Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közutak nem közlekedési célú igénybevétele esetén fizetendő díjakról

Hatályos: 2022. 06. 01
a helyi közutak nem közlekedési célú igénybevétele esetén fizetendő díjakról
Végső előterjesztői indokolás
A közút nem közlekedési célú igénybevételére irányuló kérelem elbírálása során alkalmazott, a közutak igazgatásáról szóló 19/1994. (V. 31.) KHVM rendeletet a jogalkotó 2021 nyarán hatályon kívül helyezte. A KHVM rendelet helyébe az útügyi igazgatásról szóló 26/2021. (VI. 28.) ITM rendelet lépett. Deszk közigazgatási területén a helyi közút nem közlekedési célú igénybevételét, valamint a közterület használatát egy rendelet, a közterület használatáról és a közterület-használati díjról szóló 9/2010. (III. 26.) önkormányzati rendelet (Ör.) szabályozza.
A fentiekre tekintettel megtörtént a hatályos rendelet felülvizsgálata, valamint az új, a magasabb szintű jogszabályoknak megfelelő önkormányzati rendeletek előkészítése.
A helyi közutak nem közlekedési célú igénybevétele esetén fizetendő díjakról szóló rendelettervezet a központi jogszabályoknak megfelelően tartalmazza a helyi közutak nem közlekedési célú igénybevételének szabályait. A rendelettervezet rögzíti, hogy a közút kezelőjeként átruházott hatáskörben a polgármester jár el. Az eljárási szabályokon túl a rendelettervezet az ITM rendelet szabályozásához igazodva tartalmazza az igénybevételért fizetendő díjakat. Ezen díjak számottevően alacsonyabbak a jelenleg meghatározott díjnál.