Deszk Község Önkormányzata 9/2020. (IV.3.) önkormányzati rendelete

a közterület-használat rendjének veszélyhelyzet idején történő eltérő szabályairól

Hatályos: 2020. 04. 03- 2020. 05. 30

Az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint a katasztrófavédelemről szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében foglalt hatáskörében, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a polgármester az alábbi rendeletet alkotja:


1. §


(1) E rendelet célja, hogy a kormányzati döntéseken alapuló korlátozó intézkedések, és a koronavírus okozta járványügyi helyzetre tekintettel tett ajánlások következtében, valamint a gazdasági következmények enyhítése érdekében az Önkormányzat segítse azokat a Deszken működő vállalkozásokat, kereskedelmi és szolgáltató tevékenységet folytató cégeket és természetes személyeket, amelyek érvényes közterület-használati engedély birtokában közterület-használatot folytatnak.


(2) A rendelet hatálya megegyezik a közterület használatáról és a közterület-használati díjról szóló 9/2010. (III. 26.) önkormányzati rendelet 1. §-a szerinti hatállyal.


2. §


(1) Azon érvényes közterület-használati engedéllyel rendelkezők (a továbbiakban: engedélyes) akik a 40/2020. (III.11.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel a már engedélyezett közterület-használatot teljes méretékben megszüntetik, a veszélyhelyzet kihirdetésének napjától közterület-használati díj fizetési kötelezettségük teljesítése alól mentességet kapnak a veszélyhelyzet elhárulásáig.


(2) Azok az engedélyesek, akik a közterületen lévő felépítmény vonatkozásában rendelkeznek érvényes közterület-használati engedéllyel, és a 40/2020. (III.11.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel ezen felépítményben folytatott tevékenységüket teljes méretékben megszüntetik, a veszélyhelyzet kihirdetésének napjától a közterület-használati díj fizetési kötelezettségük teljesítése alól mentességet kapnak a veszélyhelyzet elhárulásáig.


(3) Azok az engedélyesek, akik olyan érvényes közterület-használati engedéllyel rendelkeznek, melyben a közterület-használat kezdő időpontja március 31. napját követő, veszélyhelyzet fennállása alatti időszakra esik, amennyiben a közterület-használatra vonatkozó tevékenységüket nem kezdik meg, úgy ezen időszakra mentesülnek a közterület-használati díj fizetési kötelezettség alól a veszélyhelyzet elhárulásáig.


(4) A díjfizetés alóli mentesség feltétele, hogy az engedélyes a Deszki Polgármesteri Hivatalhoz (a  továbbiakban: Hivatal) bejelentse a közterület-használat szüneteltetését, továbbá felépítmény esetén a felépítményben folytatott tevékenység szüneteltetését jelen rendelet melléklete szerinti formanyomtatványon.


3. §


(1) Az engedélyes részére az általa a közterület-használat szüneteltetésére megjelölt időtartamra vonatkozó időarányos közterület-használati díj visszatérítésre kerül, ha az engedély kizárólag 2020. évre vonatkozóan került kiadásra, vagy a több évre kiadott engedély 2020. évben jár le.

(2) A több évre engedélyezett közterület-használat esetén a szünetelés időszakára eső már befizetett, de a veszélyhelyzetre tekintettel elengedett időarányos közterület-használati díj összegéről az engedélyes választása szerint rendelkezhet úgy, hogy

a) az a következő évi közterület-használati díjba kerüljön elszámolásra, vagy

b) részére kerüljön visszatérítésre.


(3) A közterület-használati díj visszafizetésére a közterület-használat szüneteltetés befejezésére vonatkozóan tett nyilatkozat beérkezését követő 30 napon belül kerül sor.


4. §


A közterület-használat ideiglenes szüneteltetése alatt az engedélyes a közterületen, illetve a közterületen lévő alépítmény (padozat, podeszt) területén bútort, berendezési tárgyat, más eszközt (kiszolgálópult, italhűtő stb.) nem helyezhet el, ideiglenesen sem tárolhat, a motorosan, vagy kézzel mozgatható homlokzati árnyékolószerkezetek ponyváit folyamatosan becsukott, zárt állapotban kell tartani. A saját tartószerkezettel rendelkező fix árnyékolókat, azok ponyváit elbontani nem kell. Az alépítményt az engedélyesnek nem kell eltávolítania, azután közterület-használati díjat fizetnie nem kell.


5. §


(1) Amennyiben a veszélyhelyzet fennállása alatt vagy azt követően az engedélyes a közterület-használatot ismét megkezdi, vagy a közterületen felépítménnyel rendelkező közterület-használó vagy bérlője a felépítményben a kereskedelmi vagy szolgáltatási tevékenységet ismét folytatni kívánja, az engedélyes erről a Hivatalt a tevékenység megkezdése előtt legalább 3 munkanappal írásban értesíti. A tevékenység ismételt megkezdése esetén a közterület-használati díj a közterület-használat megkezdése hónapjának első napjától válik esedékessé.


(2) E rendeletben foglaltak megszegése esetén a közterület használóját a tényleges használat időtartamára háromszoros mértékben számítottan terheli a díjfizetési kötelezettség.


6. §


(1) A veszélyhelyzet fennállása alatt a közterület használatáról és a közterület-használati díjról szóló 9/2010. (III. 26.) önkormányzati rendelet 9. § (1) és (2) bekezdésben, valamint 12. § (4) bekezdésben meghatározottakat az e rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.


(2) A közterület-használati díj teljesítése alóli mentesség a veszélyhelyzet idejére, de legfeljebb 2020. június 30. napjáig biztosítható.


7. §


Ezen rendelet a kihirdetése napján 16.00 órakor lép hatályba.



            Király László s.k.                                                      dr. Altmayerné dr. Kocsi Anita s.k.

             polgármester                                                                                    jegyző


Megalkotta Deszk Község Polgármestere 2020. április 03-án.

A 9/2020. (IV. 03.) önkormányzati rendelet melléklete


NYILATKOZAT


Alulírott mint érvényes közterület-használati engedéllyel rendelkező

név: ……………………………………………………………………

székhely/lakóhely: ……………………………………………………………………….


I.


a) nyilatkozom arról, hogy a ………………………………………………………………számú ingatlan előtti közterületen a közterület-használatot …..….................................… napjától szüneteltetem,


vagy


b) nyilatkozom arról, hogy a ………………………………………………………………szám alatti, közterület-használati engedéllyel érintett felépítményben folytatott kereskedelmi, szolgáltatási tevékenységemet ….................................... napjától szüneteltetem, melynek időszakában az üzlet zárva tart.


II.


Nyilatkozom, hogy a már befizetett, de veszélyhelyzetre tekintettel elengedett időarányos közterület-használati díj összegét


a) következő évi közterület-használati díjba kérem elszámolni.


vagy


b) az alábbi bankszámlára kérem visszautalni: …………………........................................................



Tudomásul veszem, hogy a kihirdetett veszélyhelyzet feloldását követően a közterület-használat folytatására irányuló tevékenységem fenti telephelyen történő újbóli megkezdésének időpontját a közterület-használat/tevékenység megkezdését megelőző 3 munkanapon belül köteles vagyok a Deszki Polgármesteri Hivatal felé bejelenteni.



Deszk, …..............................................

                                                                                                                     ......................................................                                                                                                   érvényes közterület-használati

                                                                                               engedéllyel rendelkező aláírása

                                                                                              (bélyegzője)