Domaszék község képviselő testületének 10/2015 (IV.23.) önkormányzati rendelete

Az újszülöttek köszöntéséről és támogatásáról

Hatályos: 2015. 04. 24- 2023. 05. 10

Domaszék község képviselő testületének 10/2015 (IV.23.) önkormányzati rendelete

Az újszülöttek köszöntéséről és támogatásáról

2015.04.24.

Domaszék Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és (2) bekezdésében biztosított jogalkotó hatáskörében eljárva, figyelemmel az Alaptörvény L) cikk (2) bekezdésében foglaltakra az újszülöttek köszöntésére és támogatására a következőket rendeli el:

A rendelet célja és hatálya

1. § (1) A rendelet célja

a) Domaszék község lakosságszámának növelése;

b) a gyermeket vállaló domaszéki szülők anyagi támogatása;

c) a domaszéki köznevelési intézmények ellátotti létszámának növelése;

d) a domaszéki gyermekek szülőfalujukhoz való kötődésének erősítése.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Domaszék község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokra és az Európai Unió tagállamainak állampolgáraira, valamint a letelepedési engedéllyel rendelkező külföldi személyekre, vagy állandó tartózkodásra jogosító személyazonosító igazolvánnyal rendelkező bevándoroltakra.

Az újszülöttek köszöntése és támogatása

2. § (1) Domaszék Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a tárgyévet megelőző évben született gyermekek és szüleik tiszteletére ünnepséget rendez, melynek során a polgármester a családokat virággal, üdítőitallal köszönti. Az ünnepség alkalmával a gyermekekről fényképalbum készül.

(2) A gyermekek szüleikkel Domaszék közterületére Domaszék Községi Önkormányzat által biztosított fát ültetnek és gondoskodnak folyamatos gondozásáról, az önkormányzati tulajdonú Domatisz Nonprofit Kft. közreműködésével.

3. § (1) Az újszülöttek a születésüket követő 120 napon belül 10.000,- forint egyszeri, vissza nem térítendő támogatási összegre jogosultak, mely összeget a gyermek szülője helyezi el a gyermek számára nyitott betétkönyvben.

(2) A támogatás szociális rászorultságtól függetlenül igényelhető. A támogatás igényléséhez e rendelet melléklete szerinti nyomtatványt kell kitölteni és benyújtani a Polgármesteri Hivatalhoz.

(3) A támogatási összeg – a szülő választása szerint a gyermek nevére szóló fenntartásos vagy a szülő nevére kiállított - betétként történő elhelyezésének igazolására a szülő utólagosan – a folyósítást követő 30 napon belül – köteles bemutatni a betétkönyvet a Polgármesteri Hivatalban.

Záró és hatályba léptető rendelkezések

4. § Hatályát veszti Domaszék Községi Önkormányzat Képviselő-testületének az újszülöttek köszöntéséről és támogatásáról szóló 14/2002. (VI. 1.) Kt. rendelete, valamint az azt módosító 5/2004. (I. 30.) Kt., a 4/2006. (II. 1.) Kt. és a 6/2009. (IV. 24.) Kt. rendelet.

5. § E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.