Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2022. évi zárszámadásról

Hatályos: 2023. 05. 26

Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.26.
a 2022. évi zárszámadásról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 87. §-a alapján a vagyonról és a költségvetés végrehajtásáról a számviteli jogszabályok szerinti éves költségvetési beszámolót, valamint az éves költségvetési beszámolók alapján évente, az elfogadott költségvetéssel összehasonlítható módon, az év utolsó napján érvényes szervezeti, besorolási rendnek megfelelően záró számadást (továbbiakban: zárszámadás) kell készíteni.
Az Áht. 91. § (1) bekezdése szerint a helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen. A képviselő-testület a zárszámadásról rendeletet alkot.
A zárszámadási rendelettervezet előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul az Áht. 91. § (2) bekezdésében foglalt mérlegeket és kimutatásokat kell bemutatni, melyek a következők:
a helyi önkormányzat költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban, a pénzeszközök változásának bemutatását,
a többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve,
a közvetett támogatásokat – így különösen adóelengedéseket, adókedvezményeket – tartalmazó kimutatást,
a 29/A. § szerinti tervszámoknak megfelelően a költségvetési évet követő három év tervezett bevételi előirányzatainak és kiadási előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban, és a 29/A. § szerinti tervszámoktól történő esetleges eltérés indokait.
az önkormányzat adósságának állományát lejárat, a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 8. § (2) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletek, bel- és külföldi irányú kötelezettségek szerinti bontásban,
a vagyonkimutatást, és
a helyi önkormányzat tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek működéséből származó kötelezettségeket, a részesedések alakulását.
Az Önkormányzat a kötelezően előírt, valamint önként vállalt feladatait magas színvonalon látta el az elmúlt évben is. Továbbra is fontos szempont volt a takarékos, átlátható, transzparens gazdálkodás, a kötelező feladatok elsődleges végrehajtása az önként vállalt feladatokat megelőző sorrendben.
Az Önkormányzat és az intézmények kötelezettségvállalásai során 2022. évben is a szabályszerűség, szabályozottság, a gazdaságosság, a hatékonyság és az eredményesség szempontjai kerültek előtérbe, melynek eredményeként az Önkormányzat fizetőképessége folyamatosan biztosított volt. Az Önkormányzat 316 millió forint költségvetési maradvánnyal, több mint 1 milliárd forint értékpapír állománnyal, valamint 4,2 milliárd forint betétállománnyal zárta a gazdasági évet. 2022-ben is igen jelentős mértékű, csaknem 1.909 millió forint fizetési kötelezettség terhelte az Önkormányzatot szolidaritási hozzájárulás jogcímen, mely nagymértékben befolyásolta lehetőségeinket.
2022-ben az Önkormányzat költségvetési bevétele 13.098 millió forint volt. Egészségügyre, szociális ellátásra, intézmények működtetésére, városüzemeltetésre, igazgatásra, városfejlesztésre összesen 10.243 millió Ft-ot költött a város.
A 2/2022. (II.14.) önkormányzati rendelet szerint 12.575.210.503 Ft bevételi és kiadási főösszeggel került elfogadásra az Önkormányzat 2022. évi költségvetése, ami az év során többször is módosult. Az utolsó módosításra 2023. februárban került sor, mely szerint a bevételek és a kiadások előirányzatának főösszege 21.900.744.433 Ft-ra változott.
Az Önkormányzat költségvetési szervei az éves beszámolási kötelezettségüknek eleget tettek, a beszámolókat a Magyar Államkincstár jóváhagyta.