Domaszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2008. (V. 29.) Kt. rendelete

A rendkívüli gyermekvédelmi támogatásról

Hatályos: 2008. 09. 12- 2021. 11. 02

Domaszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2008. (V. 29.) Kt. rendelete

A rendkívüli gyermekvédelmi támogatásról1

2008.09.12.

Domaszék Község Képviselőtestülete a többször módosított helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (továbbiakban Ötv.) 10. § (1) bekezdésének a) pontja, valamint a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló többször módosított 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Gyvt.) 18. § (1) bekezdésében valamint a 21. §-ban kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy az önkormányzat anyagi forrásaival elősegítse a gyermekek családban történő nevelkedését, a gyermekek veszélyeztetettségének megelőzését és megszüntetését, ennek érdekében meghatározza a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás megállapításának és folyósításának részletes szabályait. A személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekjóléti alapellátások részletes szabályait külön rendelet tartalmazza.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed – a (2) bekezdésben foglalt eltéréssel –

a.) a Domaszék közigazgatási területén tartózkodó magyar állampolgárságú, valamint – ha nemzetközi szerződés másként nem rendelkezik – a letelepedési vagy bevándorlási engedéllyel rendelkező, továbbá a magyar hatóságok által menekültként elismert gyermekre, fiatal felnőttre és szüleire,
b.) a munkavállalók közösségen belüli szabad mozgásáról szóló 1612/68/E GK tanácsi rendeletben meghatározott jogosulti körbe tartozó személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik.
A rendelet hatálya a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás tekintetében az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően kiterjed az Európai Szociális Kartát megerősítő országok állampolgárainak a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. tv. rendelkezései szerint jogszerűen a település közigazgatási területén tartózkodó gyermekeire is.
A rendeletben a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL törvény vonatkozó előírásait kell alkalmazni.

Eljárási rendelkezések

3. § (1) A Gyvt. 21. § (1) bekezdésében szabályozott rendkívüli gyermekvédelmi támogatás megállapítására vonatkozó hatáskörét a Képviselő-testület a polgármesterre ruházza.

(2) Az ellátások iránti kérelmet Domaszék Község Polgármesteri Hivatalánál kell benyújtani az erre a célra rendszeresített nyomtatványon.

(3) A kérőlap benyújtásával egyidejűleg a kérelemhez mellékelni kell:

a.) a kérelmező és a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozók havi jövedelméről szóló igazolást, jövedelemnyilatkozatot,
b.) a kérelmező és a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozók vagyonáról szóló vagyonnyilatkozatot,
c.) a nevelési-oktatási intézménynek a tanulói, hallgatói jogviszony fennállásáról szóló iskolalátogatási igazolást.
A döntés előkészítő eljárás során környezettanulmány elkészítésével a kérelemben és a jövedelemnyilatkozatba szereplő adatok valódiságának ellenőrzését el lehet végezni a tényleges jövedelmi viszonyok feltárása érdekében.
A jövedelem megállapításakor a havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél a kérelem benyújtását megelőző három hónap, egyéb jövedelmeknél a megelőző adóév havi átlagát kell figyelembe venni. Ettől eltérni akkor lehet, ha a jövedelmi viszonyokban igazolható ok miatt tartós romlás vélelmezhető.

Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás

4. § (1) A polgármester rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban részesíti a gyermeket, ha az őt gondozó család időszakosan létfenntartási gondokkal küzd, vagy létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, így különösen, ha a gyermek ellátásáról más módon nem lehet gondoskodni, illetve az alkalmanként jelentkező többletkiadások – különösen a szociális válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása, a gyermek fogadásának előkészítéséhez kapcsolódó kiadások, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásának, illetve a gyermek családba való visszakerülésének elősegítése, betegség vagy iskoláztatás – miatt anyagi segítségre szorul.

(2) Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás akkor állapítható meg, ha a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 120 %-át, feltéve, hogy a vagyoni helyzet vizsgálata során nem haladja meg a Gyvt.-ben meghatározott értéket.

(3) Ha a támogatást oktatási intézménybe járó gyermekre kérik, a polgármester a döntés előtt indokolt esetben kikérheti az oktatási intézmény gyermek- és ifjúságvédelmi felelősének a véleményét is.

(4) Az egyszeri támogatás legmagasabb összege 5.000,- Ft gyermekenként.

5. § 3.) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás nyújtható a 4. § (1) bekezdése szabályainak alkalmazása során természetbeni támogatásként is, amennyiben a gyermek veszélyeztetettségének elhárítása, a létfenntartási probléma jellege vagy a szülő, más törvényes képviselő magatartása, életvitele ezt indokolttá teszi.

4.) Természetbeni ellátás különösen az általános iskolás gyermekek tankönyv- és tanszerellátásának támogatása, a tandíj, egészségügyi szolgáltatásért fizetendő térítési díj, illetve egyéb ellátás kifizetésének átvállalása.
Egyéb ellátás:
- élelmiszer
- ruházati cikk
- gyermekintézmény térítési díjának részbeni vagy teljes átvállalása
- a lakás takarításához, kifestéséhez használatos anyagok, pl. mész, festék, stb.

6. § (1) A pénzbeli rendkívüli gyermekvédelmi támogatás a megállapítását követően azonnal kifizethető.

(2) A természetbeni rendkívüli gyermekvédelmi támogatás folyósításának módja:

a) a család életvitelét figyelembe véve a Polgármesteri Hivatal a szükséges árucikket megvásárolhatja,

b) élelmezési térítési díj vagy egyéb kötelezettség kifizetése esetén a támogatás összegét az illetékes szerv részére át kell utalni.

Záró rendelkezések

7. § Ezen rendelet 2008. június 1. napján lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a rendkívüli gyermekvédelmi támogatásról szóló 14/2003. (VI.1.) Kt. rendelet, valamint az azt módosító 19/2004. (IV.27.) Kt., 26/2005. (XII.1.), a 30/2005. (XII.15.) Kt. és a 21/2006. (XII.1.) Kt rendelet.

1

Az önkormányzati rendeletet a Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 8. §-a hatályon kívül helyezte 2021. november 3. napjával.