Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2022. évi költségvetésének I. módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 28

Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.09.28.
az Önkormányzat 2022. évi költségvetésének I. módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő testületének 5/2022. (II. 22.) rendelete szól az Önkormányzat és intézményeinek 2022. évi költségvetéséről. A költségvetés módosítása az év közbeni változások és a teljesítés adatok miatt vált szükségessé. A jelenlegi módosítás a 2022. augusztus 31-ig lekönyvelt adatok alapján készült. A rendelet 1. melléklete lett módosítva. Nem előírás, azonban plusz oszlopban bemutatásra kerülnek a teljesítési adatok is a tájékoztatás miatt.
A költségvetés módosításakor figyelembe vettük az év közben nyert pályázatokat, mind bevételi mind kiadási oldalon, a nem nyertes pályázatok kiadásainak egy része átcsoportosításra került. A közüzemi díjakat minden intézmény esetében megemeltük az energiaárak drasztikus változása miatt, bár ez a gáz esetében majd a következő évtől lesz jelentős, a villanynál elsősorban a közvilágítás esetében jelentkezik majd. A megszorítások, amik az intézmények esetében jelentkeznek a mai testületi ülésen lesznek tárgyalva. Az előirányzat módosításban szerepel a Domatisz Kft-nek az ipari park megnövekedett költségeire a testület által megszavazott 36 millió Ft, ami szeptemberben kerül kifizetésre, ez a módosításban a működési kiadások között szerepel, azonban a teljesítéskor majd a felhalmozási kiadások közé kerül át. A másik jelentős kiadás, ahol meg kellett emelni az előirányzatot a szociális területnek működésre a tavalyi évi elszámolás alapján át kellett adni 15 millió Ft-ot. A sportcsarnok parketta felújítása és tisztasági festése a karbantartási kiadásokról átcsoportosításra került a felújítási kiadásokra, a jelentősebb összeg kifizetése szintén szeptember hónapban történt meg. Az idei évben nyert pályázat az óvoda udvari játékok vásárlása és főzőkonyha kapacitás bővítése. Ennek a támogatása már megérkezett, a kiadások jelentős része, játékok megvásárlása, a főzőkonyha átalakítása, az út mentén parkoló kialakítása még az idei évben megvalósul, a konyhai eszközök beszerzése valószínűleg áthúzódik a következő évre, de előirányzatot képeztünk rá. A teljesítésnél még nem szerepel, de szeptember elején megérkezett az Óvoda főzőkonyha kialakításának póttámogatása 57 millió Ft összegben. A bevételek esetében nem került módosításra az iparűzési adó, ami valószínűleg magasabb lesz a tervezettnél, itt szerepel egy jelentős összeg 33 millió Ft, ami szeptemberben bevételként jelentkezik, de jövőre vissza kell fizetnünk. Ezt az év végén tartalékba kell helyzeni, így ezzel nem számoltunk mint bevétel.
A fel nem használt előirányzatok lehetőséget nyújtanak arra, hogy a költségvetésben szereplő tervek megvalósuljanak. A módosítás az ASP programból nyomtatott augusztus 31-i állapotnak megfelelő könyvelt előirányzatokkal megegyezik.