Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2021. (X.12.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2021. 10. 15- 2021. 10. 15

Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2021. (X. 12.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 51/A. § alapján hozott, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény egyes rendelkezéseinek eltérő alkalmazásáról szóló 307/2021. (VI. 5.) Korm. rendelet 1. §-a szerint Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének feladat- és hatáskörét gyakorolva, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, illetve (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv.) 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az Önkormányzat közművelődési feladatairól a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Domaszék Nagyközségi Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén a közösségi színtérre, működtetőire és alkalmazottaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.

Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

2. § (1) Az Önkormányzat a Kultv. 76. § (3) bekezdés a) pontja szerint a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára közösségi színteret üzemeltet és ingyenesen biztosítja a helyi civil szervezetek részére.

(2) Az Önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a közművelődési alapszolgáltatásokhoz való hozzáférés jogát és lehetőségét.

(3) Az Önkormányzat a Kultv. 76. § (6) bekezdés szerint további két – a Kultv. 76. § (3) bekezdés b)–g) pontjában rögzített – közművelődési alapszolgáltatást köteles megszervezni, melyek közül az alábbiakat látja el az Önkormányzat:

(4) A közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése érdekében rendezvényeket szervez, az állami ünnepeken túlmenően többek között falunapot, búcsút, fogatos felvonulást és szüreti napot, böllérnapot, melyek célja a gyermekek, fiatalok, idősek, családosok helyi kapcsolatrendszerének, közösségi életének fejlődése, valamint a közösség fejlesztése. Az Önkormányzat segíti és támogatja azon civil kezdeményezéseket is, melyek célja a helyi lakosságot érintő közösségi szemlélet formálása, programok szervezése. Az Önkormányzat segíti a helyi lakosság önkéntes összefogásán alapuló kezdeményezéseket, tevékenységeket. Az Önkormányzat célja, hogy a településen élő helyi közösség szerepvállalása megerősödjön, fokozódjon a helyi felelősségtudat, a helyi identitás és ezzel megvalósuljon az együttműködő, integráló közösség.

(5) A hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása alapszolgáltatás keretében az Önkormányzat állandó kiállítást tart fenn a régi vasútállomás épületében, ahol hely- és vasúttörténeti kiállítás tekinthető meg. A helyi szokások figyelembevételével a művelődő közösségek bevonásával a nemzeti, társadalmi és a településhez kötődő ünnepi eseményeket valósít meg.

(6) Jelen rendelet 2. § (2) bekezdésében meghatározott közművelődési alapszolgáltatások körében ellátja a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII. 9.) EMMI rendelet (a továbbiakban: EMMI rendelet) 6. §-ában és a 8. §-ában rögzített feladatokat és biztosítja az előírt személyi, valamint tárgyi feltételeket. Az Önkormányzat Képviselő-testülete a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez szükséges tervét legkésőbb a tárgyévet megelőző év utolsó képviselő-testületi üléséig elfogadja.

Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátási formája, módja

3. § (1) Az Önkormányzat a kötelező közművelődési feladatait a Sárkányhegyi Közösségi Színtér (6781 Domaszék, Dankó Pista tér 11.) működtetésével látja el. Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatás ellátása érdekében biztosítja az EMMI rendelet 4. §-ban rögzített követelményeket.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik a helyben működő civil szervezetekkel, egyházzal. Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátására a Kultv. 79-80. §-ai alapján közművelődési megállapodást köthet.

(3) A Sárkányhegyi Közösségi Színtér nyitvatartását jelen rendelet 1. melléklete tartalmazza.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

4. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatait és a Sárkányhegyi Közösségi Színtér működését költségvetéséből finanszírozza, amelynek a forrása a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, önkormányzati támogatás, önkormányzati saját bevétel és pályázati forrás.

(2) Az Önkormányzat

  • a) éves költségvetési rendeletében tervezi a közösségi színtér fenntartásához és a közművelődési alapszolgáltatások ellátásához szükséges forrásokat,
  • b) saját forrást biztosít a közművelődési intézmény működéséhez, fejlesztéséhez kapcsolódó pályázatokhoz,
  • c) a központi költségvetés alapján a közművelődési feladatainak ellátásához nyújtott támogatást a közművelődési feladatainak ellátására fordítja.

(3) Az Önkormányzat a (2) bekezdésben meghatározottak mellett éves költségvetési rendeletében tervezi

  • a) a települési rendezvények megszervezésének és
  • b) a kulturális egyesületek, civil szervezetek támogatásának

fedezetét.

(4) A közművelődési intézményben nyújtott szolgáltatásokért fizetendő díjakat a képviselő-testület határozza meg.

(5) Az Önkormányzat a közművelődési rendeletében rögzített feladatai vagy egyéb feladatok ellátására pénzügyi támogatásban részesítheti a közművelődési célú tevékenységeket folytatókat.

Záró rendelkezések

5. § Hatályát veszti a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 6/2019 (VII.19.) önkormányzati rendelet.

6. § Ez a rendelet 2021. október 15-én lép hatályba.

1. melléklet

Sárkányhegyi Közösségi Színtér nyitvatartása

1. Rendes nyitvatartás:

1.1. hétfő: 13:00-17:00

1.2. kedd: 14:00-19:00

1.3. szerda: 17:00-21:00

1.4. csütörtök:-

1.5. péntek: 14:00-18:00

1.6. szombat: 14:00-18:00

1.7. vasárnap: -

2. Megállapodás alapján, alkalmi igénybevétel esetén a Sárkányhegyi Közösségi Színtér eltérő időpontban is rendelkezésre áll.