Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterület használatáról és a közterület-használati díjról

Hatályos: 2022. 06. 01
a közterület használatáról és a közterület-használati díjról
Végső előterjesztői indokolás
A közút nem közlekedési célú igénybevételére irányuló kérelem elbírálása során alkalmazott, a közutak igazgatásáról szóló 19/1994. (V. 31.) KHVM rendeletet a jogalkotó 2021 nyarán hatályon kívül helyezte. A KHVM rendelet helyébe az útügyi igazgatásról szóló 26/2021. (VI. 28.) ITM rendelet lépett. Deszk közigazgatási területén a helyi közút nem közlekedési célú igénybevételét, valamint a közterület használatát egy rendelet, a közterület használatáról és a közterület-használati díjról szóló 9/2010. (III. 26.) önkormányzati rendelet (Ör.) szabályozza.
A fentiekre tekintettel megtörtént a hatályos rendelet felülvizsgálata, valamint az új, a magasabb szintű jogszabályoknak megfelelő önkormányzati rendeletek előkészítése.
A közterület használatáról és a közterület-használati díjról szóló rendelet részletesen tartalmazza a közterület-használat szabályait. Az új rendelet átfogóan, közérthetően tartalmazza az engedélyköteles és nem engedélyköteles közterület-használat eseteit, a közterület-használati engedély kiadása iránti eljárás részletszabályait, valamint az engedély nélkül vagy attól eltérően végzett közterület-használat jogkövetkezményeit. Figyelemmel a veszélyhelyzeti korlátozásra, a rendelettervezet díjemelést nem tartalmaz, abban a képviselő-testület által korábban megállapított díjtételek szerepelnek.