Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2023. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 03. 01

Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2023. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.01.
az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Az önkormányzat 2023. évi költségvetése a Magyarország 2023. évi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény rendelkezéseiben megfogalmazott szempontok alapján készült el.
A 2023. évi önkormányzati költségvetés összeállítása során a bevételek reálisan kerültek kiszámolásra, az előző évi adatok alapján, korrigálva a várható növekedés és csökkenés hatásaival. A költségvetést az év közben jelentkező bevételi többletek javíthatják. Az állami támogatások a költségvetési törvényben foglalt összegekkel szerepelnek. Maradvány a korábbi évek megtakarításaiból, jelentős mértékben a tavalyi év végén megkapott pályázati bevételből, támogatásokból keletkezett. A személyi jellegű kiadásoknál a 2023. évi besorolási bérek kerültek beépítésre, dologi kiadások tervezésénél az előző évi tényadatok mellett a pályázatok várható kiadásai lettek figyelembe véve. Az Önkormányzat intézményeinek vezetőivel (Hivatal, Óvoda, Sportcsarnok) a karbantartási, fejlesztési igényekről megtörtént az egyeztetés a 2023. évi elképzelésekről. Az igényeket teljes mértékben be lehetett tervezni, mert van rá fedezet, ezek a költségvetésbe beépítésre kerültek.
Prioritási sorrend:
Elsődleges cél az önkormányzati intézményrendszer működtetése.
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényben (a továbbiakban: Mötv.) meghatározott kötelező feladatok maradéktalan ellátása.
Az önkormányzat likviditásának biztosítása.
Pályázati lehetőségek kihasználása, vagyon gyarapítása, pályázatos beruházások megvalósítása.
A helyi önkormányzatok finanszírozása 2013 óta feladatfinanszírozási struktúrában történik, adott feladatokra kap állami bevételeket, konkrétan meghatározva, mely feladatra mennyi jár.
Az Mötv., összhangban az Alaptörvénnyel, rögzíti, hogy az önkormányzatok kötelesek ellátni a törvényben meghatározott, ún. kötelező feladatokat. Ezek ellátása a többi feladat előtt elsőbbséget élvez, amelyet a törvény azzal kívánja garantálni, hogy kimondta, az önként vállalt feladatok ellátása nem veszélyeztetheti a kötelező feladatok ellátását. Az Mötv. 13. § (1) bekezdése tartalmazza az önkormányzat számára kötelezően ellátandó feladatokat. Amennyiben a kapott támogatás nem elég a feladatok ellátásához, a kötelezően elvárt bevételt definiálja számunkra az állam, mely azt jelenti, hogy az Önkormányzat a saját bevételeiből is köteles a működésre fordítani.
Az önkormányzati törvényben felsorolt kötelezően ellátandó önkormányzati feladatokon kívül csak akkor láthat el az önkormányzat önként vállalt feladatot, ha arra a forrást elő tudja teremteni. Az Önkormányzat számára önként vállalt feladat a civil szervezetek támogatása.
A költségvetési bevételek és kiadások az 1. mellékletben együtt szerepelnek, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. §-a szerinti bontásban. Működési bevételek és működési kiadások, felhalmozási bevételek és felhalmozási kiadások, kiemelt előirányzatok és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok bontásban. Az intézmények alábontása az a); b); c) mellékleteken szerepel.
A bevételek jelentős részét az állami támogatások adják, melyeket részletesen a 2. melléklet tartalmazza.
A 3. melléklet a költségvetés főösszegeit tartalmazza mérlegszerű kimutatásban. Mind a működési és felhalmozási bevételek-kiadások egyenlege negatív, tehát a finanszírozási bevételek, elsősorban a pénzmaradvány fogja biztosítani a költségvetés egyenlegét. Ez azért van, mert a támogatások bevétele a tavalyi év végén megérkeztek, és az idén lesznek elköltve.
A 4. melléklet a több éves kihatással járó döntések táblázata, amelybe a több évre átnyúló kötelezettség-vállalásokat kell feltüntetni. Az Önkormányzatnak a közfoglalkoztatáson kívül a piac bővítési pályázata, ami a 2024. évre átnyúlik, az ipari terület kialakítása pályázat az idei évben befejeződik.
Az 5. melléklet az előirányzat felhasználási ütemterv és likviditási terv.
A 6. melléklet a gördülő terv, mely előre három évre a költségvetési kiadások és bevételek modellezése.
A 7. melléklet a közvetett támogatásokat tartalmazza.
A 8. melléklet a beruházások, fejlesztések tervét tartalmazza.