Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Polgármesterének 3/2021. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a Duna, Rózsa Ferenc, Tisza, Tömörkény és Úttörő utcák, valamint a Szőlő utca Tömörkény és Dózsa György utcák közötti szakasza esetében az útépítési érdekeltségi hozzájárulás megfizetéséről

Hatályos: 2021. 03. 27

Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Polgármesterének 3/2021. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a Duna, Rózsa Ferenc, Tisza, Tömörkény és Úttörő utcák, valamint a Szőlő utca Tömörkény és Dózsa György utcák közötti szakasza esetében az útépítési érdekeltségi hozzájárulás megfizetéséről

Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének feladat- és hatáskörét gyakorolva, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a (2) bekezdésében biztosított jogalkotó hatáskörében eljárva, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 31. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontja szerinti feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Domaszék Nagyközség területén a Duna, Rózsa Ferenc, Tisza, Tömörkény és Úttörő utcákban, valamint a Szőlő utca Tömörkény és Dózsa György utcák közötti szakaszán tulajdonnal rendelkező természetes és jogi személyekre, ahol a helyi lakossági érdeket szolgáló közút épül.

2. § (1) Domaszék Nagyközségi Önkormányzat a helyi lakossági érdeket szolgáló közút építésére (földút pormentesítésére és stabilizálására) együttműködik az érintett területen lévő ingatlanok tulajdonosaival.

(2) A lakossági hozzájárulás ingatlanonként 200.000, azaz kettőszázezer forint.

3. § Az útépítési együttműködés további részletszabályait Domaszék Község Képviselő-testületének az útépítési együttműködésről szóló 5/2017. (IV. 28.) önkormányzati rendelete tartalmazza.

3/A. § [1] Az 1. §-ban nevesített utcák ingatlantulajdonosaival kötendő útépítési együttműködési megállapodás mintáját jelen rendelet 1. melléklete tartalmazza.

4. § E rendelet 2021. március 1. napján 13:00 órakor lép hatályba.

1. melléklet Melléklet a 3/2021. (III. 1.) önkormányzati rendelethez[2]

Útépítési együttműködési megállapodás

mely létrejött egyrészről:

DOMASZÉK NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT

(Székhely: 6781 Domaszék, Köztársaság tér 1., törzskönyvi azonosító szám: 726544, államháztartási egyedi azonosító: 736141, adószám: 15726542-2-06, képviselője: Sziráki Krisztián polgármester) a továbbiakban: Önkormányzat-

másrészről:

Közút használatában érdekelt 1

Közút használatában érdekelt 2

név, születési név:

születési hely, idő:

anyja neve:

adóazonosító jele:

lakcím:

levelezési cím:

telefonszám:

állampolgársága:

ingatlanhasználat jogcíme:

a továbbiakban: Közút használatában érdekeltek,

együttesen a továbbiakban Szerződő Felek.

(1) A Közút használatában érintett, aki az útépítési érdekeltségi hozzájárulás szempontjából közút használatában érdekeltnek minősül. Az érintett ingatlan címe: ……………………. utca/út/tér szám alatt elhelyezkedő, …………. helyrajzi számú ingatlan.

(2) Domaszék Nagyközségi Önkormányzat célja, hogy Domaszék belterületén lévő összes utca szilárdburkolattal legyen ellátva. Az Önkormányzat 2021. évi közútfejlesztési programjának egyik elemét képező …………... utca útépítési beruházás megvalósítása végett Szerződő felek együttműködnek és az ehhez szükséges anyagi eszközöket rendelkezésre bocsátják.

(3) A megvalósuló építési beruházás műszaki tartalma:

Az útpálya 4 méter szélességben, 0,5-0,5 méteres földpadkával kerül kialakításra.

A pályaszerkezet rétegrendje (alulról-felfelé):

- geotextília

- 30 cm úthengerrel tömörített 0-80 mm szemcsenagyságú törtbeton útalap

- 8-10 cm kiékelő réteg mart aszfaltból, finisherrel egyenletesen terítve, úthengerrel tömörítve

- bitumenemulziós felületzárás (bitumen permetezés; NZ 4/11 bazalt zúzalék terítés; bitumen permetezés; KZ 2/4 bazalt zúzalék terítés).

Egyéb, műszaki szempontból lényeges paraméterek:

- az útalapréteg 5 méter szélességben kerül bedolgozásra, azaz mindkét oldalon 0,5-0,5 méterrel szélesebb lesz, mint maga az útpálya

- az útpálya szintezése a csatlakozó aszfaltburkolatú utcákhoz, valamint a leendő útpályában lévő közmű műtárgyak (akna fedlapok) magasságához igazodik.

(4) Az útépítési együttműködés keretében megvalósuló útépítés szerződéskötés időpontjában ismert költségkimutatása m²-ben meghatározva:

Költségösszesítő

Munkanem

Költség

Emulzió (m2) (4 m szélességben) (bruttó 2300/m2)

11 132 000 Ft

Útalap (m3) (5 m szélességben, 0,3 vastagságban) (bruttó 9400/m3)

19 904 500 Ft

Kiegyenlítő réteg (mart aszfalt 5-10 cm vastagon finisherrel bedolgozva, 5 m szélességben) bruttó 2000/m2

12 100 000 Ft

Geotextil 6 m szélességben (bruttó 165/m2)

1 197 900 Ft

Tervdokumentáció készítése, műszaki ellenőrzés, úthenger bérlet, üzemanyag

2 500 000 Ft

Összesen

46 834 400 Ft

(5) Az egy helyrajzi számra jutó érdekeltségi hozzájárulás összege 200.000,- Ft, azaz Kétszázezer forint.

(6) Társasház esetén a hozzájárulás mértéke (200.000,- Ft) osztódik a lakások számával, tehát lakásonként …...Ft, azaz ……… forint.

(7) A Közút használatában érdekeltek, több tulajdonos esetén helyrajzi számonként egyetemlegesen felelnek a hozzájárulás teljesítéséért. A társasházak esetén lakásonként értetendő az egyetemlegesség.

(8) Amennyiben csak egy tulajdonos írja alá jelen szerződést, a hozzájárulás mértékét elsődlegesen neki kell teljesítenie.

(9) Közút használatában érdekeltek kötelesek az útépítési érdekeltségi hozzájárulást készpénzátutalási megbízáson / az önkormányzat OTP Bank Nyrt. 11735005-15726542 számlájára átutalással (megfelelő rész aláhúzandó) teljesíteni az alábbiakban választott módozat szerint.

szerződés aláírásától számított 30 napon belül teljesíti.

……. havi részletben teljesíti, az első részlet esedékessége jelen szerződés aláírásától számított 30 napon belül.

veszélyhelyzet megszűnését követő hónapban egy összegben teljesíti.

veszélyhelyzet megszűnését követő hónaptól, ……. havi részletben teljesíti.

(10) Önkormányzat a megállapodás szerinti beruházás megvalósításától elállhat, ha annak pénzügyi fedezete azért nem áll rendelkezésre, mert az útépítési együttműködési megállapodást a közút használatában érdekelt természetes és jogi személyek több mint kétharmada nem írta alá. Az elállás joga akkor is megilleti az önkormányzatot, ha az útépítési együttműködési megállapodást aláírta ugyan a közút használatában érdekeltek több mint kétharmada, de határidőben az útépítési érdekeltségi hozzájárulást az érintettek nem fizették meg.

(11) Az önkormányzat az érdekeltek által befizetett hozzájárulást a hibátlan teljesítés feltételével használja fel, azoknak a munkáknak a műszaki átadás-átvételét követően, amelyekhez az érdekelt ingatlantulajdonosok a hozzájárulást befizették.

(12) Az útépítési érdekeltségi hozzájárulás pénzfelhasználásról a műszaki átadás-átvételtől számított legkésőbb 30 napon belül az önkormányzat képviseletében a polgármester elszámol az érdekelt ingatlantulajdonosoknak. Az elszámolás tartalmazza az útépítési érdekeltségi hozzájárulással finanszírozott munkák teljesített bekerülési költségét, a műszaki átadás- átvétel lényeges megállapításait, és a beruházás pénzmaradványának elszámolását.

(13) Amennyiben az érdekeltségi hozzájárulással megvalósítandó munkák meghiúsulnak, az érdekeltségi hozzájárulást minden érdekeltnek vissza kell fizetni.

(14) Az Önkormányzat az útépítési munkákat lebonyolítja, ideértve az előkészítést és a szükséges engedélyek beszerzését, a kivitelezési szerződéskötést, a műszaki teljesítés ellenőrzését, a műszaki átadás- átvételt, a használatbavételt, a forgalomba helyezést és a garanciális jogok érvényesítését is.

(15) A jelen megállapodás megszűnik az útépítés megvalósulásával és az útépítési hozzájárulás elszámolásával, továbbá, ha a közút használatában érdekelt a hozzájárulás összegét maradéktalanul megfizette.

(16) A megállapodás a felek között akkor lép hatályba, ha a megállapodást a II. pontjában megjelölt Közút használatában érdekeltek több mint kétharmada aláírta, és az útépítési érdekeltségi hozzájárulást vagy annak első részletét az érintettek a megállapodás aláírásától számított 30 napon belül egy összegben az önkormányzat számlájára befizették, vagy a veszélyhelyzet megszűnését követő első részlet megfizetésének választása esetén az erre vonatkozó kötelezettségvállalás aláírása megtörtént.

(17) A felek megállapodnak abban, hogy jelen szerződéssel kapcsolatos vitás kérdéseket lehetőleg békés úton rendezik. Amennyiben ez nem vezetne eredményre, úgy Szerződő felek hatáskörtől függően kikötik a Szegedi Törvényszék vagy Szegedi Járásbíróság kizárólagos illetőségét.

(18) A jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyv rendelkezései az irányadók.

(19) Felek a jelen útépítési együttműködési megállapodást, mint közös akaratukkal egyezőt, 2 egymással teljesen azonos példányban írták alá.

Domaszék, 2021. ________________ hó ____. nap

…………………………………… ……………………………………

Sziráki Krisztián polgármester Közút használatában érdekelt(ek)

Domaszék Nagyközségi Önkormányzat


[1] A 3/A. §-t a Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Polgármesterének 5/2021. (III. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.
[2] Az 1. mellékletet a Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Polgármesterének 5/2021. (III. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.