Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2016 (III.31.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2024. 05. 01

Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2016 (III.31.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról

2024.05.01.

Tiszaújváros Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 58/B. § (2) bekezdésében, a 92. § (1)-(2) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 86. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2018. (III.29.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 2. pontjának 2.7. alpontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Oktatási, Művelődési, Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:1

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed:

a)2 Tiszaújváros közigazgatási területén tartózkodó és bejelentett lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokra, huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkezőkre, hontalanokra, a magyar hatóság által menekültként, vagy oltalmazottként elismert személyekre, valamint Tiszaújváros közigazgatási területén élő hajléktalan személyekre,

b) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 7. § (1) bekezdésében meghatározott ellátások tekintetében az a) pontban foglaltakon túlmenően kiterjed az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak a Magyarország területén jogszerűen tartózkodó állampolgáraira is.

(2) A rendeletben meghatározott szociális alapszolgáltatások és szakosított ellátások ellátási területe – a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás kivételével – Tiszaújváros közigazgatási területe.

2. Eljárási rendelkezések3

2. § Tiszaújváros Város Önkormányzata a személyes gondoskodást igénybevevők számára a következő szociális alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás,

c) családsegítés,

d) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás,

e) idősek nappali ellátása,

f) fogyatékossággal élők nappali ellátása,

g) hajléktalanok nappali melegedője, mely a téli időszakban az időszakos férőhelyeken hajléktalan személyek számára krízishelyzetben éjszakai szállást biztosít.

3. § (1) Tiszaújváros Város Önkormányzata a 2. § szerinti szociális alapszolgáltatásokat a Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ keretén belül biztosítja.

(2) A szociális szolgáltatások iránti igényt a Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ vezetőjéhez kell benyújtani vagy előterjeszteni, aki jogosultság esetén a szolgáltatást igénylővel – a családsegítés és a hajléktalanok nappali melegedője kivételével – megállapodást köt.

(3) Az ellátás iránti kérelmekről, az intézményi felvételről, intézményi jogviszony megszüntetéséről az intézményvezető saját hatáskörben dönt.

4. § (1) Étkeztetésre rászorultak jogosultsági feltételeinek részletes szabályai:

a) Életkora miatt rászorult az a:

aa) 65 év alatti személy, aki öregségi nyugdíjban, korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesül és önmaga ellátására időlegesen vagy véglegesen nem képes,

ab) 65 év feletti személy, aki öregségi nyugdíjban részesül.

b) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki:

ba) súlyos mozgáskorlátozott,

bb) rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesül,

bc) akut vagy krónikus betegsége miatt önmagát ellátni időlegesen vagy véglegesen nem képes.

c) Fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül, vagy a fogyatékossággal élők nappali ellátását veszi igénybe.

d) Pszichiátriai és szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg gyógyintézeti vagy bentlakásos intézeti ellátásban nem részesül, és önmaga ellátására részben képes.

e) Hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki lakóhellyel nem rendelkezik, éjszakáit Tiszaújváros közigazgatási területének közterületein tölti, vagy a Hajléktalanok Átmeneti Szállásának lakója.

f)4 Szociálisan rászorulónak kell tekinteni az alapösszegű, az emelt összegű, valamint a kiemelt ápolási díjban, továbbá a gyermekek otthongondozási díjában, a 18. életévét betöltött, tartósan beteg hozzátartozójának ápolását, gondozását végző személy részére nyújtott települési támogatásban, időskorúak járadékában, egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatásban részesülőket, valamint azokat a foglalkoztatás helyettesítő támogatásban részesülőket, akik 2015. február 28. napjáig aktív korúak rendszeres szociális segélyében részesültek.

(2) A rászorultságot a kérelmező a rendszeres pénzellátást megállapító határozat, a tartós betegséget, súlyos mozgáskorlátozottságot, fogyatékosságot, pszichiátriai betegséget a háziorvos, az orvosszakértői szerv szakvéleménye, szakhatósági állásfoglalás, vagy a fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézmény vagy területileg illetékes gyógyintézet szakorvosa által kiadott zárójelentés, igazolás alapján igazolja.

(3) Az önellátási képességet az intézmény vezetője az 1. mellékletben szereplő adatlap alapján állapítja meg.

(4) Az étkeztetés történhet az étel:

a) kiszolgálásával egyidejű helyben fogyasztással,

b) elvitelének lehetővé tételével,

c) indokolt esetben lakásra szállításával.

(5) Helyben fogyasztásra a „Tiszavirág” Idősek Klubjában, a „Tiszaszederkény” Idősek Klubjában, az „Őszirózsa” Idősek Klubjában és az „Esély” Napközi Otthonban van lehetőség.

(6)5 Az étel hajléktalanok nappali melegedőjében történő elfogyasztására lehetőség van azon hajléktalan személy számára, aki lakóhellyel nem rendelkezik, éjszakáit Tiszaújváros közigazgatási területének közterületein tölti, vagy a Hajléktalanok Átmeneti Szállásának lakója.

(7) Az étel házhoz szállítására csak akkor van lehetőség, ha a kérelmező egészségi állapota miatt az étel elvitelére nem képes és az 1. melléklet alapján kiállított adatlap szerint rászorult.

5. § (1) Tiszaújváros Város Önkormányzata a személyes gondoskodást igénybevevők számára szakosított ellátások keretén belül átmeneti elhelyezést és tartós bentlakást biztosít. Az átmeneti és tartós elhelyezést nyújtó intézmények típusai:

a) időskorúak gondozóháza,

b) hajléktalan személyek átmeneti szállása,

c) idősek otthona demens részleggel.

(2) Az átmeneti elhelyezést, illetve a tartós bentlakást nyújtó intézményekben történő ellátás iránti kérelmet, valamint az ellátott és az intézmény között megkötött megállapodás felmondását írásban a Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ vezetőjéhez kell benyújtani.

(3) Az ellátás iránti kérelmekről az intézményvezető dönt.

(3a) Az „Ezüsthíd” Idősek Otthonában az elhelyezést az veheti igénybe, aki a kérelem benyújtását megelőzően legalább 10 éves folyamatos tiszaújvárosi lakóhellyel rendelkezik és ez idő alatt tiszaújvárosi lakóhelyén élt, valamint a kérelem benyújtásakor is életvitelszerűen tiszaújvárosi lakóhelyén él.

(4) A megállapodásban foglalt intézményi kötelezettségek teljesítésével kapcsolatos panasz kivizsgálása az intézményvezető feladatköre.

(5) Az intézményvezető intézkedése ellen az ellátást igénybevevő a fenntartóhoz fordulhat, különösen

a) ha az intézményvezető határidőn belül nem intézkedik,

b) ha az intézményvezető intézkedésével nem ért egyet.

(6)6 Az intézményvezető döntése ellen benyújtott panasz kivizsgálására, méltányosság gyakorlására a Képviselő-testület jogosult.

(7)7 Az „Ezüsthíd” Idősek Otthonába történő felvételi kérelem elutasítása miatt benyújtott panasz tekintetében méltányosság gyakorlására kizárólag legalább 10 éves tiszaújvárosi lakóhely, mint jogosultsági feltétel fennállása esetén van lehetőség.

3. Az intézményi jogviszony létesítése, megszűnése

6. § (1) Az ellátás igénybevételének megkezdésekor az intézmény vezetője az ellátást igénylővel, illetve törvényes képviselőjével megállapodást köt.

(2) A megállapodás a Szoctv. 94/C. § (3) bekezdésében foglaltakon túl átmeneti elhelyezést nyújtó intézmények esetén tartalmazza:

a) a szolgáltatás tárgyát,

b) a szolgáltatás igénybevételének helyét,

c) az ellátottak jogait, kötelezettségeit,

d) a szolgáltatásnyújtó jogait, kötelezettségeit,

e) a szolgáltató titoktartási kötelezettségét,

f) a panasz gyakorlásának módját, helyét,

g) a távolmaradás előzetes bejelentését,

h) a térítési díj összegét távollét esetén,

i) az intézmény térítésmentes szolgáltatásait,

j) a térítési díj elszámolásának módját a szolgáltatás megszűnése, felmondása esetén,

k) az értesítendő hozzátartozó nevét, lakcímét.

(3) Az intézményi jogviszony megszűnik:

a) az intézmény jogutód nélküli megszűnésével,

b) a jogosult halálával,

c) a határozott idejű intézeti elhelyezés esetén a megjelölt időtartam lejártával, kivéve, ha a Szoctv. rendelkezései alapján az elhelyezés időtartama meghosszabbítható,

d) az ellátott és az intézmény között megkötött megállapodás felmondásával.

(4) Az ellátott és az intézmény között megkötött megállapodást

a) az ellátott, illetve törvényes képviselője indokolás nélkül,

b) az intézményvezető (szolgáltató vezetője) az (5) bekezdés szerinti esetekben,

írásban mondhatja fel.

(5) A (4) bekezdés b) pontja szerinti felmondásnak akkor van helye, ha

a) az ellátott másik intézményben történő elhelyezése indokolt vagy további intézményi elhelyezése nem indokolt,

b) az ellátott a házirendet súlyosan megsérti,

c) az ellátott, a törvényes képviselője vagy a térítési díjat megfizető személy térítési díj-fizetési kötelezettségének – a Szoctv. 102. §-a szerint – nem tesz eleget.

(6) A felmondási idő:

a) alapszolgáltatás esetén tizenöt nap,

b) bentlakásos intézmény esetén három hónap.

4. Térítési díj

7. § Az intézményi térítési díj mértékét a 2. melléklet tartalmazza azzal, hogy a személyi térítési díj megállapításánál a Szoctv. 115. § alapján megállapított intézményi térítési díjat kell alapul venni.

8. § (1) A személyi térítési díjat a Szoctv. 115. § (2) bekezdése és a 117. § (1) bekezdése alapján az intézményvezető állapítja meg.

(2)8 Intézményi térítési díj változás esetén a személyi térítési díj összegét az intézmény vezetője felülvizsgálja. A felülvizsgálat alapján megállapított új személyi térítési díjat a változást követő hónap első napjától kell megállapítani, illetve megfizetni.

(3) A személyi térítési díjat havonta az intézmény és az ellátást igénybe vevő által megkötött megállapodásban meghatározottak szerint kell megfizetni.

(4) A Tiszaújvárosi Intézményműködtető Központ vezetője ellenőrzi, hogy a megállapított térítési díj befizetése havonta megtörténik-e. Ha a kötelezett a befizetést elmulasztotta, a Tiszaújvárosi Intézményműködtető Központ vezetője 15 napos határidő megjelölésével a fizetésre kötelezett személyt írásban felhívja az elmaradt térítési díj befizetésére. Amennyiben a határidő eredménytelenül telt el, a Tiszaújvárosi Intézményműködtető Központ vezetője a kötelezett nevét, lakcímét és a fennálló díjhátralékot nyilvántartásba veszi.

9. § Amennyiben az ellátást igénybevevő az intézményvezető által megállapított személyi térítési díj mértékét, vagy a felmondás jogszerűségét vitatja, az arról szóló értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül a fenntartóhoz fordulhat.

10. § (1) A nyilvántartott díjhátralékról a Tiszaújvárosi Intézményműködtető Központ vezetője minden negyedévet követő hónap 15. napjáig tájékoztatja a jegyzőt.9

(2) A jegyző10 a Tiszaújvárosi Intézményműködtető Központ vezetőjének tájékoztatása alapján intézkedik a térítési díjhátralék behajtásáról, és tájékoztatja a Tiszaújvárosi Intézményműködtető Központ vezetőjét annak eredményéről vagy eredménytelenségéről.

(3) A Tiszaújvárosi Intézményműködtető Központ vezetője negyedévente kezdeményezi a behajthatatlan térítési díjhátralék törlését az önkormányzattól.

5. Szociálpolitikai kerekasztal

11. § (1) A kerekasztal tagjai:

a) az önkormányzat működési területén szociális intézményt működtető fenntartók képviselői:

aa) polgármester vagy az általa felkért személy,

ab) az illetékes szakbizottság elnöke,

ac) az önkormányzat jegyzője, vagy az általa megbízott személy,

ad) a Nikodémus Idősek Otthonának képviselője,

b) az intézmények és társadalmi szervezetek képviselői:

ba) a Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ vezetője,

bb) a Római Katolikus Egyházközség, a Görög Katolikus Egyházközség képviselői,

bc) a szolgáltatástervezésben és annak végrehajtásában partnerséget vállaló civil szervezetek képviselői.

(2) A helyi szociálpolitikai kerekasztal évente legalább egy alkalommal ülésezik. Az ülést a polgármester vagy az általa felkért személy hívja össze.

(3) A titkári teendőket a Polgármesteri Hivatal megbízott munkatársa végzi.

(4) A szociálpolitikai kerekasztal feladata:

a) a szolgáltatástervezési koncep-cióban meghatározott feladatok megvalósulásának értékelése,

b) a feladatok végrehajtásának folya-matos figyelemmel kísérése,

c) vizsgálja az intézményi ellátás hatását a szociális ellátórendszer vonatkozásában,

d) véleményezi az éves szociális költségvetést.

6. Záró rendelkezések

12. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – 2016. április 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet 2. § g) pontja, 4. § (6) bekezdése, a 2.11 melléklet 5. pontja 2016. november 1-jén lép hatályba.

13. § (1) Hatályát veszti Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló 12/2011. (IV.08.) önkormányzati rendelete.

(2) Hatályát veszti Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátásokról, valamint a természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 5/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 28. §-a és az azt megelőző alcím.

1. melléklet a 8/2016. (III.31.) önkormányzati rendelethez

Egészségi állapotra és szociális körülményekre vonatkozó adatlap a
szociális étkeztetés/ebéd házhozszállítás igénybevételéhez
(Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ tölti ki)

1. A szociális alapszolgáltatást kérelmező adatai:

Név: ………………………………………………………………………………….

Lakcím: ……………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………..

2. Egészségi állapotára vonatkozó adatok:

Mozgásképesség/segédeszköz használata:

……………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………….

Szenzoros funkciók:

Hallás: ………………………………………………………………………………

Látás: ………………………………………………………………………………..

3.Egészségügyi ellátási igény:

Orvosi ellenőrzés szükségessége: ………………………………………………….

………………………………………………………………………………………

Gondozás, rehabilitáció szükségessége. ……………………………………………

………………………………………………………………………………………..

Ápolási feladatok szükségessége: …………………………………………………...

………………………………………………………………………………………..

Személyi segítő jelenlétének szükségessége: ………………………………………..

………………………………………………………………………………………..

4. Önkiszolgálás mértéke:

Önállóan

Kisebb segítségre szorul

Teljes segítséget igényel

Étel elkészítése, elfogyasztása

Testápolás, tisztálkodás

Öltözködés

Háztartási eszközök használata

Gyógyszerek alkalmazása

A fentiek alapján önmaga ellátására:
- képes,
- nem képes, ezért az ellátás biztosítását indokoltnak tartom határozatlan időre.
- nem képes, ezért az ellátás biztosítását indokoltnak tartom ………év…………hó……napjától - ………év…………hó……napjáig határozott időre, melynek lejártát megelőzően igény esetén újabb felülvizsgálat szükséges.
Dátum: ……………………………………..
……………………………………………...
szociális gondozó aláírása
1

A bevezető a Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (III. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Hatályos: 2022.04.01-től.

2

Az 1. § (1) bekezdés a) pontja a Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Módosította: 7/2021. (III.25.) rendelet 1. §-a. Hatályos: 2021.04.01-től.

4

Módosította: 21/2019. (XI.29.) rendelet 3. §-a. Hatályos: 2019.12.01-től.

5

Módosította: 11/2019. (III.28.) rendelet 1. §. Hatályos: 2019. 04.01-től

6

Módosította: 7/2018. (III.29.) rendelet 1. §. Hatályos: 2018. 04.01-től

7

Kiegészítette: 7/2018. (III.29.) rendelet 2. §. Hatályos: 2018. 04.01-től

8

A 8. § (2) bekezdése a Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Hatályos: 2023.05.01-től.

9

Módosította: 21/2019. (XI.29.) rendelet 3. §-a. Hatályos: 2019.12.01-től.

10

Módosította: 21/2019. (XI.29.) rendelet 3. §-a. Hatályos: 2019.12.01-től.

11

Módosította: 7/2021. (III.25.) rendelet 3. §-a. Hatályos: 2021.04.01-től.

12

A 2. melléklet a Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. Hatályos: 2023.05.01-től. A 2. melléklet a Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.