Domaszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2004. (X. 28.) Kt. rendelete

a településrészek, közterületek elnevezéséről és a házszámok megállapításáról

Hatályos: 2011. 11. 25- 2012. 04. 18

Domaszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2004. (X. 28.) Kt. rendelete

a településrészek, közterületek elnevezéséről és a házszámok megállapításáról

2011.11.25.

Domaszék Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) Ezen rendeletet kell alkalmazni a településrészek, a belterületi és a zártkerti közterületek elnevezésére, valamint a külterületi tanyák házszámának megállapítására.

(2) Ezen rendelet alkalmazása során közterület alatt az 1997. évi LXXVIII. tv. 2. § 13. pontjában meghatározott ingatlanokat kell érteni.

Településrészek elnevezése

2. § A Képviselő-testület a község kül- és belterületein az egyes elkülönülő településrészeknek önálló megnevezést adhat.

A településrészek elnevezésénél figyelemmel kell lenni a történelmileg kialakult földrajzi, településrészi nevekre, hagyományos elnevezésekre. A településrészek elnevezésénél egyebekben a közterületek elnevezésének szabályait kell megfelelően alkalmazni.

Közterületek elnevezése

3. § Az egyes közterületek elnevezése (a továbbiakban: utcanév) elsődlegesen a gyalogos- és járműközlekedésre szolgáló közterületek megjelölésére, földrajzi azonosítására, a tájékozódás megkönnyítésére szolgál, emléket állít, ismereteket terjeszt, helytörténeti, néprajzi, nyelvi hagyományokat ápol.

4. § (1) Új közterület elnevezésénél az alábbi utótagok használhatók:

a) utca: általános közterületi név, közlekedési útvonal

b) út: az utcánál jelentősebb közlekedési útvonal

c) köz: kis keresztutca

d) tér: beépítésre szánt területekkel körülvett közterület

e) sétány: általában széles, zöldterülettel szegélyezett közterület

f) sor: csak az egyik oldalán beépítésre szánt út vagy utca

(2) A település története során kialakult korábbi utótagok továbbra is alkalmazhatók.

5. § (1) Belterületen minden olyan közterületet el kell nevezni, amely építési telek kizárólagos megközelítési útvonalát alkotja.

(2) Az utcanevek meghatározásakor a magyar nyelv szabályai mellett figyelemmel kell lenni arra, hogy az utcanév betöltse a tájékozódást segítő szerepét, kapcsolódjon a község történetéhez, hagyományaihoz és földrajzi környezetéhez. Az idegen eredetű, nehezen kiejthető elnevezéseket kerülni kell.

(3) Közterület személyről akkor nevezhető el, ha az adott személy a magyar történelemben, tudományban, kultúrában olyan kimagasló és maradandó életművet hozott létre, amely érdemessé teszi nevének megörökítésére.

(4) Közterület olyan személyről is elnevezhető, aki Domaszék Község életében, történelmében, kulturális felemelkedésében kiemelkedő szerepet játszott, s életműve érdemessé teszi nevének megörökítésére.

(5) Kerülni kell a közterületeknek történelmi eseményekről, dátumokról való elnevezését. Nem nevezhető el közterület olyan személyről, aki a magyar nép szabadságharcainak leverésében, elnyomásában részt vett, vagy emberiség elleni bűntettet követett el.

(6) Nem adható olyan utcanév, amely meglevő utcanévvel azonos vagy azzal összetéveszthető.

6. § (1) Ha egy meglevő közterület utóbb két vagy több részre tagolódik, az elkülönült utcarészeknek más nevet kell adni.

(2) A már elnevezett közterület folytatásaként létesülő új közterület külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett közterület nevét veszi fel.

(3) A közterület megszűnésével az utcanév is megszűnik

7. § Az utcaneveket a közterület valamennyi kereszteződésénél jól látható és felismerhető táblákkal kell megjelölni. Az egységes utcanévtáblák elkészítéséről, elhelyezéséről és karbantartásáról a polgármester gondoskodik.

Házszámozás, tanyaszámozás

8. § (1) A házszámozás a belterületi és zártkerti földrészletnek a vele érintkező közterületre megállapított sorszáma.

(2) A házszámozás lehetőség szerint a közterületnek a település központja felé eső végén indul, s a központtól távolodó irányban növekszik.

(3) Út, utca, sétány, köz és sor esetében a számozás növekedésének irányába nézve jobb oldalon a páros, bal oldalon a páratlan számokat kell alkalmazni. Tér esetében a telkek számozása folyamatosan emelkedő számsorrendben, az óramutató járásával ellentétes irányban történik.

(4) Kialakult számozás után megosztott ingatlanok eredeti házszáma marad meg, és az újonnan kialakított telkek számának megfelelő A, B, C, D stb. alátörést kap. (Pl. 19/A)

(5) Kialakult számozás után egyesített ingatlanok az eredeti házszámokat kötőjellel összevonva tartják meg. (Pl. 19-21.)

(6) Valamennyi ingatlantulajdonos köteles az ingatlanának a közterülettel határos oldalán, a közterületről jól látható helyen, jól látható méretben házszámtáblát elhelyezni, vagy a házszámot egyéb módon megjelölni.

9. § (1) A tanyaszámok a külterületi lakóingatlanoknak a település egészére megállapított sorszámai.

(2) Ugyanazon tanyaszám több ingatlannak nem adható.

(3) A tulajdonos kérelmére tanyaszámmal kell ellátni az ingatlant, ha azon az építési hatóság jogerős határozatával lakóépület használatbavételét engedélyezte.

(4) Kialakult tanyaszámozás után megosztott ingatlan vagy újonnan épült tanya új tanyaszámként a legközelebbi, tanyaszámmal rendelkező tanya számát M, N, O stb. alátöréssel kapja.

Eljárási rendelkezések

10. § (1) Településrész és közterület elnevezésére javaslatot tehetnek a község lakosai, a községben működő társadalmi szervezetek, a Képviselő-testület tagjai és bizottságai. Közterület átnevezése előtt az adott közterületen lakók véleményét – lakógyűlés keretén belül – ki kell kérni.

(2) Házszám, tanyaszám kiadását a házszámmal, tanyaszámmal nem rendelkező ingatlan tulajdonosa, haszonélvezője vagy használója kezdeményezheti.

(3) Közterület elnevezése, elnevezésének megváltoztatása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(4) Házszám, tanyaszám kiadása a jegyző hatáskörébe tartozik.

Házszám fel nem tüntetése

11. § Szabálysértést követ el és 50.0001 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki a 8. § (6) bekezdésének rendelkezéseit megszegi.

Hatálybaléptető és átmeneti rendelkezések

12. § (1) Ezen rendelet – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel – a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) Ezen rendelet 11. §-a 2005. július 1. napján lép hatályba

(3) Az ingatlantulajdonosok a házszámokat a 8. § (6) bekezdésében meghatározottak szerint legkésőbb 2005. június 30. napjáig kötelesek feltüntetni.

(4) A rendelet hatálybalépésekor még hiányzó utcanévtáblákat 2005. december 31. napjáig kell elhelyezni. Ennek pénzügyi fedezetét a 2005. évi költségvetésben biztosítani kell.

1

A 17/2011. (XI. 24.) önkormányzati rendelet 1. §-a szerint módosított szöveg.