Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2001. (IV.13.) önkormányzati rendelete

Deszk Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2001. (IV. 13.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről

Hatályos: 2003. 07. 01- 2004. 12. 31

Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2001. (IV.13.) önkormányzati rendelete

Deszk Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2001. (IV. 13.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről

2003.07.01.

A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló, többször módosított 1993. évi LXXVIII. törvényben kapott felhatalmazás alapján Deszk Község Önkormányzata tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletére, a lakbérek mértékére a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Deszk Község Önkormányzatának tulajdonában álló minden önkormányzati lakásra.

Az önkormányzati lakások bérbeadásának általános feltételei

2. § (1) Deszk Község Önkormányzat Képviselőtestülete az önkormányzati lakásokra vonatkozó bérbeadói jogok és kötelezettségek gyakorlásával e rendeletben meghatározott kivételekkel a polgármestert bízza meg.

(2) A polgármester az e tárgykörben hozott döntéseiről a soron következő testületi ülésen köteles tájékoztatást adni.

(3) A polgármesteri döntések előkészítése és végrehajtása a lakásbérlettel kapcsolatos egyedi ügyekben - beleértve a szerződésekkel kapcsolatos feladatokat is - a Polgármesteri Hivatal feladata.

(4) Önkormányzati lakás csak lakás céljára adható bérbe.

(5) Önkormányzati lakás bérleti joga kizárólag másik lakás bérleti jogára vagy másik lakás tulajdonjogára cserélhető.

(6) Egy háztartásban életvitelszerűen együttlakó személyek csak egy önkormányzati lakást bérelhetnek.

A bérbeadás jogcímei

3. § Az önkormányzati lakásokat

a)1 lakáspályázat elnyerésének jogcímén (költség-, ill. szociális alapon),

b) bérleti jogviszony folytatása jogcímén,

c) lakáscsere jogcímén,

d) bérlőkiválasztási jog jogcímén,

e) elhelyezési kötelezettség jogcímén lehet bérbeadni.

Önkormányzati lakások bérbeadása lakáspályázat elnyerésének jogcímén

4. §2 Önkormányzati lakások szociális helyzet alapján vagy költségalapon történő bérbeadására pályázatot kell kiírni. Költségalapon a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I.31.) Kormány rendelet 26. § (1) bekezdés b) pontja alapján kapott támogatásból létesített önkormányzati lakások adhatók bérbe. Ezek a lakások szociális alapon nem adhatók bérbe.

5. § (1) A pályázatot ki kell függeszteni a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, illetve meg kell jelentetni egy helyileg megjelenő újságban.

(2) A pályázatokat írásban kell benyújtani.

(3) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:

a) a bérbeadás jogcímét,

b) a meghirdetett önkormányzati lakás műszaki állapotát és egyéb jellemzőit (szobaszám, alapterület, komfortfokozat),

c) a lakbér összegét,

d) a pályázat benyújtásának és elbírálásának határidejét.

6. §3 (1) Költségalapú lakás bérbeadására pályázatot az a nagykorú magyar állampolgár nyújthat be,

a) akinek, vagy vele együttköltöző házastársának, közeli hozzátartozójának (Ptk. 685. § b) pontja) tulajdonában, haszonélvezetében, bérletében nincs másik beköltözhető lakása, és

b) a pályázat benyújtásának időpontjában legalább egy éves deszki bejelentett lakóhellyel rendelkezik, és

c) a megpályázott lakásra 12 havi lakbérelőleg befizetését vállalja.

(2) Szociális alapú bérlakásra pályázatot az a nagykorú magyar állampolgár nyújthat be,

a) akinek, vagy vele együttköltöző házastársának, közeli hozzátartozójának (Ptk. 685. § b) pontja) tulajdonában, haszonélvezetében, bérletében nincs másik beköltözhető lakása, és

b) a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének másfélszeresét, és

c) akinek, vagy vele együttköltöző házastársának, közeli hozzátartozójának vagyona együttes forgalmi értéke a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének ötvenszeresét nem haladja meg, és

d) aki a bérbeadást megelőző 5 éven belül nem mondott le önkormányzati lakása bérleti jogáról pénzbeli térítés ellenében, vagy beköltözhető ingatlanát nem idegenítette el.

(3) Különös méltánylás érdemlő esetben a képviselőtestület az (1)-(2) bekezdésekben meghatározott feltételektől eltekinthet.

(4) Szociális helyzet alapján történő bérbeadás esetén legfeljebb három évre szóló szerződést kell kötni a bérlővel.

(5) Nem szociális jellegű bérbeadás esetén a bérleti szerződést határozott időtartamra a (3) bekezdésben megjelöltnél rövidebb időtartamra is megköthető, de maximum 5 évre, a 6. § (1) bekezdés c) pontja esetében maximum 3 évre.

(6) Ha a szociális lakásra megkötött határozott időtartamú bérleti szerződés lejáratának időpontjában a bérlő jövedelmi, vagyoni viszonya változatlanul megfelelnek az e rendeletben meghatározott feltételeknek, kérelmére a (4) bekezdésben megjelölt időtartamra ismételten szerződés köthető.

7. § (1)4 A bérlakás bérletére vonatkozó pályázat a Polgármesteri Hivatalnál nyújtható be. A szociális lakásra vonatkozó pályázathoz mellékelni kell a 6. § (2) bekezdésében meghatározott feltételekre vonatkozó jövedelemigazolást, illetve nyilatkozatokat.

(2) A pályázó felhatalmazza az adatkezelőt arra, hogy a kérelem elbírálásához szükséges adatainak a valódiságát szükség esetén ellenőrizze.

(3) A benyújtott pályázatokat a Polgármesteri Hivatal átvételkor felülvizsgálja, és nyilvántartásba veszi.

(4) Szociális lakás bérbeadása esetében a pályázó lakáskörülményeinek megismerése céljából a pályázat bizottsági véleményezése előtt helyszíni környezettanulmányt kell végezni.

8. § (1) A polgármester a megüresedett lakás ismételt bérbeadása érdekében - amennyiben a lakás műszaki állapota megfelelő - haladéktalanul intézkedik a pályázat kiírása iránt.

(2)5 A beérkezett pályázatokat szociális bérlakások esetében a Szociális és Népjóléti Bizottság véleményezi. A képviselőtestület a bizottság javaslatának megismerése alapján dönt az új bérlő személyéről. Költségalapon lakást bérbe adni annak lehet, aki a 6. § (1) bekezdésében meghatározott feltételeknek megfelel, a pályázatban meghirdetett lakások közül az egyikre pályázatot nyújtott be. Amennyiben egy lakásra, a meghirdetett határidőn belül több, a feltéteknek megfelelő pályázat érkezik, a képviselőtestület közjegyző jelenlétében nyilvános sorsolással dönt a bérlő kiválasztásáról.

(3)6 A polgármester a - döntést követő napon belül - írásban tájékoztatja a kiválasztott személyt, aki az értesítés átvételét követő 3 napon belül köteles nyilatkozni arról, hogy a lakást elfogadja-e. Amennyiben a megjelölt határidőben nem nyilatkozik, vagy az értesítés önhibájából nem kézbesíthető részére, a polgármester a bizottság javaslatában megjelölt további személyek közül jelöli ki a bérlőt.

9. § Nem szociális jellegű bérbeadás esetén a bérlő a bérleti jogviszony fennállása alatt csak a lakástörvény 21. § (2) bekezdésében megjelölt személyeket fogadhatja be.

10. § (1) Az önkormányzati lakás bérlője a lakás egy részét határozott időre, legfeljebb egy évre, kizárólag lakás céljára albérletbe adhatja a bérbeadó előzetes írásbeli hozzájárulásával.

(2) Az előzetes hozzájárulás iránti kérelemhez csatolni kell a befogadott személy arra vonatkozó nyilatkozatát, hogy a bérleti szerződés megszűnésekor az önkormányzati lakást 3 napon belül elhagyja.

Önkormányzati lakások bérbeadása bérlő-kiválasztási jog jogcímén

11. § (1)7 Az önkormányzati lakásra jogi személy részére a képviselőtestület bérlő-kiválasztási jogot biztosíthat, valamint 1 darab általa kiválasztott lakásra nézve fenntartja a bérlő kijelölési jogát, az általa megjelölt természetes személy részére.

(2) A bérlő-kiválasztási jog biztosítása pénzbeli térítésért vagy ingyenesen történhet.

(3) A bérlő-kiválasztási jog jogcímén önkormányzati lakásra csak meghatározott időre szóló bérleti szerződés köthető.

A lakbér mértéke

12. § (1) A ténylegesen fizetendő lakbér alapját képező lakbér mértéke

a) összkomfortos lakás esetében 200.-Ft/m2,

b) komfortos lakás esetében 120.-Ft/m2,

c) félkomfortos lakás esetében 90.-Ft/m2,

d) komfort nélküli lakás esetében 60.-Ft/m2.

e)8 költségalapon bérbe adott lakás esetében 400,-Ft/m2/hó.”

(2) A lakbér mértékét 10%-kal csökkenteni kell:

a) ha az épület 25 éven belül nem részesült teljes felújításban, vagy

b) talajvíz miatti felnedvesedéses, vagy

c) aládúcolt.

(3) A lakbér mértékét legfeljebb 30%-kal növelni kell az olyan egy- vagy kétlakásos lakóépület esetében, amelyhez legalább 200 m2 nagyságú kertterület tartozik.

(4)9 A költségalapon bérbe adott lakások bérleti díjának mértékét a képviselőtestület minden év decemberében felülvizsgálja úgy, hogy a január 1-től érvényes bérleti díjak mértéke legalább a felülvizsgálat évét megelőző év hivatalos inflációs rátájával növekedjen, a bérleti díjak értékállóságának biztosítása érdekében.

Lakbértámogatás

13. § (1)10 A szociális alapon bérbe adott önkormányzati lakás bérlőjét lakbértámogatás illeti meg, ha

a) a bérlő családjában az egy főre eső havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, vagy

b) a fizetendő lakbér havi összege meghaladja a bérlő és családja, valamint a vele életvitelszerűen együttlakó hozzátartozók havi jövedelmének 25%-át.

(2) Nem illeti meg lakbértámogatás azt a bérlőt, aki

a) lakó- vagy tartózkodási helye szerinti önkormányzattól lakásfenntartási támogatásban részesül,

b) a lakás hasznosításával (albérletbe adás, stb.) összefüggésben jövedelemhez jut.

(3) A lakbértámogatás összegét a bérlő körülményei alapján a bérbeadó állapítja meg azzal, hogy a támogatás összege nem lehet kevesebb a lakbér összegének 20%-ánál, és nem haladhatja meg a fizetendő lakbér 100%-át.

(4) A lakbértámogatás iránti kérelmet a Polgármesteri Hivatalban lehet előterjeszteni az egy főre eső jövedelemre, valamint a (2) bekezdésben meghatározott kizáró okokra vonatkozó nyilatkozatokkal együtt.

(5) A lakbértámogatás biztosításának időtartama 1 év. Ezt követően újabb kérelmet lehet beterjeszteni.

(6) A bérlő a lakbértámogatással csökkentett lakbért köteles megfizetni.

Záró rendelkezések

14. § (1) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyv (1959. évi IV. tv.), valamint a lakástörvény szabályai az irányadóak.

(2) Jelen rendelet 2001. május 1-jén lép hatályba. Hatálybalépésével egyidejűleg az önkormányzati bérlakások lakbéréről szóló 13/1995. (V.2.) K.T. számú rendelet, valamint az ezt módosító 17/1999. (VIII.18.) Öt. számú rendelet a hatályát veszti.

(3) A rendelet kihirdetéséről a Szervezeti és Működési Szabályzatban meghatározott módon - a Polgármesteri Hivatal hirdetőtáblájára történő kifüggesztéssel - a jegyző gondoskodik.

1

Módosította a 7/2003. (IV. 30.) Öt. rendelet.

2

Módosította a 7/2003. (IV. 30.) Öt. rendelet.

3

Módosította a 7/2003. (IV. 30.) Öt. rendelet.

4

Módosította a 7/2003. (IV. 30.) Öt. rendelet.

5

Módosította a 7/2003. (IV. 30.) Öt. rendelet.

6

Módosította a 7/2003. (IV. 30.) Öt. rendelet.

7

Módosította a 11/2003. (VI.30.) Öt. rendelet.

8

Kiegészítette a 7/2003. (IV. 30.) Öt. rendelet.

9

Módosította a 7/2003. (IV. 30.) Öt. rendelet.

10

Módosította a 7/2003. (IV. 30.) Öt. rendelet.