Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2022. (X. 25.) önkormányzati rendelete

a köztemető és a temetkezés rendjének helyi szabályozásáról szóló 22/2000. (X.1.) Kt. rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 10. 26- 2022. 10. 26

Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2022. (X. 25.) önkormányzati rendelete

a köztemető és a temetkezés rendjének helyi szabályozásáról szóló 22/2000. (X.1.) Kt. rendelet módosításáról

2022.10.26.

Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 51/A. § (3) bekezdése alapján hozott, az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 180/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 4. §-a szerint, az Alaptörvény 32. cikkének (1) bekezdése a) pontjában és (2) bekezdésében biztosított jogalkotó hatáskörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 2. pontja és a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésének felhatalmazása alapján a köztemető és a temetkezés rendjének helyi szabályozásáról szóló 22/2000. (X. 1.) Kt. rendelet módosítására a következőt rendeli el:

1. § A köztemető és a temetkezés rendjének helyi szabályozásáról szóló 22/2000 (X.1.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) I. Fejezete helyébe a következő rendelkezés lép:

„I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Domaszék nagyközség önkormányzati tulajdonában álló temetőre és az ottani temetésekkel kapcsolatos temetkezési tevékenységre.

(2) E rendelet határozza meg a temető

a) fenntartásának

b) üzemeltetésének

c) és a temetésnek

szabályait.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában

a) temető a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban Ttv.) (3. §. a) pont) alapján: a település igazgatási területén belüli, beépítésre szánt, építési építési használata szerinti zöldfelületi jellegű különleges terület, amely kegyeleti célokat szolgál, közegészségügyi rendeltetésű, és amelyet az elhunytak eltemetésére, a hamvak elhelyezésére létesítettek és használnak vagy használtak.

b) köztemető (Ttv. 3§ b. pont) az önkormányzat tulajdonában lévő temető, továbbá az a nem önkormányzati tulajdonban lévő temető is, amelyben az önkormányzat – a temető tulajdonosával kötött megállapodás alapján – a temető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti.

c) temetkezési hely (Ttv. 3. §. d) pont) a temetőben létesített sírhely, sírbolt, urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt valamint a hamvasztóüzemi építmény területén, ingatlanán létesített urnafülke, urnasírhely. A temetési helyek egyes formái, a temetés módja, továbbá a földben vagy építményben történő elhelyezkedése alapján különböznek egymástól.

d) kegyeleti közszolgáltatás (Ttv. 3. §. h) pont) a köztemető fenntartását, továbbá üzemeltetését magába foglaló egyéni és közösségi kegyeleti célú, az elhunyt emlékének megőrzésére irányuló önkormányzati tevékenységek összessége.

e) a temető fenntartása: a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint a közcélú zöldfelületek karbantartása, szükség szerinti felújítása és gondozása.”

2. § A Rendelet 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A temető fenntartója Domaszék Nagyközségi Önkormányzat. A temető üzemeltetéséről gazdasági társasággal kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződés útján gondoskodik.”

3. § Hatályát veszti a Rendelet 1. melléklete.

4. § Ez a rendelet 2022. október 26-án lép hatályba.