiség, melléképület, melléképületrész,

b) üdülő,

c) gépjárműtároló,

amennyiben azt a tulajdoni lapon feltüntetett rendeltetésének megfelelően használják.

(2)  A Htv. rendelkezései szerint vállalkozónak minősülő adóalany esetében az (1) bekezdésben meghatározott mentesség nem alkalmazható.

(3) Mentes az adó alól a társasházak, lakásszövetkezetek, garázsfenntartó szövetkezetek és a társasüdülők nem üzleti célt szolgáló közös használatú helyisége és közös használatú területe.

(4)   A magánszemély adóalany az adó éves összegéből 50%-os adókedvezményre jogosult.


4. Adókötelezettség bevallása

  1. §


(1) Az adóalanyt az adókötelezettség keletkezéséről, az adó megállapításához szükséges adatokról, az adókötelezettséget érintő változásokról – ideértve az adókötelezettség megszűnését – bevallási kötelezettség terheli.

(2) A vállalkozónak nem minősülő adóalany mentesül a bevallás-benyújtási kötelezettség alól, ha adófizetési kötelezettség nem terheli.


5. Értelmező rendelkezések

6. §


A rendelet alkalmazásában:

1. Egészségügyi intézmény: minden olyan szervezet, vállalkozás, amely járó- vagy fekvőbeteg-ellátást, megelőző-, szűrő- vagy diagnosztikai vizsgálatot, gyógyító célú vagy más egészségügyi beavatkozást, utókezelést, rehabilitációt vagy mentőszolgálatot végez, továbbá a gyógyszertár.

2. Gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltató tevékenység: a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben meghatározott tevékenység.

3.   Közös használatú helyiség: a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló törvény szerinti közös használatra szolgáló helyiségek.

4. Közös használatú terület: a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló törvény szerinti közös használatra szolgáló területek.

5. Nevelési-oktatási intézmény: a köznevelésről, a felsőoktatásról vagy a szakképzésről szóló törvényben meghatározott intézmény.

6. Rendeltetés: az a használati cél, amelyre az építmény, az önálló rendeltetési egység vagy a helyiség létesül.

7. Sportlétesítmény: olyan építmény, amely a használatbavételi engedély szerint sporttevékenység végzése és annak kiszolgálása céljára szolgál.


6. Záró rendelkezések


7. §


(1)    A rendelet 2015. november 1-jén lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Tiszaújváros Önkormányzata Képviselő-testületének az építményadóról szóló 45/2000. (XII.14.) rendelete.






Dr. Juhos Szabolcs s.k.                                                                           Bráz György s.k.

         jegyző                                                                                              polgármester