Tiszaújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

önkormányzati tulajdonú lakótelkek megvásárlásának, valamint lakóépülettel történő beépítésének támogatásáról

Hatályos: 2021. 09. 01

önkormányzati tulajdonú lakótelkek megvásárlásának, valamint lakóépülettel történő beépítésének támogatásáról

Általános indokolás

Tiszaújváros Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 28/2016. (II.25.) határozat 64.b./ pontjában felkérte a Polgármesteri Hivatalt, hogy vizsgálja meg, és tárja fel azon építési telkek kialakítására alkalmas területeket, amelyeken lakótelkek alakíthatóak ki. A kidolgozott javaslat alapján a Képviselő-testület a 130/2016. (VIII.25.) számú határozatában döntött a Keleti-lakóövezet telekalakításának, valamint a közútépítés és közművesítés tervezésének elvégeztetéséről. Az építési telkek megosztása megtörtént, melyek bejegyzésre kerültek az ingatlan-nyilvántartásba, és a közművesítésre vonatkozó tervezés és engedélyeztetés is minden közmű vonatkozásában befejeződött. A Keleti-lakóövezetben 43 db beépíthető lakótelek áll rendelkezésre, melyek értékesítése – városképi és ingatlangazdálkodási okok miatt – több ütemben fog megtörténni.

Az önkormányzat – a város pénzügyi kondícióit figyelembe véve – szeretne hozzájárulni a Tiszaújvárosban élő, illetve a városban letelepedni kívánó személyek, családok részére lakótelek megvásárlásának, és lakóépülettel történő beépítésének elősegítéséhez, ezért önként vállalt feladatként, külön ellátási formaként, javasolt az önkormányzati tulajdonú lakótelkek megvásárlásához, valamint azok lakóépülettel történő beépítéséhez támogatás bevezetése 2021. szeptember 1. napjától.

Tiszaújváros Város Önkormányzata mindig kiemelt figyelemmel fordult a Tiszaújvárosban élő és helyben dolgozó városlakók felé. Célunk továbbra is elsősorban a településen élők támogatása, a helyben történő letelepedésük elősegítése, ezáltal Tiszaújváros lakosságszámának, valamint népességmegtartó képességének növelése.

A város jövőjét a gyermekek jelentik, ezért a tiszaújvárosi kötődésű családok városban tartása, letelepedésük megkönnyítése érdekében a támogatásra jogosultságot szerezhetnek azon nagykorú magyar állampolgárságú házastársak, élettársi kapcsolatban élő, egyedülálló, vagy egyedülélő személyek, akik a kérelem benyújtását megelőzően legalább 1 év folyamatos tiszaújvárosi lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek, vagy akiknek lakó-, vagy tartózkodási helye nem Tiszaújváros közigazgatási területén van, de a kérelem benyújtását megelőzően legalább 10 év tiszaújvárosi lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkeztek.

A telekvásárlás megkönnyítése érdekében javasolt, hogy a kamatmentes visszatérítendő támogatás összege 2.000.000 Ft legyen, mely összeg a lakótelek vételárából vételárrészként kerülne beszámításra. Csökkentve a családokra nehezedő anyagi terheket a kamatmentes visszatérítendő támogatás visszafizetésének időtartama a támogatási szerződés megkötését követő 1 év türelmi időt követően 5 év lenne.

Figyelembe véve az építkezéssel járó magas költségeket javasolt továbbá, hogy vissza nem térítendő támogatás is kerüljön biztosításra, szintén 2.000.000 Ft összegben. A vissza nem térítendő támogatás kiutalására a lakóépület felépítését igazoló, az illetékes építésügyi hatóság által kiállított hatósági bizonyítvány benyújtását követően kerülne sor.