Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a zöldfelületek létesítéséről, kezeléséről és védelméről

Hatályos: 2022. 06. 01
a zöldfelületek létesítéséről, kezeléséről és védelméről
Általános indokolás
Az elmúlt években a betelepülő lakosok tapasztalataink szerint nehezen igazodnak el a jelenleg hatályos, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 9/2004. (IV. 29.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) szabályozásán. Mindemellett gyakorivá vált, hogy az újonnan építkezők az ingatlanuk előtti közterületi zöldfelületek jelentős részét engedély nélkül leburkolják, letakarják, ezáltal elpusztítják, valamint a közterület szintjét is megváltoztatják. Ennek következtében a település egyes részein már csak 1-1 cserje jelzi a zöldfelület korábbi létezését. A az engedély nélkül kialakított szintkülönbségek miatt a csapadékvíz elvezetése/elszikkasztása is problémássá vált, mivel a csapadék a járdára (vagy annak hiányában a telekhatártól számított 1,2 m-es területre) és az úttest területére került kivezetésre.
Tekintettel arra, hogy az Ör. rendelkezései a többszöri módosítás következtében már kevésbé átlátható, indokolt a helyi sajátosságoknak megfelelő köztisztasági kötelezettségek új rendeletben történő szabályozása, valamint a helyi rendeletek előírásainak egymással történő összevetése is.
A fentiekre tekintettel megtörtént a hatályos rendelet felülvizsgálata, amelynek során megállapítottuk, hogy az átláthatóság, valamint a jogbiztonság érdekében szükséges egy új, a közterületek tisztán tartásáról szóló rendelet és egy különálló, a közterületi zöldfelületek védelmét fokozottan előtérbe helyező rendelet megalkotása. A zöldfelületek létesítéséről, kezeléséről és védelméről szóló rendelet részletesen tartalmazza a közterületi zöldfelületek gondozásával kapcsolatos kötelezettségeket, valamint a közterületi zöldfelületek megváltoztatására vonatkozó eljárási szabályokat, korlátozásokat is. Az új szabályozás alapján az önkormányzat a közterületi zöldfelületek korábbitól eltérő módon történő kialakítását kontrollálni tudja, ezáltal remélhetőleg megáll a közterületi zöldfelületek engedély nélküli megszüntetésének folyamata. Elvárásaink szerint a rendelet szabályozásának betartása és betartatása következtében javulni fog a község területén található zöldfelületek állapota.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az 1. § a rendelet célját határozza meg.
A 2. §-hoz
A 2. § (1) bekezdése a rendelet tárgyi hatályát, míg a (2) bekezdés a rendelet személyi hatályát határozza meg.
A 3. §-hoz
A 3. § az értelmező rendelkezéseket rögzíti.
A 4. §-hoz és az 5. §-hoz
A 4. § rendelkezik a rendeletben szabályozott önkormányzati hatósági ügyekben eljáró hatóságról. Az 5. § az önkormányzati hatósági ügyben alkalmazandó eljárási szabályokat tartalmazza.
A 6. §-hoz
A 6. § tartalmazza a közterületi zöldfelületek létesítésének szabályait, mely szerint közterületen kizárólag az Önkormányzat létesíthet zöldfelületet, valamint kizárólag az Önkormányzat engedélye, rendelkezése alapján lehet munkálatokat folytatni, zöldfelületi elemet vagy zöldfelületi építményt elhelyezni. Az Önkormányzat engedélyével a közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosának lehetősége van az ingatlan körüli közterületi zöldfelület megjelenési formáját, zöldfelületi arányait, zöldfelületi mutatóit megváltoztatni, a korábbitól eltérően kialakítani.
A 7. §-hoz
A 7. § (1)-(2) bekezdése tartalmazza a közterületi zöldfelületek megjelenési formájának, zöldfelületi arányainak, zöldfelületi mutatóinak megváltoztatásához, a korábbitól eltérő kialakításához szükséges kérelem formai és tartalmi követelményeit.
A 7. § (3) bekezdése rögzíti azokat az előírásokat, melyeket az engedélyben kötelezően meg kell határozni.
A 7. § (4) bekezdése az érintett ingatlan előtti közterületen fenntartandó közterületi zöldfelület nagyságának megállapításának, az (5) bekezdés a közterületi zöldfelület megjelenési formájának, zöldfelületi arányainak, zöldfelületi mutatóinak megváltoztatásának, a korábbitól eltérő kialakításának módjának meghatározására vonatkozó szempontokat rögzíti.
A 7. § (6) bekezdés rögzíti az engedély nélküli, vagy az engedélyben foglaltaktól eltérő közterületi zöldfelület létesítés jogkövetkezményeit.
A 8. §-hoz
A 8. § a zöldfelületek fenntartására vonatkozó kötelezettségeket rögzíti.
A 8. § (1)-(3) bekezdés tartalmazza az Önkormányzat, mint a közterületi zöldfelületek tulajdonosának kötelezettségeit.
A 8. § (3)-(6) bekezdése tartalmazza a közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosának zöldfelületek fenntartásával kapcsolatos kötelezettségeit.
A 8. § (7) bekezdése az ingatlantulajdonosok saját ingatlanuk gondozásának kötelezettségét rögzíti.
A 9. §-hoz
A 9. § (1)-(6) bekezdése a zöldfelületek védelme érdekében rögzíti a zöldfelületek használatának szabályait, valamint az ahhoz kapcsolódó tilalmakat.
A 9. § (7)-(8) bekezdés az átláthatóság érdekében rögzíti, hogy mely magasabb szintű jogszabályok alkalmazandók a fás szárú növények telepítése, fenntartása, kezelése, kivágása és pótlása során.
A 10. §-hoz
A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.