Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közösségi együttélés alapvető szabályairól

Hatályos: 2022. 06. 01
a közösségi együttélés alapvető szabályairól
Általános indokolás
A közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 9/2004. (IV. 29.) önkormányzati rendelet (Ör.) felülvizsgálata során megállapításra került, hogy két új rendelet – a közterületek tisztán tartásáról szóló, valamint a zöldfelületek létesítéséről, kezeléséről és védelméről szóló rendelet – megalkotása indokolt.
A fentiekre tekintettel megtörtént a hatályos, a közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 1/2013. (I.28.) önkormányzati rendelet felülvizsgálata is, hiszen számos, az Ör.-ben meghatározott magatartás szerepelt a rendeletben, mint közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás. A felülvizsgálat során megállapítottuk, hogy az átláthatóság, valamint a jogbiztonság érdekében indokolt egy új, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokat átláthatóan rögzítő rendelet megalkotása.
A közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendelet rendelkezik a közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése esetén lefolytatandó közigazgatási eljárás szabályairól, valamint a végrehajtási szabályokról. A rendelet továbbá közérthetően, átláthatóan rögzíti a jogsértő magatartásokat. Azon magatartások esetében, melyek más helyi rendeletekben kerültek rögzítésre, a rendelet kizárólag az érintett rendelet konkrét §-aira hivatkozik annak érdekében, hogy elkerüljük a kettős szabályozást.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatályára vonatkozó szabályokat állapítja meg.
A 2. §-hoz
A 2. § a rendelet célját határozza meg.
A 3. §-hoz
A 3. § az értelmező rendelkezéseket rögzíti.
A 4. §-hoz
A 4. § rendelkezik a rendeletben szabályozott önkormányzati hatósági ügyekben eljáró hatóságról, valamint az önkormányzati hatósági ügyben alkalmazandó eljárási szabályokról.
Az 5. §-hoz
Az 5. § rendelkezik a rendeletben foglalt jogsértések esetén alkalmazandó jogkövetkezményekről.
A 6. §-hoz
A 6. § a hatóság által hozott kötelezések végrehajtására vonatkozó részletszabályokat állapítja meg.
A 7–15. §-hoz
A rendelet III. fejezete tételesen rögzíti a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokat.
A 16. §-hoz
A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik, valamint tartalmazza az átmeneti rendelkezéseket.
A 17. §-hoz
A közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 1/2013. (I.28.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.