Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2018. (X.30.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 27/2017.(XII.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 10. 31- 2018. 10. 31

Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2018. (X.30.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 27/2017.(XII.31.) önkormányzati rendelet módosításáról1

2018.10.31.

Deszk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (2)-(3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet alapján a következőket rendeli el:

1. § Hatályát veszti az Ör. IV. fejezet 12. pontja és 29. §-a, helyébe a következő rendelkezés lép:

12. Az egyéb műszaki berendezésekre és létesítményekre vonatkozó településképi követelmények

29. § (1) Deszk teljes közigazgatási területén meg kell követelni, hogy az egyes közmű-üzemeltetők és - szolgáltatók által végzett hálózatbővítés-korszerűsítés építése során az épületek utcai homlokzatán, valamint a közterületekkel határos egyéb felületeken vezeték- és egyéb szerelvényépítés csak igényes, az épülettagozatokat nem érintő formában, illetve rejtett módon történhet. Az épített környezet minőségét rontó, igénytelen köztárgyak, közmű- és egyéb vezetékek, műtárgyak fokozatosan felszámolandók, illetve megfelelő módon átépítendők. Ugyanez vonatkozik az egyes közművekhez tartozó információs és biztonsági táblákra is.

(2) Deszk község teljes közigazgatási területén közterületről és a magánútról egyaránt telkenként csak egy-egy darab gépkocsi behajtásra alkalmas bejáró (áthajtó, kapu) útcsatlakozás alakítható ki, max. 4 m-es szélességgel. Saroktelek esetében mindkét útról nyitható egy - egy bejáró.

(3) Amennyiben a telken álló fő,- vagy melléképületben garázs is kialakításra kerül, mely közvetlenül, vagy előkerten át a közterületre (magánútra) nyílik, és az ehhez építendő bejáró nem használható a telek kertjébe történő beközlekedésre – úgy egy telekhez max. 2 db, egyenként 4 m széles bejáró alakítható ki. Saroktelek esetében ez a kivétel nem növeli az építhető bejárók számát.

(4) Amennyiben, a telken álló – vagy odatervezett – fő-, vagy melléképületben dupla garázs létesül, mely közvetlenül vagy előkerten át a közterületre (magánútra) nyílik, úgy ehhez 1 db, max. 6 m széles bejáró építhető. Amennyiben az ehhez építendő bejáró nem használható a telek kertjébe történő beközlekedésre – úgy egy ingatlanhoz további 1 db, max. 4 m széles bejáró alakítható ki. Amennyiben a telek előtti közterületen csapadékvíz elvezető, vagy szikkasztó árok van, úgy a 6 m széles bejáró kialakítása esetében a bejáró közepén egy tisztítónyílást kell kialakítania az ingatlan tulajdonosának, vagy használójának..

(5) A bejárókhoz tartozó, azok szélein, vagy az azokat a csapadékvíz árok felől lezáró támfalak közötti távolságnak meg kell egyezni az építhető bejáró maximális szélességével, mely max. 4 vagy 6 m lehet.

2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Király László s.k.
polgármester

Dr. Altmayerné Dr. Kocsis Anita s.k.
jegyző

1

A rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2018. november 1. napjával.