Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2013.(IX.30.) Ör. rendelete

a közterületek használatáról szóló 9/2008.(V.30.) Kt. rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 10. 01- 2013. 10. 01

Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontja, valamint a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4)-(5) bekezdése felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és e) pontjában és a 32. cikk (2) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva a közterületek használatáról szóló 9/2008.(V.30.) Kt. rendeletét a következők szerint módosítja:


1.§


(1) A közterületek használatáról szóló 9/2008.(V.30.) Kt. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 3. § (1) bekezdésének c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„c) közterület filmforgatási célú használata”


(2) A Rendelet 3. § (1) bekezdése az alábbi ponttal kiegészül:


„k) mozgóbolt útján folytatott kereskedelmi tevékenység”


2. §


A Rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(1) A közterület-használati engedély kiadásához a közterület használónak az 1. melléklet szerinti közterület-használati engedély iránti kérelmet kell benyújtania.”


3. §


A Rendelet az alábbi 8/A. §-al egészül ki:


„8/A. §

(1) Mozgóbolt útján folytatott kereskedelmi tevékenységet hétfőtől szombatig 08.00.-18.00. óra között lehet folytatni. Vasárnap és ünnepnap a tevékenység folytatása tilos.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott időpontokban megengedett a figyelemfelhívás céljára szolgáló hangosító eszköz használata a szükséges mértékig. Ez esetben is be kell tartani az építési övezetre vonatkozó, más jogszabályban meghatározott zaj határértékeket.

 (3) A közterület használati díjat a kérelmezőnek, a kérelmében megjelölt időpontokra, a mozgóbolt útján folytatott kereskedelmi tevékenység megkezdése előtt be kell fizetnie.

(4) A kereskedelmi tevékenységet végző a tevékenysége során köteles magánál tartani a kereskedő székhelye szerinti település önkormányzat jegyzőjének igazolását a szolgáltatásának folytatásáról, valamint a 2. mellékletben meghatározott közterület használati díj befizetését tartalmazó feladóvevényt, és a közterület használatot engedélyező határozatot.”

4. §


A Rendelet az alábbi 8/B. §-al egészül ki:


„8/B. §

(1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mktv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(3) Mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.

(4) A közterület-használati díjkedvezmény mértéke maximum 50% lehet.

(5) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.

(6) Kizárólag stáb-parkolás vagy technikai kiszolgálás céljából történő közterület-használathoz az e rendelet szerinti közterület-használati hozzájárulás szükséges.

(7) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(8) Ha az Mktv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

(9) A közterület filmforgatási célú használati díjának mértékét e rendelet 3. melléklete tartalmazza.”


5. §


A Rendelet 9. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


(1) Az engedélyes a közterület-használatért - a filmforgatási célú használati díj kivételével - a 2. mellékletben meghatározott díjat köteles fizetni.”


6. §


A Rendelet mellékletének helyébe ezen rendelet 1. melléklete lép.


7. §


A Rendelet ezen rendelet 2. mellékletével kiegészül.



8. §


A Rendelet ezen rendelet 3. mellékletével kiegészül.


9. §


Ezen rendelet 2013. október 1. napján lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.