Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelete

Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII.08) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 27- 2023. 02. 28

Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelete

Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII.08) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.02.27.

Deszk Község Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva – a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet 64. §-ában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Iroda; Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi, és Hulladékgazdálkodási Főosztály Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztály; Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság; Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Hatósági Osztály; Országos Vízügyi Igazgatóság; Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság; Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Népegészségügyi Osztály; Budapest Főváros Kormányhivatala Országos Közúti és Hajózási Főosztály Gyorsforgalmi Útügyi Osztály, Innovációs és Technológiai Minisztérium Vasúti Hatósági Főosztály, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Hajózási Hatósági Főosztály, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Léginavigációs és Repülőtéri Hatósági Főosztály, a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztály, Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Műszaki Hatósági Főosztály Közlekedési és Útügyi Osztály; Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Építéshatósági és Örökségvédelmi Főosztály Építéshatósági Osztály; Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztály 1; Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Erdészeti Osztály; Honvédelmi Minisztérium Hatósági Főosztály Településrendezési Hatósági Osztály; Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőrfőkapitányság; Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága Bányászati és Gázipari Főosztálya Szolnoki Bányafelügyeleti Osztály; Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Szegedi Hatósági Iroda; Országos Atomenergetikai Hivatal; Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztály Közegészségügyi Osztály1.; Csongrád-Csanád Vármegyei Önkormányzati Hivatal – az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 12. §-a a következő (5b) bekezdéssel egészül ki:

„(5b) Ha a közterületi beálló hossza (járda külső széle, vagy nem kiépített járda esetén a járdához szükséges 1,20 m sáv és a burkolt út telek felőli széle közötti szakasz) nem elegendő egy autó parkolásához, azaz nem éri el az 5,00 m-t, akkor ez esetben 6,0 m széles bejáró is építhető. Egy ingatlan esetében ez a szélességi méret csak egy bejáróra vonatkozhat, a rendelet értelmében építhető további bejárókra az (5)-(5a) és (6)-(7a) bekezdésekben foglaltak érvényesek.”

(2) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 12. §-a a következő (7a) bekezdéssel egészül ki:

„(7a) Osztatlan közös tulajdonú telek esetében, amennyiben a teleknek az utcafronttal párhuzamos hosszában történt a használati megosztás, és mindkét telekrészen áll lakóépület, úgy bejáró építéssel kapcsolatban az (5)-(8c) bekezdésekben meghatározott szabályok két önálló ingatlanként vonatkoznak az érintett telekre.”

2. § (1) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 20. § (1)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az Lf1; Lf2; Lf2*; Lf2**; Lf2t; Lf3; Lf5 jelű építési övezetekben az utcavonalra, vagy az előkert vonalára kerülő főépületekben mező- és erdőgazdaság, valamint a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró gazdasági tevékenységi célú funkciók nem kerülhetnek, azok csak az építési helyen belül, második főépületként épülhetnek meg.

(2) Az Lf1; Lf2; Lf2*; Lf2**; Lf2t; Lf3; Lf5 jelű építési övezetekben második főépületben gazdasági funkció min. 1000 m2-es telken helyezhető el, és az épület nagysága nem lehet nagyobb az utcavonalon vagy előkert vonalán álló főépület alapterületének kétszeresénél és az épületmagassága nem lépheti túl az 5,50 m-t. Második főépület csak akkor építhető a telken, ha az utcavonalon vagy az előkert vonalán van főépület.

(3) Az Lf1; Lf2; Lf2*; Lf2**; Lf2t; Lf3; Lf5 jelű építési övezetekben 1000 m2 teleknagyságig lakóépület építése esetén legfeljebb 2 lakás helyezhető el, majd 1000 m2 felett minden további 500 m2 telekterületenként 1-1 lakás építhető meg. Több épületben is elhelyezhetők a lakások.

(4) Az 1. § (5) bekezdéstől eltérően a hátsó telekhatáron épülő félnyeregtetős melléképület szomszéd felőli tűzfala 4,00 m-nél magasabb nem lehet. Amennyiben nem a hátsó telekhatáron épül melléképület, úgy a hátsókertben a hátsó telekhatártól mért 2,0 m-es sávban melléképület nem építhető.”

(2) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 20. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) Az összes lakó övezetben, ha az utcavonalon vagy előkert vonalán nem áll főépület, akkor melléképületet az építési vonaltól (utcavonaltól vagy előkert vonalától az előírt beépítési módtól függően) 15 m kihagyásával az építési helyen belül vagy a hátsókertben a (4) bekezdés figyelembe vételével lehet építeni.”

3. § Ez a rendelet 2023. február 27-én lép hatályba.

4. § E rendelet előírásait a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

Király László s. k.
polgármester

Dr. Altmayerné Dr. Kocsis Anita s. k.
jegyző