Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek tisztán tartásáról

Hatályos: 2022. 06. 01
a közterületek tisztán tartásáról
Általános indokolás
A közterületek tisztán tartására vonatkozó feladatok ellátásának jogszabályi hátterét érintően az elmúlt években számos változás következett be. Ezen területet érinti többek között a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény, valamint a végrehajtására kiadott számos rendelet. Szükséges továbbá a jelenleg hatályban lévő, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 9/2004. (IV. 29.) önkormányzati rendeletet (a továbbiakban: Ör.) a helyi közutak kezelésének szakmai szabályairól szóló 5/2004. (I. 28.) GKM rendelet és a köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységekről szóló 1/1986.(II. 21.) ÉVM-EÜM együttes rendelet rendelkezéseivel is összhangba hozni. Az elmúlt években a betelepülő lakosok számára a többszöri módosítások miatt már kevésbé átlátható a helyi sajátosságoknak megfelelő köztisztasági kötelezettségek szabályozása, melyre figyelemmel indokolt a helyi sajátosságoknak megfelelő köztisztasági kötelezettségek új rendeletben történő szabályozása, valamint a helyi rendeletek előírásainak egymással történő összevetése is.
A fentiekre tekintettel megtörtént a hatályos rendelet felülvizsgálata, amelynek során megállapítottuk, hogy az átláthatóság, valamint a jogbiztonság érdekében szükséges egy új, a közterületek tisztán tartásáról szóló rendelet megalkotása. A közterületek tisztán tartásáról szóló rendelet a jelenleg hatályos jogszabályoknak megfelelően, teljeskörűen tartalmazza az önkormányzati közfeladat ellátásával kapcsolatos részletszabályokat.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az (1)-(2) bekezdésekbe foglalt rendelkezések a rendelet célját határozzák meg.
A (3) bekezdésben foglalt rendelkezés a rendelet területi és személyi hatályára vonatkozó szabályokat állapítja meg.
A (4) bekezdésben a rendelet alkalmazása szempontjából fontos értelmező rendelkezések kerültek meghatározásra.
A 2. §-hoz
A 2. § Deszk Község Önkormányzatának köztisztasági közfeladatait határozza meg azzal, hogy az Önkormányzat a feladatok ellátásáról a Deszki Településüzemeltetési Kft. útján gondoskodik.
A 3. §-hoz
A rendelet az 1/1986.(II. 21.) ÉVM-EÜM együttes rendelet rendelkezéseire figyelemmel tartalmazza az ingatlantulajdonosok köztisztasági feladatainak helyi sajátosságoknak megfelelő részletszabályait.
A 4. §-hoz
A 4. § a köztisztasággal összefüggő tilalmakat állapít meg. Az (1) bekezdés meghatározza azokat a tevékenységeket, melyek a közterületen nem végezhetőek. A (2) bekezdés rendelkezik arról, hogy mely célra nem vehetőek igénybe a közkifolyók, tűzcsapok. A (3) bekezdés az avar és kerti hulladék égetésének általános tilalmát rögzíti.
Az 5. §-hoz
A síkosság elleni védekezés részletszabályait tartalmazó rendelkezések.
A 6. §-hoz
A 6. § a község területén kiépített csapadékvíz elvezető és szikkasztó árkok, átereszek, folyókák tisztán tartásáról, rendeltetésszerű használatáról, valamint átalakításának lehetőségeiről szóló részletszabályokat rögzíti.
A 7. §-hoz
A 7. § az építési tevékenységgel összefüggő köztisztasági kötelezettségeket rögzíti. Ennek keretében rendelkezik arról, hogy az építési területen, az építési anyagok szállítása során hogyan szükséges eljárni. Rögzíti továbbá, hogy az ingatlanon keletkező hulladékanyagot hogyan kell kezelni.
A 8–10. §-hoz
A rendelet hatálybalépéséről, valamint a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 9/2004. (IV. 29.) önkormányzati rendelet és a helyi környezet védelméről szóló 8/2005. (IV. 04.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.