Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2020. (IX.23.) önkormányzati rendeletének indokolása

a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról

Hatályos: 2020. 10. 01

a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról

Általános indokolás

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásának jogszabályi hátterét érintően az elmúlt években számos változás következett be. A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvényt, valamint a végrehajtására kiadott számos rendeletet a jogalkotó a jelenleg hatályban lévő, a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló 11/2015. (VI. 08.) önkormányzati rendelet megalkotása óta többször módosította.

A hatályos rendelet felülvizsgálata során megállapítottuk, hogy az átláthatóság, valamint a jogbiztonság érdekében szükséges egy új, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás helyi szabályozásáról szóló rendelet megalkotása. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló rendelettervezet a jelenleg hatályos jogszabályoknak megfelelően, teljeskörűen tartalmazza az önkormányzati közfeladat ellátásával kapcsolatos részletszabályokat.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Az (1)-(2) bekezdésekbe foglalt rendelkezések a rendelet tárgyi, területi és személyi hatályára vonatkozó szabályokat állapítják meg.

A 2. §-hoz

Az (1) bekezdésben a rendelet alkalmazása szempontjából fontos értelmező rendelkezések kerültek meghatározásra. A (2) bekezdés rögzíti, hogy a rendeletben nem szabályozott fogalmak esetében a hulladékról szóló törvényben és a végrehajtására kiadott rendeletekben meghatározott fogalmakat kell érteni.

A 3. §-hoz

Az (1) és (2) bekezdés az önkormányzati hulladékgazdálkodási közfeladat tartalmát rögzíti.

A 4. §-hoz

Deszk Község területén a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást ellátó közszolgáltatót jelöli meg.

Az 5. §-hoz

A közszolgáltató jogait és kötelezettségeit tartalmazó rendelkezések.

A 6. §-hoz

Az (1) bekezdés a közszolgáltatás ellátásához kijelölt hulladékkezelő létesítményt jelöli meg, valamint rögzíti annak igénybevételének szabályait. A (2) bekezdés a közszolgáltatás keretén belül igénybe vehető hulladékgyűjtő udvart jelöli ki, valamint rendelkezik annak igénybevételének szabályairól.

A 7. §-hoz

Az (1) bekezdés egyértelműen rögzíti, hogy a magasabb rendű jogszabályokban előírt kötelezettségeken túl mely kötelezettségek terhelik az ingatlanhasználókat a közszolgáltatással kapcsolatban. A (2) bekezdés alapján az ingatlanhasználó mentesül ezen kötelezettségeinek teljesítése alól, amennyiben szabályszerűen szünetelteti a közszolgáltatást.

A 8. §-hoz

Az (1) bekezdés rögzíti, hogy a közszolgáltató és az ingatlanhasználó a közszolgáltatás igénybevételére közszolgáltatási szerződés köt. A (2)-(3) bekezdések a közszolgáltatási szerződés minimális tartalmi elemeit írják elő. A (4) bekezdés a közszolgáltató ellenőrzési jogosultságáról, az (5) bekezdés pedig az ingatlanhasználó adatbejelentési kötelezettségéről rendelkezik.

A 9. §-hoz

A közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelésének szabályait rögzíti.

A 10. §-hoz

A közszolgáltatás szüneteltetésének lehetőségét, a szüneteltetés bejelentésének módját, valamint szünetelés tényének igazolására vonatkozó rendelkezéseket rögzíti.

A 11. §-hoz

A vegyes hulladék gyűjtésére, szállítására és kezelésére vonatkozó szabályokat rögzíti.

A 12. §-hoz

Rendelkezik arról, hogy a közszolgáltató a közszolgáltatási területen elkülönített (szelektív) hulladékgyűjtési rendszert működtet.

A 13. §-hoz

A hulladék házhoz menő elkülönített (szelektív) gyűjtésének szabályairól rendelkezik.

A 14. §-hoz

A zöldhulladék házhoz menő gyűjtésének szabályairól rendelkezik.

A 15. §-hoz

Rendelkezik a hulladékgyűjtő sziget (papír, üveg, műanyag) és a hulladékgyűjtő udvar (papír, üveg, műanyag, fém, zöldhulladék) igénybevételének kötelezettségéről, és annak módjáról.

A 16. §-hoz

A házhoz menő lomtalanítás részletszabályairól rendelkezik.

A 17. §-hoz

Jogszabályi kötelezettségnek eleget téve rendelkezik az üdülőingatlanokra vonatkozó szabályokról.

A 18. §-hoz

A rendelet hatálybalépéséről, valamint a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló 11/2015. (VI. 08.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.