Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2013. (VII. 10.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati kitüntetések alapításáról és adományozásuk rendjéről

Hatályos: 2013. 07. 12- 2014. 08. 11

Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2013. (VII. 10.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati kitüntetések alapításáról és adományozásuk rendjéről

2013.07.12.

Deszk Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (l) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Díszpolgári cím

1. § Deszk község Díszpolgára kitüntető cím a község önkormányzatának legnagyobb elismeréseként azoknak a magyar vagy külföldi személyeknek adományozható, akik a település gazdasági, társadalmi, tudományos, művészeti életében vagy egyéb területen maradandót alkottak és egész életművükkel, kiemelkedő munkásságukkal járultak hozzá közvetlenül vagy közvetve a község tekintélyéhez, jó hírnevének növeléséhez.

2. § (1) A díszpolgári címhez díszes kivitelű „Díszpolgár” oklevél, emlékérem, férfi díjazott esetében arany pecsétgyűrű, női díjazott esetében arany kitűző jár, melyeket ünnepélyes keretek között a „Falunapok” rendezvény alkalmával kell az adományozottnak átadni.

(2) A díszpolgári cím posztumusz odaítélése esetén az (1) bekezdésben meghatározottak szerinti gyűrű, illetve kitűző adományozására nem kerül sor.

3. § (1) A díszpolgári oklevél a község címerén kívül tartalmazza a kitüntetett személy nevét, az adományozás keltét, valamint a polgármester aláírását és pecsétjének lenyomatát.

(2) Az emlékérem bronzból készül, arannyal futtatva, egyik oldala a község címerét ábrázolja, a másik oldalára pedig a kitüntetett személy nevét és az adományozás évét vésik. Az emlékérmet díszdobozban kell elhelyezni. A díszoklevél és az érem leírását e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(3) A pecsétgyűrű 14 karátos aranyból készül, maximum 11 gramm súlyú lehet, a község címerét ábrázolja, a belső oldalára az adományozás évét vésik. A pecsétgyűrűt díszdobozban kell elhelyezni. A gyűrű leírását a 2. számú melléklet tartalmazza.

(4) A kitűző 14 karátos aranyból készül, maximum 11 gramm súlyú lehet, a kitűző kör formájú, a község címerét, valamint az adományozás évét ábrázolja. A kitűzőt díszdobozban kell elhelyezni. A kitűző leírását a 3. számú melléklet tartalmazza.

4. § (1) A díszpolgári cím erkölcsi elismerés, amely a község tiszteletét és háláját fejezi ki, s ez a kitüntetett személynek - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - nem biztosít előjogokat és nem jár anyagi javadalmazással.

(2) A kitüntetett személy

a) meghívandó a község ünnepségeire vagy egyéb kiemelkedő rendezvényeire,

b) jogosult a címet aláírásainál és egyéb kitüntetései között feltüntetni,

c) külön döntés alapján az önkormányzatot képviselő delegáció tagjául lehet jelölni,

d) halála esetén a települési önkormányzat költségén a községi temetőben díszsírhelyre jogosult.

(3) A (2) bekezdésben felsorolt jogosultságok azokat is megilletik, akik a 7/1994. (VIII.4.) KT. számú helyi önkormányzati rendelet alapján részesültek díszpolgári címben.

5. § (1) A díszpolgári cím adományozására javaslatot tehet:

1. a polgármester,

2. a képviselő-testület tagjai

3. a községben működő pártok, társadalmi szervek, alapítványok vezetői,

4. költségvetési szervek vezetői,

5. legalább 100 helyi lakos.

(2) A javaslatokat a Képviselő-testület Pénzügyi-, Ügyrendi- és Kulturális Bizottsága véleményezi.

6. § Deszk község Díszpolgára kitüntető címet - az elismert, kimagasló érdem megjelölésével – a Képviselő-testület minősített többségi döntéssel adományozza.

7. § (1) A képviselő-testület a címet visszavonhatja, ha az adományozott utóbb arra érdemtelenné válik. A kitüntetéssel adományozott emlékérem, pecsétgyűrű vagy kitűző nem követelhető vissza, azonban a gyűrű vagy kitűző viselésére a volt díszpolgár nem jogosult.

(2) Érdemtelenné válik az adományozott, ha

a) szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt jogerősen 1 évet meghaladó szabadságvesztésre ítélték, vagy

b) olyan magatartást tanúsít, életmódot folytat, amely súlyosan sérti a közösség érdekeit, erkölcsi normáit, s a közösség széles körének elítélését, megbotránkozását váltja ki.

(3) A kitüntetés visszavonását kezdeményezheti az 5. § (1) bekezdésében felsoroltak, valamint a deszki választópolgárok 1 %-a.

(4) A kitüntetés adományozásáról vagy visszavonásáról a lakosságot - a helyben szokásos módon - tájékoztatni kell. A tájékoztatásról a jegyző gondoskodik.

8. § A kitüntetett nevét, fényképét, munkásságának rövid ismertetését és az adományozás évét az Önkormányzati Hivatal épületében elhelyezett tablón kell bemutatni.

II. Fejezet

Deszk Községért kitüntetés

9. § „Deszk Községért” kitüntetés (plakett) annak a személynek adományozható, aki község közéletének fejlesztése, anyagi és szellemi értékeinek gyarapítása érdekében huzamosabb időn át végzett kiemelkedő tevékenységet.

10. § (1) A kitüntetés egy művészi kivitelű, 10 cm átmérőjű, kör alakú, bronz alapanyagú plakett, melynek előlapján a község címere „Deszk Községért” felirattal boltozva látható. Hátoldalára az adományozáskor bevésendő a következő szöveg: „Adományozta Deszk Község Önkormányzat Képviselő-testülete”, valamint az adományozott neve és az adományozás időpontja. A kitüntetést díszdobozban kell elhelyezni.

(2) A kitüntetéssel bruttó 50 ezer forint pénzjutalom jár.

(3) A díjazott 19 mm befoglaló méretű, kék alapon, arany színnel szegélyezett és Deszk község címerét aranyszínnel ábrázoló kitűzőt is kap a rendeletben meghatározott jutalmai mellé.

11. § (1) A kitüntetés adományozására javaslatot tehet:

1. polgármester,

2. a képviselő-testület tagjai,

3. a községben működő pártok, társadalmi szervek, alapítványok vezetői,

4. költségvetési szervek vezetői.

(2) A javaslatot a polgármesterhez kell benyújtani - legkésőbb minden év augusztus 5-ig-, aki azt véleményezi, javaslataival a képviselő-testület augusztusi ülése elé terjeszti.

(3) A kitüntetés adományozásáról vagy visszavonásáról - a polgármester előterjesztése alapján - a képviselő-testület minősített többséggel dönt.

(4) A kitüntetés adományozására évente egy alkalommal kerül sor. Indokolt esetben ettől a képviselő-testület eltérhet.

(5) A kitüntetést a Deszki Falunapok rendezvénysorozat keretében a polgármester adja át.

12. § (1) A képviselő-testület a kitüntetést visszavonhatja, ha az adományozott utóbb arra érdemtelenné válik. A kitüntetéssel adományozott pénzjutalom nem követelhető vissza.

(2) Érdemtelenné válik az adományozott, ha

a) szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt jogerősen 1 évet meghaladó szabadságvesztésre ítélték, vagy

b) olyan magatartást tanúsít, életmódot folytat, amely súlyosan sérti a közösség érdekeit, erkölcsi normáit, s a közösség széles körének elítélését, megbotránkozását váltja ki.

(3) A kitüntetés visszavonását kezdeményezheti a 10. § (1) bekezdésében felsoroltak, valamint a deszki választópolgárok 1 %-a.

(4) A kitüntetés adományozásáról vagy visszavonásáról a lakosságot - a helyben szokásos módon - tájékoztatni kell. A tájékoztatásról a jegyző gondoskodik.

13. § (1) A kitüntetés adományozásának költségeit, pénzügyi fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében kell biztosítani.

(2) A kitüntetés adományozásáról az Önkormányzati Hivatalban nyilvántartást kell vezetni.

III. Fejezet

Egyes kitüntető díjak

Közművelődési Díj

14. § (1) Közművelődési Díj adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik kiemelkedő eredményt értek el a közművelődési munka irányításában, az ifjúság művelődéséért végzett munkában, a helyi népszokások, néphagyományok megőrzésében, a közművelődés korszerű formáinak és módszerének kidolgozásában és meghonosításában, s mindezek mellett kitűnnek a közéletben való részvételükkel, társadalmi aktivitásukkal, továbbá magatartásuk, közösségi és magánéletük példamutató.

(2) A díjjal díszoklevél, valamint Deszk község címerét ábrázoló, 23 mm befoglaló méretű bronz kitűző jár.

Testnevelési és Sport Díj

15. § (1) Testnevelési és Sport Díj adományozható a község érdekében kifejtett kiemelkedő sportmunkáért vagy nemzetközi sportteljesítményért azoknak a személyeknek vagy csapatoknak, akik a mérhető teljesítmény mellett magatartásukkal és életmódjukkal is példaként állíthatók a település közössége elé.

(2) A díjjal díszoklevél, valamint Deszk község címerét ábrázoló, 23 mm befoglaló méretű bronz kitűző jár.

Dicsérő Oklevél Kiemelkedő Sportteljesítményért

16. § (1) Dicsérő Oklevél adományozható annak a 21 év alatti deszki lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező fiatalnak, aki az adott tanítási évben kiemelkedő sportteljesítményt nyújtott.

(2) Az oklevéllel egy kitűző jár a következő felirattal: „Deszk község kiváló sportolója” és az adományozás éve.

Kiváló Polgárőr Díj

17. § (1) Kiváló Polgárőr Díj adományozható annak a személynek, aki a Deszki Polgárőrség tagjaként rendszeresen és aktívan közreműködik a bűncselekmények elkövetését lehetővé tevő okok és körülmények feltárásában, a polgárok biztonságérzetének javításában, a polgárőrség ezzel kapcsolatos felvilágosító tevékenységében, segíti a rendőrség bűnmegelőző munkáját, továbbá huzamosabb ideje tartós és kiemelkedő munkát végez, életvitele, magánélete példaértékű a közösség számára.

(2) A díjjal díszoklevél, valamint Deszk község címerét ábrázoló, 23 mm befoglaló méretű bronz kitűző jár.

Vállalkozói Díj

18. § (1) A Vállalkozói Díj adományozható annak a deszki székhellyel vagy telephellyel rendelkező egyéni vállalkozónak, vagy gazdasági társaság tulajdonosának, vezető tisztségviselőjének, illetve képviselőjének, aki vagy amely legalább 5 éve eredményesen működik a községben, a szakmában elismert személyiség, tevékenységével jelentős mértékben segíti vagy segítette az önkormányzat munkáját, előmozdította Deszk település fejlődését, amellyel példaként szolgál más vállalkozások számára.

(2) A díjjal díszoklevél, Deszk község címerét ábrázoló, 23 mm befoglaló méretű bronz kitűző, valamint egyedi, zöld színű, 33 cm átmérőjű, mázas, égetett kerámia dísztányér jár, melyen a Vállalkozói Díj megnevezés, a díjazott neve, továbbá az odaítélés éve kerül feltüntetésre.

Közösségi Munkavégzésért Díj

19. § (1) Közösségi Munkavégzésért Díj adományozható annak a személynek vagy közösségnek, aki vagy amely a település fejlesztésében, a társadalmi, szociális, kulturális élet bármely ágazatában kiemelkedően hasznos munkát végzett és ezáltal elősegítette a település értékeit növelő eredmények elérését.

(2) A díjjal díszoklevél, valamint Deszk község címerét ábrázoló, 23 mm befoglaló méretű bronz kitűző jár.

Az Év Családi Háza Díj

20. § (1) Az Év Családi Háza Díj adományozható annak a személynek, akinek a településen lévő, tulajdonában vagy használatában álló családi házának az utcai látképe és az utcáról látható belső udvara a legszebben kialakított és díszített növényekkel.

(2) A díjjal díszoklevél és egy kerámiából készült dísztábla jár, melyen a következő felirat található: „Év családi háza” és az adományozás éve.

Leggondozottabb Utca Díj

21. § (1) Leggondozottabb Utca Díj adományozható a településen a legvirágosabb, legszebben parkosított és rendben tartott utca lakóinak.

(2) A díjjal – ingatlanonként- díszoklevél jár, valamint a díjazott utca valamennyi utcasarkára kerámiából készült dísztábla kerül kihelyezésre, melyen a következő felirat található: „Leggondozottabb utca” és az adományozás éve.

Hűség Deszkért Díj

22. § (1) Hűség Deszkért Díj adományozható annak a személynek, aki Deszk Község Önkormányzatánál, vagy annak intézményeinél folyamatos 30 éves közalkalmazotti, köztisztviselői jogviszonnyal, illetve munkaviszonnyal rendelkezik.

(2) A díjjal díszoklevél, plakett és dísztányér jár.

(3) A plakett 60 mm átmérőjű aranyszínű érem, mely a dicsérő oklevél díszmappájába kerül. A plakett előlapján a község címere, alatta az „Alapítva 2006-ban” felirat. Hátlapja közepén a „Hűség Deszkért” felirat, alatta a jogviszonyban-munkaviszonyban töltött évek száma, valamint a díjazott neve azon időszakkal együtt megjelölve, amelyet az önkormányzatnál, vagy intézményénél töltött el. A 17/22 cm méretű bordó színű díszmappa első borítóján arany színnel, kontúrozott kivitelben, 70 mm befoglaló mérettel Deszk község címere látható. Az első lap belső oldalára a dicsérő oklevél, míg a második lap belső borítójába besüllyesztve a plakett kerül.

(4) A dísztányér egyedi, zöld színű, 33 cm átmérőjű, mázas, égetett kerámia . A dísztányéron a Hűség Deszkért Díj megnevezés, a díjazott neve, továbbá az odaítélés éve kerül feltüntetésre.

23. § (1) A kitüntető díjakból évente és fajtánként több is adományozható. A díjak ugyanazon személy, vagy közösség részére több alkalommal is adományozhatók, de egy személy vagy egy közösség egy évben csak egyféle díjban részesülhet.

(2) A díjak adományozására a Képviselő-testület Pénzügyi-, Ügyrendi- és Kulturális Bizottsága tesz javaslatot, melyet a képviselő-testület minősített többséggel fogad el.

(3) A kitüntető díjakat és a dicsérő oklevelet a Deszki Falunapok rendezvénysorozat keretében a polgármester adja át, kivéve a Vállalkozói Díjat, mely a decemberi ünnepi testületi ülésen kerül átadásra.

(4) Ha a kitüntető díjban közösség vagy csapat részesül annyi díszoklevél és kitűző jár, ahány tagja van a közösségnek.

(5) Az adományozott személy vagy közösség nevét az adományozást követően nyilvánosságra kell hozni. A díj adományozásáról a település lakosságát a Deszki Hírnök című havilapban kell tájékoztatni

24. § (1) A kitüntető díjat vissza lehet vonni, ha a kitüntetett arra érdemtelenné válik. Érdemtelen a kitüntető díjra különösen az, akit a bíróság szándékos bűncselekmény miatt jogerősen elítél, illetve a közügyek vagy a foglalkozás gyakorlásától jogerősen eltiltott.

(2) A díj visszavonásáról a település lakosságát a Deszki Hírnök című havilapban tájékoztatni kell.

25. § (1) A kitüntető díjakkal járó jutalmak fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében kell biztosítani.

(2) A kitüntetett személyekről és közösségekről az Önkormányzati Hivatal nyilvántartást vezet.

Záró rendelkezések

26. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2)1

1. melléklet

A "Deszk Község DÍSZPOLGÁRA"

1. A díszpolgári címhez járó oklevél 21 cm x 29,7 cm nagyságban készül, különleges papírra és bőrkötésű mappában kerül átadásra. Az oklevél bal oldalán a község címere van. Jobb oldalára a díszpolgár neve és a cím elnyerésének megokolása kerül. Az oklevélen nemzeti színű zsinóron a díszpolgári érem előlapjával megegyező rajzolatú viaszpecsét függ, fából készült tokban.

2. A "Deszk Község DÍSZPOLGÁRA" emlékérem leírása: Az emlékérem 60 mm átmérőjű, aranyozott bronzból készült vert érem. Előlapján a képmező közepén a község címere. Körben „Deszk Község Díszpolgára” felirat. Hátlapján a középmező üres, ide gravírozzák be a díszpolgár nevét – és az adományozás évszámát.

1

Hatályát vesztette a Jat. 12. § (2) bekezdése értelmében.