Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2011.(XI.25.) Ör. rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról, a személyes gondoskodást nyújtó alap- és szakellátásokról, térítési díjakról

Hatályos: 2013. 11. 01- 2013. 12. 30

Zákányszék Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) az Alkotmány 44.§. (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében az Alkotmány 44./A.§. (1) bekezdése a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv.  (továbbiakban: Szt.) 10.§. (1) bekezdésében, 25.§. (3) bekezdésben, 32.§. (3) bekezdésben, 38.§. (1) bekezdés c) pontjában, (9) bekezdésében, 45.§-ában, 46.§. (1) bekezdésében, 50.§.(3) bekezdésében, 92.§.-ban, továbbá a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16.§. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének Szociális, Oktatási és Kulturális Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1.§.

Általános rendelkezések

A rendelet hatálya


(1) Az e rendelet szerint a szociális feladat- és hatásköröket az Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzat rendelkezései alapján polgármester gyakorolja.


(2) E rendelet alkalmazásában a fogalmak meghatározásánál az Sztv. 4.§.(1) bekezdése szerint értelmező rendelkezéseit kell alkalmazni.


2.§.

Eljárási rendelkezések


(1) A szociális támogatás megállapítására irányuló eljárás a jogosult kérelmére, vagy hivatalból indul, a kérelmet Zákányszék Község Önkormányzata Polgármesteri Hivatalánál kell benyújtani, az erre a célra rendszeresített nyomtatványon.


A kérelemhez az igénylőnek mellékelnie kell:

  a) az igénylő és a vele egy háztartásban élők havi jövedelméről szóló igazolást,

  b) az igénylő nyilatkozatát az Szt. 4.§-ában meghatározott vagyoni helyzetéről.


(2) Amennyiben a kérelmező és családtagjai jövedelme alkalmi munkából származik, annak összegét saját nyilatkozattal kell igazolni. Nyilatkozatot a rendelet 6. melléklete képezi.


(3) A polgármester a szociális ellátás tárgyában – átruházott hatáskörében – hozott döntésről határozatot hoz.


(4) A kifizetés a Polgármesteri Hivatal házipénztárából pénztári napokon 8,00-tól 12,00 óráig történhet. Az ügyfél kérelmére a támogatás kifizetése banki átutalással történik.


3.§.

Az ellátások formái


(1) Szociális rászorultságtól függő ellátási formák:


a) aktív korúak ellátása, rendszeres szociális segély,

b) átmeneti segély,

c) helyi lakásfenntartási támogatás,

d) méltányossági közgyógyellátás,

e) temetési segély.


(2) Az (1) bekezdésben megjelölt szociális ellátások kérelem nyomtatványait jelen rendelet 1-5 mellékletei tartalmazzák.


4.§.

Aktív korúak ellátása

Rendszeres szociális segély


(1) Az  aktív korúak ellátására jogosult személy az ellátásra való jogosultság időtartama alatt rendszeres szociális segélyre jogosult, ha :


a)  gyermeket vár, és ezt terhesgondozási könyvvel igazolja, vagy

b) legalább 30 %-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, és erről az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértő Intézetnek az egészségkárosodás minősítését tartalmazó érvényes és hatályos szakhatósági állásfoglalását, vagy szakvéleményét csatolja,vagy

c) pszichiátriai betegsége, szenvedélybetegsége a közfoglalkoztatásban való részvételét akadályozza vagy kizárja és erről szakorvosi véleményt csatol, vagy

d)  ha közcélú foglalkoztatásra irányuló munkaviszonyt azért nem létesített, mert a munkaköri alkalmassági vizsgálaton 1 éven belül legalább 2 alkalommal „nem alkalmas” minősítést kapott.


(2) Amennyiben az (1) bekezdés a)-d) szerinti valamely feltétel az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítását követően következik be a jogosult részére rendszeres szociális segélyt a feltétel bekövetkezésének időpontját követő hónap első napjától kell folyósítani.


(3) Ha az (1) bekezdés a)-d)  szerinti feltétel már nem áll fenn, vagy az aktív korúak ellátásra   jogosult személy az egészségi állapotának javulása miatt közcélú munkában való részvételének biztosítását kéri, és az állapotváltozást szakorvosi vagy háziorvosi véleménnyel igazolja, a feltétel megszűnését, illetve az igazolás hivatalhoz történő beérkezését követő hónap első napjától bekezdése szerinti együttműködési kötelezettséget kell előírni. A feltétel megszűnésének hónapjára amennyiben az aktív korúak ellátásra való jogosultsága fennáll rendszeres szociális segély jár.


5.§.

Az együttműködés eljárás szabályai


(1) Az aktív korúak ellátására, rendszeres szociális segélyre (továbbiakban: rendszeres szociális segélyben részesülő személy) a Homokháti Kistérség Többcélú Társulása Integrált Szociális és Gyermekjóléti Központ Zákányszéki Tagintézménnyel ( továbbiakban: HHKTT ) mint az Önkormányzat által együttműködésre kijelölt szervvel köteles együttműködni.


(2) A rendszeres szociális segélyben részesülő személy – munkaerőpiacra történő visszatérés, megváltozott helyzethez való igazodás céljából történő – együttműködés keretében köteles:


a) a HHKTT-vel mint az együttműködésre kijelölt szervvel, továbbá a jogosultságot megállapító önkormányzattal együttműködni,


b) távollét, illetve a meg nem jelenés okát hitelt érdemlően igazolni,


c) a beilleszkedést segítő programról írásban megállapodni, és teljesíteni a programban foglaltakat,


d) a rendszeres segélyre való jogosultság időtartama alatt – a HHKTT-vel kötött megállapodásban foglaltak szerint  a HHKTT-nél megjelenni és a számára felajánlott családgondozást igénybe venni, az általa szervezett vagy közvetített beilleszkedést- illetve a munkába állást segítő programokon részt venni és


e) a beilleszkedést-, illetve a munkába állást segítő program kidolgozásában a HHKTT-vel együttműködni, a program sikeres végrehajtása érdekében minden tőle elvárhatót megtenni.


6.§.

Beilleszkedést segítő program típusai


(1) A rendszeres szociális segélyre jogosult személy köteles a HHKTT által szervezett programokba bekapcsolódni.


(2) A HHKTT által szervezett programok:

    a) tanácsadás, informálás ( jogi, munkaügyi, pszichológiai, foglalkoztatási stb.)

    b) csoportos és egyéni önsegítő képességfejlesztő foglalkozás,

    c)életvitelt, életmódot formáló foglalkoztatás,

    d) munkavégzésre felkészítő foglalkozás.


7.§.

Együttműködés megszegésének esetei


(1) Az együttműködési kötelezettség megszegésének minősül, ha az aktív korúak ellátására jogosult személy:


    a) nem jelent meg az együttműködésre kijelölt szervnél, vagy

    b) az előírt időpontban nem jelenik meg és távolmaradását nem igazolja, vagy

    c) az adataiban, körülményeiben vagy jövedelmi helyzetében bekövetkezett változást a  

        jogosultságot megállapító szervnél, illetve a HHKTT-nél nem jelenti be, vagy

    d) a HHKTT-vel nem működik együtt, a beilleszkedést segítő program megvalósulását

        akadályozza, vagy a beilleszkedést segítő programokon nem jelenik meg.


8.§.

Átmeneti segély


(1) Az átmeneti segély azon személyek támogatása, akik, létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe kerültek, vagy időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdenek és önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások - különösen betegség, elemi kár miatt anyagi segítségre szorulnak.


(2) Átmeneti segélyre az a személy jogosult, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, egyedül élő esetében a másfélszeresét nem haladja meg.


(3) Az átmeneti segély formái és összegei:


a) egyszeri, vissza nem térítendő segély, legfeljebb az öregségi nyugdíj-minimum kétszeres összegéig,

b) elemi károsultak segélye, legfeljebb az öregségi nyugdíj-minimum háromszoros összegéig,


(4) Pénzbeli átmeneti segély helyett természetbeni ellátást lehet megállapítani, különösen élelmiszer-ellátásra, tüzelővásárlásra, közüzemi díjak fedezésére.


(5) Különös méltánylást érdemlő esetben jövedelemtől és vagyoni helyzettől függetlenül évente egy alkalommal legfeljebb az öregségi nyugdíj-minimum kétszeresének összegéig méltányossági eseti segélyt állapíthat meg a polgármester annak, aki olyan rendkívüli élethelyzetbe került, melyet önerőből, családja, szűkebb környezete, illetve a szociális ellátórendszer nyújtotta egyéb lehetőségekkel megoldani nem tud. Méltányossági eseti segély megállapítása elsősorban sürgős élethelyzetekben indokolt.


(6) A kérelemhez minden esetben mellékelni kell a többletkiadások hitelt érdemlő bizonyító dokumentumait, ha azonban azok nem állnak rendelkezésre utólagos elszámolási kötelezettség írható elő.


9. §.

Helyi lakásfenntartási támogatás


(1) Normatív lakásfenntartási támogatást az Szt. 38.§-ában foglaltak szerint nyújtja az önkormányzat.


10.§.

Méltányossági közgyógyellátás


(1) Méltányossági közgyógyellátásra jogosult az a kérelmező


a) akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi  nyugdíj legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200 %-át  és


b) az Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szerv szakhatósági állásfoglalása alapján a havi rendszeres gyógyító ellátásának költsége a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 25 %-át meghaladja.


11.§.

Temetési segély


(1) Temetési segély állapítható meg annak a személynek, aki az elhalt személy eltemetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó       volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.


 (2)      a) A helyben szokásos, átlagos temetés költségei

a)hamvasztásos temetés esetén: 131. 817 Ft

b)hagyományos sírhelyes temetés esetén 163.844 Ft.


       b) A temetési segély mértéke:   15.000.-Ft-tól   60.000.-Ft-ig terjedhet.


 (3) A temetési segély megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről - a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére - kiállított számla eredeti példányát.


(4) A megállapított temetési segély összegét vagy a kérelem elutasításának tényét az arról szóló határozat számával együtt a temetési számlára rá kell vezetni és a számlát a kérelmező részére vissza kell adni.


(5) Ha a temetési segély megállapítását nem a haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzattól kérik, a kérelem elbírálásához szükséges az elhunyt személy halotti   anyakönyvi kivonata is.


(6) Nem részesíthető temetési segélyben az, akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének másfélszeresét, egyedül   élő esetén annak kétszeresét meghaladja.


12. §

Tanyagondnoki szolgáltatás

Hatályon kívül helyezve



13.§

Bölcsődei ellátás, óvodai és iskolai gyermekétkeztetés


(1) Zákányszék Község Önkormányzata aZákányszéki Manó-kert Óvoda és Bölcsőde intézményében, és az Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola épületében a Zákányszéki Manó-kert Óvoda és Bölcsőde intézménye által biztosítja.


(2) Az önkormányzat által fenntartott Bölcsődében nyújtott gondozási díj összege nulla forint.


(3) Az ellátás iránti kérelmet a kérelmező az (1) bekezdésben felsorolt intézmények vezetőjénél nyújthatja be.


(4)  A gyermekétkeztetés intézményi térítési díjait ezen rendelet 7. melléklete tartalmazza.


14.§

Záró rendelkezések

Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezések


(1) Ezen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.


(2) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról, a személyes gondoskodást nyújtó alap- és szakellátásokról, térítési díjakról szóló, az időközi módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt 5/2006.(II.24.) Ör. Rendelet.