Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek tisztán tartásáról szóló 9/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 07. 01

Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.07.01.
a közterületek tisztán tartásáról szóló 9/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az elhagyott hulladékkal kapcsolatban 2023. január 1. napjától változott a szabályozás. A Ht. 61. § szerint az elhagyott hulladékkal kapcsolatban az alábbi szabályok irányadóak a hulladék tulajdonosára, birtokosára, illetve a települési önkormányzatra és a hulladékgazdálkodási hatóságra (a lenti c)-e) pontok 2023. január 1-től hatályosak):
a) Az ingatlanon más által, az ingatlantulajdonos hozzájárulása nélkül, ellenőrizetlen körülmények között elhelyezett vagy elhagyott hulladék elszállításának és kezelésének kötelezettsége a hulladék tulajdonosát vagy korábbi birtokosát terheli.
b) Ha a tulajdonos vagy a korábbi birtokos ismeretlen, az elhagyott hulladék felszámolásának kötelezettsége - ellenkező bizonyításig - azt az ingatlantulajdonost terheli, akinek az ingatlanán a hulladékot elhelyezték vagy elhagyták.
c) Az elhagyott hulladék felszámolására kötelezett személy a kötelezést megállapító közigazgatási hatósági döntés véglegessé válásától számított 30 napon belül gondoskodik a hulladék ingatlanról történő elszállításáról.
d) Ha a kötelezett az elszállítási kötelezettségének nem tesz eleget, a hulladékgazdálkodási hatóság közigazgatási hatósági döntésében kötelezheti az ingatlan fekvése szerinti települési önkormányzatot a végrehajtás foganatosítására. A települési önkormányzat a kötelezést megállapító közigazgatási hatósági döntés véglegessé válásától számított harminc napon belül gondoskodik az elhagyott hulladék felszámolásáról. A felszámolással összefüggésben felmerült költségek a települési önkormányzat költségvetését terhelik azzal, hogy a felmerült költség a kötelezettől adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül és az önkormányzat bevételét képezi.
e) Ha a települési önkormányzat a kötelezettségének nem tesz eleget, a hulladékgazdálkodási hatóság a tudomásszerzéstől számított harminc napon belül gondoskodik az ingatlanon elhagyott hulladék felszámolásáról. Az ezzel összefüggésben felmerült költségek erejéig a hatóság azonnali beszedési megbízást kezdeményez a települési önkormányzat ellen. Az így befolyt összeg a hulladékgazdálkodási hatóság bevételét képezi.
A fentiek alapján szükségessé vált Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közterületek tisztán tartásáról szóló 9/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelet kiegészítése.