Domaszék Község Önkormányzat Képviselő-testületének 38/2008. (XII. 24.) Kt. rendelete

a helyi építészeti értékek védelméről

Hatályos: 2008. 12. 24

Domaszék Község Önkormányzat Képviselő-testületének 38/2008. (XII. 24.) Kt. rendelete

a helyi építészeti értékek védelméről

2008.12.24.

Domaszék Község Önkormányzatának Képviselő-testület az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv 57. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól szóló 66/1999. (VIII. 13.) FVM rendelet előírásaira, a helyi építészeti értékek védelméről az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya, a helyi építészeti örökségi érték fogalma és a védelem célja

1. § (1) E rendelet célja Domaszék község szempontjából meghatározó - a hatályos műemlékvédelmi jogszabályok alapján nem védett - épített értékek védelme, a település építészeti örökségének, arculatának a jövő nemzedékek számára való megtartása, a védett értékek fenntartása és helyreállítása.

(2) A község épített értékei - tulajdonformára való tekintet nélkül - a község közös kulturális kincseinek részei, ezért fenntartásuk, jelentőségükhöz méltó használatuk és megfelelő bemutatásuk közérdek.

(3) Az (1)-(2) bekezdésben megfogalmazott célok érvényesítése és az ezzel kapcsolatos feladatok ellátása érdekében Domaszék Község Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) a község épített értékeit települési (a továbbiakban: helyi) védettség alá helyezheti.

2. § (1) A rendelet hatálya Domaszék község közigazgatási területén lévő és védetté nyilvánított helyi értékekre terjed ki.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a műemléki védettség alatt álló (műemlék, műemlék jellegű, településképi jelentőségű, műemléki jelentőségű terület, műemléki környezet) értékekre.

(3) E rendelet rendelkezéseit a község közigazgatási területén, a helyi védelem alá helyezéssel, valamint annak megszüntetésével kapcsolatos eljárások, továbbá az egyes építésügyi hatósági eljárások során és az e rendeletben szabályozott - a települési érdekérvényesítést szolgáló - kérdésekkel kapcsolatban kell alkalmazni.

(4) A helyi védelem hatálya alá tartozó védett értékeket jelen rendelet melléklete tartalmazza.

3. § (1) Helyi építészeti örökségi érték minden, az épített környezettel összefüggő táji-természeti, építészeti, történeti, régészeti, képzőművészeti, iparművészeti, néprajzi szempontból jelentős- együttes, egyedi emlék, annak tartozéka- különösen településrész, utca, épület, építmény, épületrész - ami nem minősül műemléknek, illetőleg külön jogszabályok alapján nem áll védelem alatt - de a jövő nemzedékek számára történő megóvása fontos települési érdek. Ide tartoznak az ember által alakított egyedi tájértékek, a települési sziluett, a kilátáshoz, rálátáshoz kapcsolódó, valamint a község arculatát befolyásoló, karaktert teremtő egyéb sajátos értékek is.

(2) A helyi értékvédelem feladata különösen:

a) a különleges oltalmat igénylő, építészeti, építészettörténeti, településtörténeti szempontból védelemre érdemes épületek, épületegyüttesek, épített környezetek (továbbiakban együtt: védett érték) körének számbavétele és meghatározása, nyilvántartása, dokumentálása és a közvéleménnyel történő megismertetése

b) a védett értékek károsodásának megelőzése, elhárítása, illetve a bekövetkezett károsodás csökkentése vagy megszüntetése, helyreállítása, újjáépítése

4. § E rendelet alkalmazásában:

a) Védett épületek, építmények: azok az épületek, épületrészek, műtárgyak, berendezési tárgyak, közterületi létesítmények, amelyek történelmi, régészeti, művészeti, tudományos, társadalmi vagy műszaki-ipari, mérnöki szempontból a hagyományos településkép megőrzése szempontjából jelentős alkotások, ideértve a hozzájuk tartozó kiegészítő külső és belső díszítő elemeket, amelyeket a Képviselő-testület rendeletében védetté nyilvánított.

b) Védett érték károsodása: minden olyan beavatkozás, ami a védett érték teljes vagy részleges megsemmisülését, építészeti karakterének részleges vagy teljes előnytelen megváltoztatását, általános értékcsökkenését eredményezi.

A helyi építészeti értékvédelem elemei, azok kiterjedése

5. § A helyi építészeti értékvédelem elemei:

a) Helyi egyedi védelem

b) Területi védelem: helyi jelentőségű közterületek védelme

6. § (1) A helyi egyedi védelem kiterjed az épületre, az építmény egészére és annak földrészletére. A helyi egyedi védelem elemeit a melléklet a) pontja tartalmazza.

(2) A helyi jelentőségű közterületek védelme kiterjed a település, jelentős közterületi felületeire. A helyi jelentőségű közterületek védelem elemeit a melléklet b) pontja tartalmazza.

Védetté nyilvánítás és megszüntetés

7. § (1) A védetté nyilvánítást és megszüntetést bármely jogi vagy természetes személy kezdeményezheti a Képviselő-testületnél.

(2) A védetté nyilvánításról és megszűnésről a Képviselő-testület rendelettel dönt, a védetté nyilvánításra és megszűnésre a Ifjúsági, Oktatási, Kulturális és Sportbizottság tesz javaslatot.

(3) A helyi védelemről és annak megszűnéséről alkotott rendeletet meg kell küldeni az alábbiaknak:

- az ingatlan tulajdonosának,
- a védelmet vagy a megszűnést kezdeményezőnek,
- a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak.
(4) A védetté nyilvánítást és megszűnést a jegyző készíti elő.
(5) A védetté nyilvánítást és megszűnést az alábbi tartalommal kell ellátni:
- A helyi érték megnevezése, helye,
- A helyi értékvédelmet vagy a helyi értékvédelem megszűnését megalapozó leírás,
- A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakmai állásfoglalása.
(6) A helyi értékek nyilvántartását a jegyző vezeti. Az érték nyilvántartásban az alábbi adatoknak kell szerepelni:
- a helyi építészeti érték megnevezése, a terület vagy épület helye, utca, házszám és a helyrajzi szám,
- a védetté nyilvánítás, vagy megszűntetés Önkormányzati Rendeletének száma,
- a helyi értékre vonatkozó leírás,
- folyamatosan gyűjtött további adatok, fotók, térképek és tervanyagok,
- abban az esetben, ha védett helyi érték önkormányzati támogatásban részesült a támogatásra vonatkozó adatok,

A védett érték használata

8. § (1) A tulajdonos köteles a helyi védelem alatt álló érték fenntartásáról és karbantartásáról gondoskodni, állapotát időszakonként felülvizsgáltatni.

(2) A helyi védelem alatt álló érték fenntartásának költségei a tulajdonost terhelik.

9. § (1) Az Önkormányzat helyi védelem alatt álló értékek feltárásához, fenntartásához, karbantartásához, felújításához szükséges anyagi fedezet megteremtése érdekében éves költségvetésében meghatározott keretösszeget biztosíthat.

(2) Az (1) bekezdés szerinti keretösszeg felhasználásáról a Pénzügyi Bizottság javaslata alapján a Képviselő-testület dönt.

(3) Vissza nem térítendő támogatás nyerhető el pályázati úton az (1) bekezdésben meghatározottakhoz a Képviselő-testülete döntése szerint. A pályázati feltételeket a Pénzügyi Bizottság évenként határozza meg.

(4) Az elnyert támogatásról szerződést kell kötni. A szerződés tartalmazza a megítélt összeg folyósításának módját, a felhasználás feltételeit, az elszámolás határidejét, az ellenőrzés szabályait

Védett értékekkel kapcsolatos építési követelmények

10. § (1) Helyi védelem alatt álló épület illetve építmény építési hatósági engedélyhez vagy bejelentéshez kötött építési tevékenységek kérelméhez, a 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendeletben rögzítetteken túl, az alábbiakat kell csatolni:

a) színes fotók,

b) építéstörténeti adatok, az értékek leírása.

(2) Helyi védelem alatt álló építményt, építményrészt csak a helyi védettség megszűnését követően lehet lebontani.

(3) 1950 előtt épült és helyi védelem alatt álló épület, illetve építmény bontása esetén a 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendeletben rögzítetteken túl, bontási tervdokumentáció szükséges, ami az alábbiakat tartalmazza:

a) színes fotók,

b) a bontás szükségességének leírása,

c) statikai szakvélemény,

d) az épület egészére kiterjedő felmérési tervdokumentáció.

Hatályba lépés

12. § Jelen rendelet kihirdetésének napján lép hatályba.