Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2021. (IX. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz való csatlakozás helyi szabályairól szóló rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 01

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz való csatlakozás helyi szabályairól szóló rendelet módosításáról

Általános indokolás

A 2000/2001. tanév során hozta létre az Oktatási Minisztérium a települési és a megyei önkormányzatok együttműködésével a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszert. Az ösztöndíj a felsőoktatásban már tanuló („A" típus) vagy a továbbiakban tanulni kívánó („B" típus), hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok számára nyújt rendszeres anyagi segítséget.

A Bursa Hungarica többszintű támogatási rendszer, amelynek pénzügyi fedezeteként több forrás szolgál: a települési önkormányzatok, a megyei önkormányzatok és a felsőoktatási intézmények által nyújtott támogatás.

Az ösztöndíjrendszer jogszabályi hátteréül a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény, valamint a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007. (III. 26.) Korm. rendeletszolgál.

Domaszék Nagyközségi Önkormányzat az ösztöndíjrendszerhez már az indulás évében csatlakozott, a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz való csatlakozás helyi szabályairól szóló rendeletet alkotott (21/2008. (V. 29.) Kt. rendelet).