Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások elidegenítéséről

Hatályos: 2022. 06. 01
az önkormányzat tulajdonában lévő lakások elidegenítéséről
Végső előterjesztői indokolás
Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 6/2001. (IV.13.) önkormányzati rendelet alapjául szolgáló, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényt (a továbbiakban: Lakástörvény) a jogalkotó csak 2010. óta több mint hússzor módosította.
A fentiekre tekintettel megtörtént a hatályos rendelet felülvizsgálata, amelynek során megállapítottuk, hogy az átláthatóság, valamint a jogbiztonság érdekében szükséges új, a Lakástörvény hatályos előírásainak megfelelő rendeletek megalkotása.
A Lakástörvény értelmében az önkormányzati lakások elidegenítésére vonatkozó szabályokat külön rendeletben szükséges meghatározni. Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások elidegenítéséről szóló rendelet részletesen tartalmazza az önkormányzati lakások elidegenítésének szabályait. Az új rendelet átfogóan szabályozza a Lakástörvény alapján elővásárlási joggal érintett és nem érintett önkormányzati lakások eladását. A rendelet rendelkezik továbbá a nem elidegeníthető önkormányzati lakásokról, valamint az elidegenítésből származó bevételek felhasználásáról is.