Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2017 (II.24.) önkormányzati rendelete

a középületek és közterületek fellobogózásáról

Hatályos: 2017. 03. 01

Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2017 (II.24.) önkormányzati rendelete

a középületek és közterületek fellobogózásáról

2017.03.01.

Tiszaújváros Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (5) bekezdésében és az európai uniós csatlakozással összefüggő egyes törvénymódosításokról, törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről, valamint egyes törvényi rendelkezések megállapításáról szóló 2004. évi XXIX. törvény 139. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 7. § (6) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya Tiszaújváros közigazgatási területén lévő közterületekre, valamint Tiszaújváros Város Önkormányzata által fenntartott, közfeladatokat ellátó intézményekre (továbbiakban: középület) terjed ki.

2. § (1) A város közterületeit, továbbá az állandó jelleggel fel nem lobogózott középületeket fel kell lobogózni a következő ünnepeken:

a) Március 15-én,

b) Május 1-jén,

c) Augusztus 20-án,

d) Október 23-án.

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt ünnepnapokon, a város közterületein Magyarország zászlaját ki kell tűzni.

3. § (1) A Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló törvény alapján meghatározott és az 1. mellékletben rögzített középületeken a zászló állandó jelleggel történő beszerzéséről, kitűzéséről, tisztításáról, cseréjéről a Tiszaújvárosi Polgármesteri Hivatal gondoskodik.

(2) Az állandó jelleggel fellobogózott középületek esetén a zászlók megrongálódásával, eltűnésével kapcsolatosan az épület használója köteles haladéktalanul tájékoztatni a Polgármesteri Hivatalt.

(3) Az 1. mellékletben meghatározott középületek frekventált bejáratánál Magyarország zászlaját, a város zászlaját és az európai zászlót is állandó jelleggel ki kell tűzni.

4. § (1) A 2. § (1) bekezdésben meghatározott ünnepeken a közterületek fellobogózására szolgáló zászlók beszerzéséről, kitűzéséről, tárolásáról, tisztításáról, cseréjéről, jó állapotban tartásáról a Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. gondoskodik.

(2) A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a 2. § (1) bekezdésében meghatározott ünnepek alkalmával köteles az ünnepet megelőző munkanap 16:00 óráig a zászlók kitűzéséről, majd az ünnepnap elteltét követő munkanapon 16:00 óráig azok beszedéséről gondoskodni.

5. § (1) A közterületek fellobogózásakor a zászlótartó szerkezetek felszerelésének módját és időpontját – amennyiben azok az épületet is érintik – annak használójával, kezelőjével, tulajdonosával egyeztetni kell.

(2) Közterületeken álló létesítményekre, különösen köz- és díszkivilágító berendezésekre, forgalomirányító jelzőlámpára zászlótartót csak úgy szabad felszerelni, hogy az a létesítmény üzemeltetését, karbantartását ne akadályozza, vagy balesetet ne okozzon és a közúti közlekedést ne veszélyeztesse.

6. § (1) Ez a rendelet 2017. március 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Tiszaújváros Önkormányzata Képviselő-testületének a középületek és közterületek fellobogózásáról szóló 33/2000. (X.13.) rendelete.