Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat tulajdonában lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásáról és elidegenítéséről

Hatályos: 2022. 06. 01
az önkormányzat tulajdonában lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásáról és elidegenítéséről
Végső előterjesztői indokolás
Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 6/2001. (IV.13.) önkormányzati rendelet alapjául szolgáló, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényt (a továbbiakban: Lakástörvény) a jogalkotó csak 2010. óta több mint hússzor módosította.
A fentiekre tekintettel megtörtént a hatályos rendelet felülvizsgálata, amelynek során megállapítottuk, hogy az átláthatóság, valamint a jogbiztonság érdekében szükséges új, a Lakástörvény hatályos előírásainak megfelelő rendeletek megalkotása.
Az önkormányzat tulajdonában lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásáról és elidegenítéséről szóló rendelet részletesen tartalmazza az önkormányzati helyiségek bérbeadásának és eladásának szabályait. A rendelet rögzíti a nem lakás céljára szolgáló helyiségek pályáztatásának részlesen szabályait, a felek jogait és kötelezettségeit. A rendelet tartalmazza a Lakástörvény alapján elővásárlási joggal érintett és nem érintett önkormányzati helyiségek elidegenítésének szabályait. A rendelet rendelkezik továbbá a nem elidegeníthető önkormányzati helyiségekről, valamint az elidegenítésből származó bevételek felhasználásáról is.