Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről és a lakbértámogatásról

Hatályos: 2022. 06. 01
az önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről és a lakbértámogatásról
Végső előterjesztői indokolás
Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 6/2001. (IV.13.) önkormányzati rendelet alapjául szolgáló, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényt (a továbbiakban: Lakástörvény) a jogalkotó csak 2010. óta több mint hússzor módosította.
A fentiekre tekintettel megtörtént a hatályos rendelet felülvizsgálata, amelynek során megállapítottuk, hogy az átláthatóság, valamint a jogbiztonság érdekében szükséges új, a Lakástörvény hatályos előírásainak megfelelő rendeletek megalkotása.
Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről és a lakbértámogatásról szóló rendelet részletesen tartalmazza az önkormányzati lakások bérbeadásának szabályait. Az új rendelet átfogóan szabályozza az önkormányzati lakások bérbeadásának jogcímeit, kiegészülve az „Esély, Otthon Deszken” című projekt keretében bérbe adható lakásokra vonatkozó pályázati feltételeket. Figyelemmel a veszélyhelyzeti korlátozásra, a rendelettervezet díjemelést nem tartalmaz, abban a 2018-ban megállapított díjtételek szerepelnek.