Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2016 (X.28.) önkormányzati rendelete

az emléktábla-állítás rendjéről

Hatályos: 2018. 01. 06

Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2016 (X.28.) önkormányzati rendelete

az emléktábla-állítás rendjéről

2018.01.06.

Tiszaújváros Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Tiszaújváros közigazgatási területén

a) közterületen, illetve önkormányzati tulajdonban lévő középületen, középületben és udvarán, illetve minden egyéb önkormányzati tulajdonban lévő területen, valamint az Önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok épületén, épületében és udvarán történő emléktábla-állításra,

b) az egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészén, valamint azonos feltételekkel bárki által használt magánterületen történő emléktábla állítására terjed ki.

(2) A rendelet előírásait értelemszerűen alkalmazni kell a jogszerűen felállított emléktábla áthelyezése, szövegének megváltoztatása, vagy eltávolítása esetén is.

(3) A rendelet előírásait alkalmazni kell az egyes épületek építészeti értékét, tervezését, építését vagy felújítását megörökítő, illetve egyéb, nem emléktábla jellegű szöveges táblák – kivéve a reklám és hirdető táblák – esetében is.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. Emléktábla: az emlékműnek és művészeti alkotásnak nem minősülő, valamely kiemelkedő jelentőségű személynek, személyeknek vagy eseménynek, eseményeknek emléket állító szöveges tábla.

2. Középület: a köz anyagi hozzájárulásával, a köz számára létrehozott épület, ahol a szolgáltatást igénybe vevők és a szolgáltatást nyújtók közötti kapcsolatrendszerben közfeladatok ellátása, társadalmi szolgáltatás valósul meg.

3. Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti közterület.

3. Eljárási rendelkezések

3. § (1) Emléktáblát állítani olyan magyar személyiség emlékére lehet,

a) akinek tevékenysége a közjót, a nemzet szellemi, anyagi gyarapodását példaértékűen szolgálta és személye közmegbecsülést szerzett, vagy

b) aki a tudományok, a művészetek, a sport, a közélet valamely területén kimagaslóan jelentőset alkotott, vagy

c) aki a város életében, történetében kiemelkedő szerepe folytán jelentősen hozzájárult Tiszaújváros fejlődéséhez, hírnevének öregbítéséhez.

(2) Emléktáblát lehet állítani olyan külföldi személyiségnek is, akinek életműve az emberiség egyetemes értékeit gyarapította vagy jelentős pozitív szerepet játszott hazánk, illetve Tiszaújváros életében.

(3)1 Nem adható hozzájárulás

a)2

b) személynek emléket állító emléktábla esetén, ha a személy nem felel meg az (1)-(2) bekezdésben foglaltaknak.

4. § (1) Az emléktábla kérelemben szereplő szöveggel és formában, a javasolt helyen történő felállításához a Képviselő-testület jegyzőkönyvbe foglalt határozattal hozott hozzájárulása szükséges.

(2) Az Önkormányzat tulajdonában lévő középületen, középületben és udvarán vagy közterületen, illetve minden egyéb önkormányzati tulajdonban lévő területen, valamint az Önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok épületén, épületében és udvarán tervezett emléktábla-állítás esetén a Képviselő-testületnek az emléktábla állításhoz történő hozzájáruló döntése magában foglalja a tulajdonosi hozzájárulást is.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott döntés meghozatala előtt ki kell kérni az Oktatási, Művelődési, Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottság, valamint a Városüzemeltetési és Rendészeti Bizottság véleményét.

5. § (1) A nem az Önkormányzat által kezdeményezett emléktábla-állítás esetén a kezdeményezést az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon, a polgármesterhez kell benyújtani, a döntést a Képviselő-testület hozza meg a polgármester beterjesztése alapján.

(2) A polgármester a benyújtott, hiánytalan kérelmet lehetőség szerint a Képviselő-testület soron következő ülésére, de legkésőbb 60 napon belül beterjeszti.

(3) Az emléktábla elhelyezésére irányuló kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

a) az emléktábla megjelenését ábrázoló tervet, a részleteket is (szöveg, ábra, betűforma, színek megjelölése, méret, anyag) egyértelműen ábrázoló méretarányban,

b) a kihelyezés helyének, módjának pontos megjelölését,

c) a kérelmező és a kivitelezésért felelős személy nevét, címét,

d) nyilatkozatot a szükség szerinti karbantartás, javítás, helyreállítás vállalásáról,

e) szükség szerint az illetékes műemlékvédelmi hatóság hozzájárulását.

(4) Emléktábla-állítás esetén az emléktábla-állítással összefüggésben felmerülő költségeket a kezdeményező viseli.

6. § Az emléktábla elhelyezésének engedélyezése során a Polgármesteri Hivatal kikéri a városi főépítész szakvéleményét az emléktábla méretére, anyagára, szövegének tipográfiájára, valamint épülethomlokzaton történő elhelyezés esetén az építészeti megoldására vonatkozóan.

7. § Emléktábla áthelyezése, cseréje, eltávolítása, szövegének megváltoztatása, valamint az Önkormányzat által kezdeményezett emléktábla elhelyezése során a 4-6. §-ban foglalt eljárási rendet kell alkalmazni.

8. § A Képviselő-testület hozzájárulása nélkül vagy a hozzájárulásról szóló határozatban foglaltaknak nem megfelelően elhelyezett emléktáblát a jegyző - az eltávolításra vonatkozó felszólítás kézbesítése után 15 nap elteltével - az emléktábla tulajdonosának költségére leszerelteti és elszállíttatja, majd 30 napos tárolás után megsemmisíti.

9. § Az emléktáblákról a jegyző nyilvántartást vezet, amely tartalmazza:

a) az emléktábla helyét, a kihelyezés időpontját, a Képviselő-testület határozatának számát,

b) a kihelyező nevét, címét,

c) az emléktábla szövegét.

10. § Az emléktábla karbantartásáról, állagának megóvásáról és felújításáról az emléktábla kihelyezését kezdeményező köteles gondoskodni.

4. Záró rendelkezések

11. § (1) Ez a rendelet 2016. november 1-jén lép hatályba.

(2) Rendelkezéseit a rendelet hatálybalépését megelőzően elhelyezett emléktáblákra is alkalmazni kell.

(3) Hatályát veszti Tiszaújváros Város Önkormányzatának az emléktábla-állítás rendjéről szóló 2/2012. (I.27.) önkormányzati rendelete.

1

Hatályon kívül helyezte az „olyan emléktábla állításához, amely” szövegrészt 27/2017. (XII.21.) rendelet 37. §-a. Hatálytalan: 2018. 01.06-tól.

2

Hatályon kívül helyezte: 27/2017. (XII.21.) rendelet 37. §-a. Hatálytalan: 2018. 01.06-tól