Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2016 (IX.30.) önkormányzati rendelete

a fiatalok életkezdési támogatásáról

Hatályos: 2017. 01. 01- 2018. 05. 31

Tiszaújváros Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói hatáskörben, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A támogatás célja


1. § A fiatalok életkezdési támogatásának célja, hogy a fiatal felnőtt önálló élete indulásakor biztonságosabb anyagi háttérrel kezdhesse meg a továbbtanulást, a pályakezdést, az otthonteremtést és a családalapítást. 


2. Értelmező rendelkezések


2. § E rendelet alkalmazásában

1. életkezdési támogatás: a gyermeket 18. életévének betöltése napján e rendelet alapján Magyarország törvényes fizetőeszközében megillető összeg,

2. fiatal felnőtt: a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény szerinti fiatal felnőtt,

3. gyermek: a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény szerinti gyermek,

4. Start-számla: a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény szerinti Start-számla,

5. utalási összeg: a kiutaló által a gyermek javára a Start-számlát vezető számlavezetőhöz e rendelet alapján utalt összeg.


3. A támogatás jogosultsági feltételei


3. § Az életkezdési támogatás:

a) első utalási összegére az a 2005. december 31. napja után született, tiszaújvárosi lakóhellyel rendelkező gyermek jogosult, akinek valamelyik törvényes képviselője a gyermek születését megelőző egy évben már folyamatos tiszaújvárosi lakóhellyel rendelkezett, és életvitelszerűen tiszaújvárosi lakcímükön élnek,

b) a második és harmadik utalási összegére az a 2005. december 31. napja után született gyermek jogosult, aki életvitelszerűen tiszaújvárosi lakcímén él, és aki születésétől kezdve, vagy az első utalási összegre történő jogosultság megszerzése óta folyamatos tiszaújvárosi lakóhellyel rendelkezik,

és Start-számlával rendelkezik.


4. A támogatás mértéke


4. § (1) A Start-számla követelés – utoljára a gyermek 18. életéve betöltéséig – kiegészíthető.

(2) Tiszaújváros Város Önkormányzata a kincstári és természetes személy általi befizetésektől függetlenül a Start-számla összegét az alábbiak szerint egészíti ki:

a) a gyermek első életévének betöltéséig (első utalási összeg), továbbá

b) a gyermek születési évét követő hetedik évben (második utalási összeg) és a gyermek születési évét követő tizennegyedik évben (harmadik utalási összeg).

(3) Az utalási összeg minden esetben 50.000 Ft.


5. A kérelem benyújtása


5. § (1) Az életkezdési támogatás iránti kérelmet az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon a Polgármesteri Hivatalnál lehet benyújtani. A kérelem elbírálásához az alábbi iratok szükségesek:

a) a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolata,

b) a Start-számla megnyitását igazoló okmány,

c) a gyermek lakcímét igazoló hatósági igazolvány,

d) a törvényes képviselő személyazonosító igazolványa és a lakcímét igazoló hatósági igazolvány.

(2) A kérelem benyújtása folyamatos.

(3) Az életkezdési támogatásban részesülő gyermek törvényes képviselője a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozását 15 napon belül köteles a Polgármesteri Hivatalnak bejelenteni.


6. A kérelem elbírálása, a támogatás folyósításának rendje


6. § (1) A támogatás megállapításáról, megszüntetéséről, illetve elutasításáról a polgármester dönt.

(2) Az életkezdési támogatás utalási összegének a Start-számlára történő átutalásáról – a döntést követő 8 munkanapon belül – a Polgármesteri Hivatal gondoskodik.

 (3) A gyermek tiszaújvárosi lakóhelyének megszűnése esetén a számlára újabb befizetések nem történnek, a támogatást a 18. életévét betöltött fiatal felnőtt veheti fel.

       7. § Az életkezdési támogatás kifizetését a Start-számlán nyilvántartott követelés alapján

   a) a fiatal felnőtt 18. életévének betöltése napjától,

  b) a gyermek, illetve a fiatal felnőtt halála esetén az örökös az öröklési bizonyítvány, vagy a hagyatéki határozat jogerőre emelkedését követően veheti fel.


6/A. Születési támogatás[1]


7/A. § (1) Születési támogatásra az a 2017. január 1-jén, vagy azt követően született tiszaújvárosi lakóhellyel rendelkező gyermek jogosult, akinek legalább egyik törvényes képviselője a gyermek születését megelőző egy évben már folyamatos tiszaújvárosi lakóhellyel rendelkezett, és a gyermek és legalább az egyik törvényes képviselője életvitelszerűen tiszaújvárosi lakcímükön élnek.

 (2) A születési támogatást egy gyermek után csak egy alkalommal, és csak az egyik törvényes képviselő jogosult igénybe venni. Amennyiben a szülők elváltak, vagy külön élnek, de a jogosultsági feltételek mindkét törvényes képviselő esetében fennállnak, úgy a támogatást az a törvényes képviselő jogosult igénybe venni, akinél a gyermek nevelkedik, vagy elhelyezésre került.

(3) A támogatás összege 15.000 Ft.

(4) A támogatás természetbeni ellátás, utalvány formájában nyújtható. Az utalvány jogosultak részére történő átadásáról a Polgármesteri Hivatal gondoskodik.

(5) A születési támogatás iránti kérelmet a 2. melléklet szerinti formanyomtatványon a Polgármesteri Hivatalnál lehet benyújtani. A kérelem elbírálásához az alábbi iratok szükségesek:

a) a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolata,

b) a gyermek lakcímét igazoló hatósági igazolvány,

c) a törvényes képviselő személyazonosító igazolványa és a lakcímét igazoló hatósági igazolvány,

d) amennyiben a szülők elváltak, vagy külön élnek, a gyermek elhelyezéséről jogerős bírói végzés, vagy a szülői felügyeleti jog gyakorlásáról gyámhivatali jegyzőkönyv.

(6) A születési támogatás iránti kérelem benyújtására a gyermek születését követő 6 hónapon belül van lehetőség.

(7) A támogatás megállapításáról, illetve elutasításáról a polgármester dönt.


7. Záró rendelkezések


8. § (1) Ez a rendelet 2016. október 1-jén lép hatályba.

(2) Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(3) Hatályát veszti Tiszaújváros Önkormányzata Képviselő-testületének a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló 12/2006. (II.27.) rendelete.


             Dr. Juhos Szabolcs s. k.                                                                            Bráz György s. k.

                        jegyző                                                                                              polgármester



[1]

Kiegészítette: 28/2016. (XII.23.) rendelet 1. §-a. Hatályos: 2017.01.01-től.

Mellékletek