Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása által fenntartott szociális intézményekben a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint az intézményi térítési díjakról szóló rendelkezéseiről szóló 23/2019. (XII. 11.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 01

Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.01.
a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása által fenntartott szociális intézményekben a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint az intézményi térítési díjakról szóló rendelkezéseiről szóló 23/2019. (XII. 11.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. (továbbiakban Szt.) 115. §-a, valamit a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II.17.) Korm. rend. rendelkezik a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások térítési díja és a szolgáltatási önköltség megállapítására irányadó szabályokról, mely szabályozásnak megfelelően a fenntartó jogosult a térítési díjak felől határozni:
115. § (1) Az intézményi térítési díj a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg (a továbbiakban: intézményi térítési díj). Az intézményi térítési díjat a fenntartó tárgyév április 1-jéig állapítja meg. Az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget. Az intézményi térítési díj év közben egy alkalommal, támogatott lakhatás esetében két alkalommal korrigálható. Az intézményi térítési díjat integrált intézmény esetében szolgáltatásonként, szakápolási központ esetében a szakápolási ellátásra külön kell meghatározni, ilyen esetben az önköltség számítása során a közös költségelemeket a szolgáltatásonkénti közvetlen költségek arányában kell megosztani.
(7) A felülvizsgálat során megállapított új személyi térítési díj megfizetésének időpontjáról a fenntartó rendelkezik. Az új térítési díj megfizetésére a kötelezett nem kötelezhető a felülvizsgálatot megelőző időszakra, kivéve, ha az ellátott a felülvizsgálatot megelőzően – jövedelem és vagyon hiányában – térítésmentesen vette igénybe az ellátást, és részére visszamenőlegesen rendszeres pénzellátás került megállapításra. Ez utóbbi esetben a személyi térítési díj megfizetésének kezdő időpontja a rendszeres pénzellátásra való jogosultság kezdő napja.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 17.) Korm. rendeletet (a továbbiakban: Korm. rendelet). A Korm. rendelet 3. §-a szerint:
"3. § (1) Az intézményi térítési díjat és a személyi térítési díjat
a) étkeztetés esetén ellátási napra,
b) házi segítségnyújtás esetén gondozási órára,
c) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás esetén ellátási napra,
d) támogató szolgáltatás esetén szolgálati órára és szállítási kilométerre,
e) nappali ellátás esetén ellátási napra,
f) bentlakásos intézményi ellátás esetén ellátási napra,
g) a támogatott lakhatásban igénybe vett, az Szt. 75. § (1) bekezdés d) pont db) alpontja szerinti esetben ellátási napra, dh) pontja szerinti esetben szállítási kilométerre, da), dc)-dg) és di) alpontja szerinti esetben órára vetítve kell meghatározni."
A magas infláció és az elszabaduló energiaárak értelemszerűen az intézményi és személyi térítési díjak felülvizsgálatát igénylik, melyet az erre vonatkozó szabályoknak megfelelően kell elvégeznie a fenntartónak. Ki kell emelni a jogszabály azon rendelkezését, hogy az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget, valamint, hogy az intézményi térítési díj év közben egy alkalommal korrigálható (kivéve támogatott lakhatás, ahol 2 alkalommal). Az intézményi térítési díjat integrált intézmény esetében szolgáltatásonként, szakápolási központ esetében a szakápolási ellátásra külön kell meghatározni, ilyen esetben az önköltség számítása során a közös költségelemeket a szolgáltatásonkénti közvetlen költségek arányában kell megosztani.
A díjemelési igény a fentiekre való tekintettel elsősorban a szociális étkeztetés, bölcsődei étkeztetés esetében jelentkezett a települések részéről, valamint a házi segítségnyújtás szolgáltatás kapcsán, valamint Szatymaz esetében a gyermekétkeztetés vonatkozásában.
Az étkeztetés intézményi térítési díja aszerint differenciált, hogy az ételt a helyszínen fogyasztják el vagy az igénybevétel helyére szállítják. A kiosztó helyen, illetve a lakáson történő étkeztetés térítési díja a kiszállítás költségét is tartalmazza. Ha az étel lakásra történő kiszállítása közös háztartásban élő személyek részére történik, a kiszállításért fizetendő személyi térítési díjat csak egy személyre lehet megállapítani.
Az étel helyben fogyasztásáért vagy elviteléért fizetendő személyi térítési díj a napi személyi térítési díj és az adott hónapban igénybe vett étkezési napok szorzata. Az étel kiszállítása esetén a személyi térítési díj a kiszállításra számított térítési díjnak és az adott hónapban kiszállítással igénybe vett étkezési napok szorzatának összegével növekszik.