Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

a zöldfelületek létesítéséről, kezeléséről és védelméről szóló 8/2022. (V.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 12. 15

Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.15.
a zöldfelületek létesítéséről, kezeléséről és védelméről szóló 8/2022. (V.31.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Képviselő-testület 2022. május 31. napján megalkotta a zöldfelületek létesítéséről, kezeléséről és védelméről szóló 8/2022. (V.31.) önkormányzati rendeletet (a továbbiakban: Rendelet).
A rendelet alkalmazása során a Deszki Polgármesteri Hivatal megismerte a Kúria Köf.5.011/2020/5. számú határozatát. A határozat értelmében a közösségi együttélés alapvető szabályai körében megalkotott azon rendelkezés, mely a közterületi zöldfelületeken történő parkolást, megállást, kel azokra való ráhajtást tilalmát rendeli el, sérti a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (Jat.) 3. §-át. Ennek oka, hogy ezen szabályozás a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (a továbbiakban: Szabs. tv.) 224. §-ának szabálysértési tényállása.
A fentiekre tekintettel megtörtént a Rendelet szabályozásának felülvizsgálata, mely alapján a Rendeletet a Képviselő-testület 2022. augusztus 12. ülésén módosította, a Kúria határozatának megfelelően hatályon kívül helyezte az érintett rendelkezést.
A rendeletmódosítás hatályba lépését követően észlelt közterületi zöldfelületen történő megállásokkal kapcsolatban Deszk Község Jegyzője a Szegedi Rendőrkapitányságnál a Szabs. tv. rendelkezéseire figyelemmel feljelentést tett. A Szegedi Rendőrkapitányság azonban arról tájékoztatta a Jegyzőt, hogy a feljelentését elutasították figyelemmel arra, hogy a feljelentésben leírt cselekmény nem szabálysértés.
A fentiek tisztázása érdekében a Szegedi Járási Ügyészség előtt a Jegyző panasszal élt. A Szegedi Járási Ügyészség a 2022. december 06. napján kelt, T.K.2813/2022/11. számú levelében a következő véleményt adta:
...a KRESZ hatálya a közterületek közül csak a közutakon folyó közlekedésre terjed ki. A közútnak nem minősülő közterületen való közlekedés, így a közterületi zöldfelületre való ráhajtás, illetve az azon történő várakozás nem közúti közlekedés, ezért nem is része a Szabs. tv. 224. § (1) bekezdésében megfogalmazott törvényi tényállás elkövetési magatartásának.
Figyelemmel arra, hogy a Szegedi Rendőrkapitányság az Ügyészség állásfoglalásával ért egyet, a gyakorlatban azt alkalmazza, indokolt lett a Rendelet módosítása, a jelen módosító rendeletben foglaltak szerint.