Domaszék község képviselő testületének 21/2008 (V.29.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz való csatlakozás helyi szabályairól

Hatályos: 2020. 01. 01- 2021. 09. 30

Domaszék község képviselő testületének 21/2008 (V.29.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz való csatlakozás helyi szabályairól

Domaszék Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a többször módosított helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdése és az 51/2007. (III.26.) Korm. rendelet 18. § (1) bekezdése alapján biztosított jogkörében az alábbi rendelet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § Domaszék Község Önkormányzatának Képviselő-testülete- pénzügyi lehetősége függvényében – csatlakozik az Oktatási Minisztérium kezdeményezésére létrejött Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázathoz.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Domaszék község közigazgatási területén azon állandó lakóhellyel rendelkezőkre, akik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat kiírásában foglalt feltételeknek megfelelnek.

3. § (1) A Képviselő-testület elfogadja a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázat általános szerződési feltételeit, ha abban résztvevők részre anyagi támogatást biztosít a központi költségvetés.

(2) A pályázók támogatása csak a Képviselő-testület által biztosított keret erejéig történhet, figyelemmel a 3. § (1) bekezdésében foglalt feltételre is.

A támogatás megállapítása és mértéke

4. § (1) A Domaszék községre vonatkozó Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat kiírására Domaszék Község Önkormányzata jogosult.

(2) A pályázat benyújtása az önkormányzat által rendelkezésre bocsátott űrlapon történik.

(3) Domaszék Község Önkormányzata saját maga bírálja el a beérkezett pályázatokat.

(4) Az elbírálás során az önkormányzat:

  • a) a határidőn túl benyújtott, vagy formailag nem megfelelő pályázatokat a bírálatból kizárja és a kizárást írásban indokolja;
  • b) minden határidőn belül benyújtott, formailag megfelelő pályázatot érdemben elbírál, és döntését írásban indokolja;
  • c) az elbírálás során kizárólag a pályázó szociális rászorultságának objektív vizsgálatával, fajra, nemre, bőrszínre, felekezeti vagy világnézeti hovatartozásra tekintet nélkül dönt az önkormányzat.

(5) A pályázó az önkormányzat döntése ellen fellebbezéssel nem élhet.

5. § (1) A település közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkező pályázó támogatásra, azaz ösztöndíjra akkor rászorult, ha a családban az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 300 %-át. A pályázat elbírálásakor előnyt élvez az a pályázó, aki

  • a) árva, félárva,
  • b) egyedül neveli valamelyik szülője,
  • c) az eltartott családtagok száma 3 vagy több fő,
  • d) eltartója, szülője beteg, rokkant nyugdíjas,
  • e) gyermeket nevel,
  • f) kollégiumi ellátásban nem részesül, nem közös háztartásban él,
  • g) a képzési hely és a lakóhely közötti távolság esetében jelentős költség keletkezik,
  • h) fogyatékkal él,
  • i) ápolásra szoruló hozzátartozó gondozásával járó jelentős költség keletkezik.

(2) A jövedelemszámításkor a havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél az utolsó három hónap átlagát, egyéb jövedelmeknél pedig az utolsó egy év tizenkettedét kell figyelembe venni.

(3) A pályázó illetve a vele egy háztartásban élők vagyoni helyzete és életkörülményei is figyelembe veendő a rászorultság megállapításakor.

6. § A 4. §-ban foglalt rászorultsági okok figyelembevételével a Képviselő-testület pályázóként eltérő mértékű ösztöndíjat állapíthat meg, melyek mértéke 1.000,- Ft-tól 5.000,- Ft-ig terjedhet, azaz százzal maradék nélkül oszthatónak kell lennie.

7. § (1) Az ösztöndíjban részesülő hallgató köteles az ösztöndíj folyósításának időszaka alatt minden, az ösztöndíj folyósítását érintő változásról haladéktalanul írásban értesíteni az önkormányzatot. Az értesítési kötelezettség keretében a hallgató különösen az alábbi adatok változásairól köteles tájékoztatást nyújtani:

  • a) személyes adatok változásai,
  • b) tanulmányi státuszának módosulása (tagozat, finanszírozási forma),
  • c) tanulmányok halasztása,
  • d) szociális körülmények jelentős módosulása.

(2) Az az ösztöndíjas, aki értesítési kötelezettségének nem tesz eleget, az Ösztöndíjrendszer következő évi fordulójából kizárható.

Záró rendelkezések

8. § Ezen rendelet 2008. június 1. napján lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz való csatlakozás helyi szabályairól szóló 1/2001. (I.11.) Kt. rendelet, valamint az azt módosító 23/2001. (X.31.) Kt., a 19/2005. (IX.15.) Kt és a 26/2005. (XII.1.) Kt. rendelet.