Domaszék Község Képviselő-testületének 28/2001. (XII. 1.) Kt. rendelete

a zaj- és rezgésvédelem helyi szabályairól

Hatályos: 2012. 05. 19- 2022. 04. 30

Domaszék Község Képviselő-testületének 28/2001. (XII. 1.) Kt. rendelete

a zaj- és rezgésvédelem helyi szabályairól1

2012.05.19.

Domaszék Község Képviselő-testülete a község polgárai egészségének megőrzése és a környezet életminőségének fenntartása érdekében – a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 46. § (1) bekezdés c) pontjában és a 48. § (1) bekezdésében, az épített környezet átalakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv., valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

I Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet célja és hatálya

1. § E rendelet célja az, hogy az emberi egészség és környezet megóvása érdekében megállapítsa a zaj- és rezgésvédelem helyi szabályait.

2. § (1) E rendelet hatálya kiterjed a Domaszék Község közigazgatási területén állandó vagy ideiglenes jelleggel tartózkodó, illetve tevékenységet folytató valamennyi természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre.

(2) E rendelet szabályait kell alkalmazni a 24/1992. (I. 28.) Korm. rendelet 1. számú mellékletében felsorolt, az önkormányzat (a polgármester illetve a jegyző) hatáskörébe utalt szolgáltató tevékenységet ellátó új és működő üzemi, kulturális és sportlétesítmény esetében, továbbá hirdetésre, reklámozásra, figyelemfelkeltésre és tájékoztatásra szolgáló szabadban mozgó, szabadban vagy zárt térben elhelyezett, a környezetbe zajt és rezgést kibocsátó berendezések (a továbbiakban egységesen: zaj- és rezgésforrások) működésére.

(3) E rendelet hatálya nem terjed ki a vagyonvédelmi célokat szolgáló, hangjelzéssel üzemelő riasztóberendezésekre.

II Fejezet

Fogalommeghatározások

3. § E rendelet alkalmazásában:

a) Zajterhelés (zajimmisszió): Valamely adott zajforrástól vagy zajforrás-csoporttól (pl. üzem, hangosító berendezés) egy meghatározott helyen mérhető vagy számítható egyenértékű A-hangnyomásszint dB-ben kifejezett értéke.

b) Rezgésterhelés: Valamely rezgésforrástól származó, egy adott helyen mérhető vagy számítható súlyozott rezgésgyorsulás értéke mm/s2-ben.

c) Zajterhelési határérték: A zajterhelés megengedhető legnagyobb értéke. A zajterhelési határértéket a védendő homlokzatok előtt 2 méterre, védendő területeken vagy védendő helyiségekben kell értelmezni.

d) Rezgésterhelési határérték: A rezgésterhelés megengedhető legnagyobb értéke.

e) Védendő homlokzat: Lakószoba ablakkal ellátott homlokzata.

f) Védendő helyiség: Jogszabályokban, szabványokban, műszaki irányelvekben megadott helyiségek. (Jelenleg az MSZ 18151/1-1982. szabályozza.)

g) Védendő terület: Egészségügyi, szociális, szanatóriumi létesítmények pihenésre szolgáló területei.

h) Zajkibocsátás (zajemisszió): Egy maghatározott zajforrás által, egy megadott mérőfelületen keltett hangsugárzás egyenértékű A-hangnyomásszintjének dB-ben kifejezett számértéke.

i) Zajkibocsátási határérték: A zajkibocsátás megengedhető legnagyobb értéke. A zajkibocsátási határértéket a zajterhelési határértékek alapján úgy kell megállapítani, hogy az adott zajforrás-csoport összes elemének együttes működésekor is teljesüljenek a zajterhelési határértékek.

j) Megítélési idő: Az az időtartam, amelyre az egyenértékű hangnyomásszintet vagy az egyenértékű rezgésterhelést vonatkoztatjuk. Nappal a legnagyobb egyenértékű A-hannyomásszintet vagy egyenértékű rezgésterhelést adó folyamatos 8 óra, éjszaka a legnagyobb egyenértékű A-hangnyomásszintet vagy egyenértékű rezgésterhelést adó folyamatos ½ óra.

k) Üzemi zaj: Üzemi és szolgáltató létesítmények gépi berendezéseitől eredő zaj.

l) Műsorzaj: Kulturális, szórakoztató és sportlétesítmények hangosító berendezése, tájékoztatásra, figyelemfelkeltésre szolgáló berendezések által sugárzott zaj, sportversenyek gépi berendezéseitől (autó, motorverseny stb.) eredő zaj.

III. Fejezet

A zaj- és rezgésforrások létesítésével, üzemeltetésével kapcsolatos követelmények

4. § (1) Zaj- és rezgésforrást csak olyan módon szabad tervezni, létesíteni, a meglevőt bővíteni, korszerűsíteni, hogy azok rendeltetésszerű használata esetén keletkező zaj a területre, illetve rezgés a létesítményre ne haladja meg a megengedett zaj- és rezgésterhelési határértéket.

(2) Zajforrás létesítése, meglévő zajforrás zajkibocsátását módosító változások esetén az építtetőnek, üzemeltetőnek zajkibocsátási határértéket kell kérnie Domaszék Község Jegyzőjétől. A kérelemben fel kell tüntetni:

- a kérelmező azonosító adatait,
- a létesítmény helyét,
- a telepítendő zajforrások típusát, üzemviteli adatait (működési idő, működés gyakorisága), teljesítmény adatait,
- a környező védendő létesítmények, azonos zajforrás-csoportok (pl. egyéb létesítmény, a környezetet terhelő műsorforrás) felsorolását és feltüntetését méretarányos helyszínrajzon,
- a zaj terjedését befolyásoló körülményeket (pl. zajárnyékolás),
- minden olyan további körülményt, amely a zajkibocsátási határértéket befolyásolja.
(3) Nem kell zajkibocsátási határértéket kérni, ha a zajterhelési határérték teljesül, és erről a tervező nyilatkozik, vagy ha a létesítményre már van zajkibocsátási határérték kiadva és a felújítás, korszerűsítés során a zajkibocsátási határértéket meghatározó körülmények nem változtak. Ebben az esetben a nyilatkozat benyújtásával kell kérni az engedélyt Domaszék Község Jegyzőjétől.
(4) Abban az esetben, ha a jegyző úgy ítéli meg, hogy az előző bekezdésben írt nyilatkozat nem megalapozott és fennáll a zaj- és rezgésterhelési határérték túllépésének veszélye, akusztikai szakvélemény benyújtását írhatja elő a kérelmezőnek.
(5) A zajkibocsátási határértékek megállapítását az érvényes jogszabályok, szabványok, irányelvek alapján kell elvégezni. (Jelenleg MSZ 13-111:85. sz. szabvány.)
(6) A zajterhelési határértékek üzemi, ipari zajforrások vonatkozásában e rendelet 1. számú melléklete, kulturális, szórakoztató, sportlétesítmények, hirdetési, tájékoztatási és reklámtevékenység esetében 2. számú melléklete, rezgésterhelés esetében a 3. számú melléklete határozza meg.
(7) A zajvédelmi övezeti besorolásnál mindenkor Domaszék Község Általános Rendezési Tervét kell alapul venni.
(8) A zajkibocsátási határérték megállapítása után minden olyan változást, amely a zajkibocsátási határérték túllépését eredményezi vagy a kiadott határérték módosítását szükségessé teszi 30 napon belül be kell jelenteni a jegyzőnek. A bejelentés alapján a jegyző új határértéket állapíthat meg.
IV. Fejezet

Különleges zajterhelések zajvédelmi előírásai

5. § (1) Jelentős zajterhelést keltő alkalmi zenés rendezvények (pl. szabadtéri koncertek, utcabál stb.) megtartását, utcai zenélést Domaszék Község Jegyzője engedélyezi. Ilyen rendezvények 9 és 24 óra között rendezhetők.

(2) Légibemutatók, sétarepülések, gépi meghajtású járműversenyek megtartását Domaszék Község Jegyzője engedélyezi. Ilyen rendezvények 8 és 20 óra között rendezhetők.

(3) Az (1) és (2) bekezdésben írt rendezvényeket engedélyező határozatában a jegyző egyedi szabályokat állapíthat meg.

(4) A rendelet 2. számú mellékletének hatálya alá tartozó élőzene (zenekar, szalonzene stb.) esetében a 2. számú mellékletben megjelölt határértékektől a jegyző engedélyével legfeljebb +3 dB(A)-val el lehet térni.

(5) Tilos a község területén emberi hanggal, hangszerrel, technikai eszközzel a köznyugalmat sértő zajt okozni.

V. Fejezet

A zajkibocsátási határérték betartásának ellenőrzése

6. § (1) A zajkibocsátási határértékek teljesülésének ellenőrzésére Domaszék Község Jegyzője jogosult.

(2) Közérdekű lakossági bejelentés kivizsgálására a jegyző műszeres zaj- és rezgésmérést rendelhet el. A zaj és rezgésmérést a jogszabályokban, szabványokban. irányelvekben előírt módon kell végezni. Hatósági eljárást megalapozó környezeti zaj- és rezgésmérést csak környezeti zaj- és rezgésvizsgálati jogosultsággal rendelkező szakértő végezhet.

(3) A jegyző által elrendelt – a határérték betartását ellenőrző – vizsgálat költségeit a zaj- és rezgésforrás üzemeltetője, a zajos vagy rezgéssel járó tevékenység okozója köteles viselni, ha megállapítható a zajkibocsátási és rezgésterhelési határértékek túllépése.

(4) A határérték túllépése esetén az üzemeltetőt olyan műszaki vagy egyéb intézkedések elvégzésére kell kötelezni, amelyek biztosítják a határérték betartását. Az üzemeltetőnek a kötelezés határidejének lejárta után szabványos zaj- vagy rezgésvizsgálati jegyzőkönyvvel kell igazolnia a határérték teljesülését.

VI. Fejezet

A zajvédelmi szabályok megszegésének következménye

7. § (1) Azon üzemeltető, aki zaj- és rezgésforrását engedély nélkül üzemelteti, vagy bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget, a tevékenység azonnali beszüntetésére kötelezhető.

(2) Üzemi zajforrások esetében a zajkibocsátási határérték túllépése esetén az üzemeltető a 2/1983. (V. 25.) OKTH sz. rendelkezés mellékletének 1/a pontja alapján számított zajbírsággal sújtható.

(3)

(4)

VII. Fejezet

Hatályba léptető és átmeneti rendelkezések

8. § (1) Ezen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Domaszék Község Képviselő-testületének 10/2000. (IV. 30.) Kt. számú rendeletének 30. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„30. § A zaj- és rezgésvédelem szabályait Domaszék Község Képviselő-testülete külön rendeletben szabályozza.”

(3) E rendelet hatályba lépését megelőzően működő létesítmények (zajforrások) esetében a tulajdonos (üzemeltető) kérelmére vagy a jegyző hivatalból indíthatja el a határérték-megállapítási eljárást. Nem kell eljárást kezdeményezni azon létesítmények esetében, amelyek a 80/1999. (VI. 11.) Korm. rendeletszerint telepengedéllyel rendelkeznek, s az engedély kiadását követően a zajkibocsátást befolyásoló változás nem történt.

1. melléklet

Üzemi létesítményekben folytatott tevékenységtől származó zaj megengedett egyenértékű A-hangnyomásszintjei

Sorszám

Területi funkció

Megengedett egyenértékű A-hangnyomásszint LAeq, dB

nappal (6-22 h)

éjjel (22-6 h)

1.

lakó- és intézményterület laza beépítéssel

50

40

2.

gazdasági és beépítésre nem szánt terület

60

50

2. melléklet

Kulturális, szórakoztató, sportlétesítményektől, reklám-, tájékoztatási berendezésektől származó zaj megengedett egyenértékű A-hangnyomásszintjei

Sorszám

Területi funkció

Megengedett egyenértékű A-hangnyomásszint LAeq, dB

nappal (6-22 h)

éjjel (22-6 h)

rendszeres*

heti 1 alkalommal

eseti**

rendszeres*

heti 1 alkalommal

eseti*

1.

lakó- és intézményterület laza beépítéssel

50

55

58

40

45

48

2.

gazdasági és beépítésre nem szánt terület

60

65

68

50

55

58

* Heti 2 vagy több alkalommal
** Legfeljebb havi egy alkalommal

3. melléklet

Emberre ható épületrezgés megengedett terhelési értékei


Sorszám


Épület, helyiség

Rezgésterhelési határértékek mm/s2

nappal (6-22 h)

éjjel (22-6 h)

Aeq

Ao

Amax

Aeq

Ao

Amax

1.

Gyógykezelési intézmények rezgésre különösen érzékeny helyiségei (pl. műtő)

2,0

3,6

20,0

1,8

3,6

20,0

2.

Lakóépület, üdülőépület, szociális otthon, kórház, szanatórium, szálloda, panzió


5,0


10,0


100


2,5


5,0


30,0

3.

Bölcsőde, óvoda, iskola, rendelőintézet, orvosi rendelő

5,0

10,0

140,0

5,0

10,0

140,0

4.

Művelődési, igazgatási és irodaépület

7,0

15,0

140,0

7,0

15,0

140,0

5.

Üzletház, áruház, vendéglátó létesítmény

15,0

30,0

200,0

15,0

30,0

200,0

1

Az önkormányzati rendeletet a Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2022. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 33. §-a hatályon kívül helyezte 2022. május 1. napjával.