Tiszaújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2021. (VIII.27.) önkormányzati rendelete

önkormányzati tulajdonú lakótelkek megvásárlásának, valamint lakóépülettel történő beépítésének támogatásáról

Hatályos: 2021. 09. 01

Tiszaújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelete

önkormányzati tulajdonú lakótelkek megvásárlásának, valamint lakóépülettel történő beépítésének támogatásáról

Tiszaújváros Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A támogatás célja, formái

1. § (1) A támogatás célja a Tiszaújvárosban élő, illetve a városban letelepedni kívánó személyek, családok részére lakótelek megvásárlásának, valamint lakóépülettel történő beépítésének elősegítése.

(2) A támogatás egyszeri kamatmentes visszatérítendő, valamint egyszeri vissza nem térítendő támogatás formájában kerül biztosításra. A visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatás együttesen kerül megállapításra. A támogatás önkormányzati tulajdonú lakótelek megvásárlásához, és annak lakóépülettel történő beépítéséhez használható fel.

2. A rendelet személyi hatálya

2. § A rendelet személyi hatálya kiterjed azon nagykorú magyar állampolgárságú házastársakra, élettársi kapcsolatban élő, egyedülálló, vagy egyedülélő személyekre, akik a kérelem benyújtását megelőzően legalább 1 év folyamatos tiszaújvárosi lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek, vagy akiknek lakó-, vagy tartózkodási helye nem Tiszaújváros közigazgatási területén van, de a kérelem benyújtását megelőzően legalább 10 év tiszaújvárosi lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkeztek.

3. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

  • 1. Élettársi kapcsolat: közjegyzői okirattal, vagy hatósági bizonyítvánnyal igazolt kapcsolat.
  • 2. Egyedülálló: az a személy, aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastársától külön él, kivéve, ha élettársa van.
  • 3. Egyedülélő: az a személy, aki egyszemélyes háztartásban lakik.
  • 4. Lakótelek: Tiszaújváros Helyi Építési Szabályzata szerinti lakóövezetben lévő, lakóépülettel beépíthető, „beépítetlen terület” megnevezésű ingatlan.
  • 5. Illetékes építésügyi hatóság által kiállított hatósági bizonyítvány: az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet szerinti hatósági bizonyítvány.

4. A támogatásban részesíthetők köre

4. § (1) A támogatásra jogosult:

  • a) az egyedülálló, vagy egyedülélő kérelmező, ha a kérelem benyújtását megelőzően legalább 1 év folyamatos tiszaújvárosi lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, vagy lakó-, vagy tartózkodási helye nem Tiszaújváros közigazgatási területén van, de a kérelem benyújtását megelőzően legalább 10 év tiszaújvárosi lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkezett.
  • b) a házastársával, élettársával együtt élő kérelmező, ha egyikük a kérelem benyújtását megelőzően legalább 1 év folyamatos tiszaújvárosi lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, vagy lakó-, vagy tartózkodási helye nem Tiszaújváros közigazgatási területén van, de a kérelem benyújtását megelőzően legalább 10 év tiszaújvárosi lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkezett.

(2) A kérelmező csak egy alkalommal és csak egy lakótelek megvásárlásához, illetve annak lakóépülettel történő beépítéséhez részesülhet támogatásban. Házastársak, élettársak kizárólag együtt részesíthetőek támogatásban.

5. A támogatás mértéke, feltételei

5. § (1) A támogatás összege

  • a) önkormányzati tulajdonú lakótelek megvásárlásához 2.000.000 Ft kamatmentes visszatérítendő, valamint
  • b) annak lakóépülettel történő beépítését követően 2.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatás.

(2) A kamatmentes visszatérítendő támogatás visszafizetésének időtartama a támogatási szerződés megkötését követő 1 év türelmi időt követően 5 év.

(3) A támogatás teljes összegű visszafizetéséig a visszatérítendő támogatás biztosítására az önkormányzat javára jelzálogjogot, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyeztetni. A jelzálogjog, valamint az elidegenítési és terhelési tilalom ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyeztetéséről a támogatási szerződés megkötését követően a Polgármesteri Hivatal gondoskodik.

(4) Nem jogosult a visszatérítendő támogatásra a kérelmező, ha

  • a) a támogatást nem önkormányzati tulajdonú lakótelek megvásárlásához kívánja felhasználni,
  • b) a támogatásban – házastársak, élettársak esetén legalább az egyikük – már részesült,
  • c) a kérelem benyújtásakor a lakótelek vételárát teljes egészében már kiegyenlítette,
  • d) az önkormányzat felé fennálló bármilyen adó- vagy egyéb tartozással – házastársak, élettársak esetén akár egyikük – rendelkezik.

(5) A vissza nem térítendő támogatás kiutalására abban az esetben kerül sor, ha a támogatott

  • a) az épület feltüntetésének tényét az ingatlan-nyilvántartásba átvezetteti, és
  • b) a nevére szóló, a lakóépület felépítését igazoló, az illetékes építésügyi hatóság által kiállított hatósági bizonyítványt legkésőbb a 4 éves beépítési kötelezettség leteltét követő 30 napon belül a Polgármesteri Hivatal részére benyújtja, és
  • c) a visszatérítendő támogatás törlesztő részleteit a támogatási szerződésben foglaltak szerint határidőben teljesíti.

6. A kérelem benyújtása, elbírálása

6. § A támogatás iránti kérelmeket az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon írásban – személyesen vagy postai úton –, vagy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényben meghatározott elektronikus úton a Tiszaújvárosi Polgármesteri Hivatalnál kell benyújtani. A kérelem elbírálásához az alábbi iratok szükségesek:

  • a) az önkormányzati tulajdonú telek megvásárlását igazoló – 60 napnál nem régebbi – hatályba lépett adásvételi szerződés,
  • b) a 4. § (1) bekezdésében foglalt feltételek meglétét bizonyító okmányok,
  • c) annak igazolása, hogy a kérelmező, valamint házastársa, vagy élettársa az önkormányzat felé fennálló bármilyen adó- vagy egyéb tartozással nem rendelkezik.

7. § A kérelmek elbírálásáról a polgármester dönt.

7. A támogatás biztosításának rendje

8. § (1) A támogatott köteles a támogatást megállapító határozat kézhezvételét követő 60 napon belül támogatási szerződést kötni az önkormányzattal.

(2) A támogatási szerződésnek a támogatóra, valamint a támogatott személyekre vonatkozó adatokon kívül tartalmaznia kell:

  • a) a támogatás jogcímét és összegét,
  • b) a támogatás biztosításának és visszafizetésének feltételeit,
  • c) a szerződésszegés jogkövetkezményeit.

(3) A visszatérítendő támogatás összege a lakótelek vételárába vételárrészként kerül beszámításra.

(4) A visszatérítendő támogatás beszámítására a támogatás visszafizetését biztosító, az ingatlan-nyilvántartásba az önkormányzat javára szóló jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom széljegyre történő bejegyzését követően kerül sor.

(5) A visszatérítendő támogatás a támogatási szerződés megkötésétől számított 3 hónapon belül vehető igénybe. E határidő eredménytelen leteltét követően a támogatásra való jogosultság, valamint a támogatási szerződés megszüntetésre kerül. A határidő leteltét követően igazolásnak helye nincs, azonban a kérelem újból benyújtható.

(6) Az 5. § (5) bekezdésében meghatározott feltételek teljesülése esetén a vissza nem térítendő támogatás a lakóépület felépítését igazoló, az illetékes építésügyi hatóság által kiállított hatósági bizonyítvány benyújtását követő 30 napon belül, a támogatási szerződésben foglaltak szerint kerül kiutalásra.

8. A támogatás törlesztése, felhasználása

9. § (1) A kamatmentes visszatérítendő támogatás visszafizetése alól felmentés nem adható.

(2) A visszatérítendő támogatást a támogatási szerződésben meghatározott időtartam alatt a támogatási szerződés megkötését követő tizenharmadik hónaptól kezdve minden hónap 15. napjáig kell visszafizetni.

(3) A törlesztő részletek befizetéséről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet. A nyilvántartás alapján ellenőrzi a határidőre történő befizetések megtörténtét, mulasztás esetén késedelmi kamatot számol fel.

(4) Fizetési késedelem esetén a támogatásban részesülők a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti késedelmi kamatot kötelesek megfizetni.

(5) A kamatmentes visszatérítendő támogatás visszafizetését követően a jelzálogjog és az annak biztosítására bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom törléséről a Polgármesteri Hivatal gondoskodik.

(6) A visszatérítendő támogatás futamidő lejárta előtti, egy összegben történő visszafizetését kérelemre a polgármester engedélyezi.

10. § A visszatérítendő támogatást a támogatott egy összegben – a visszafizetés okának felmerülésétől számított 30 napon belül – a mindenkor érvényes jegybanki alapkamattal növelt összegben köteles az önkormányzat részére visszafizetni, ha

  • a) valótlan tények közlésével, adatok elhallgatásával részesült a támogatásban, vagy
  • b) ha a támogatással megvásárolt lakótelken a támogatott a beépítési kötelezettségének az adásvételi szerződés hatályba lépésétől számított 4 éven belül nem tesz eleget, vagy
  • c) a támogatással megvásárolt lakótelket értékesíteni kívánja.

11. § Amennyiben a támogatott 3 havi törlesztő részlet befizetését elmulasztja, vagy nem a támogatási szerződésben foglaltaknak megfelelően teljesít, és ezen tartozását írásos felszólítás ellenére sem rendezi, a Polgármesteri Hivatal a visszatérítendő támogatás teljes összegére gondoskodik a végrehajtási eljárás megindításáról.

9. Változás a szerződő felek személyében

12. § (1) Indokolt esetben bármelyik támogatásban részesített kedvezményezett a polgármester jóváhagyásával a támogatási szerződésből elbocsátható.

(2) Ezen hozzájárulás kizárólag akkor adható meg, ha a házasság jogerős felbontása, vagy az élettársi kapcsolat megszűnése esetén a vagyonközösség megszüntetése céljából a volt házastárs, vagy élettárs részére történik a lakótelek elidegenítése, aki a támogatás visszafizetésére kötelezettséget vállal.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott esetben a támogatási szerződést módosítani kell.

10. Záró rendelkezések

13. § Ez a rendelet 2021. szeptember 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

1. melléklet.pdf