Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testülete 26/2013. (XII.20.) Ör. rendelete

az egyes szociális ellátásokról

Hatályos: 2014. 05. 31- 2015. 02. 27

Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32. § (3) bekezdésében, 37/A. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48.§ (4) bekezdésében, 50. § (3) bekezdésében, 58/B. § (2) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdés b)-c) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el: 

I. fejezet

A rendelet célja


1. §


E rendelet célja, hogy Zákányszék község lakóinak szociális biztonsága érdekében meghatározza:

a) a helyi önkormányzat által biztosított egyes szociális ellátások formáit, szervezetét,

b) a szociális ellátás iránti kérelem benyújtásának módját és egyéb eljárási szabályokat,

c) a szociális ellátásokra való jogosultság feltételeit, valamint érvényesítésének garanciáit.

II. fejezet

Eljárási rendelkezések


2. §


(1) Az e rendelet szerinti szociális feladat- és hatásköröket az Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzat rendelkezései alapján polgármester gyakorolja.


(2) A jogosulatlanul igénybe vett szociális ellátás és annak kamata megtérítésének méltányosságból történő elengedése, csökkentése, részletfizetés engedélyezése a polgármester hatáskörébe tartozik. 


Az eljárás megindítása


3. §


(1) A szociális támogatás megállapítására irányuló eljárás a jogosult kérelmére, vagy hivatalból indul. A kérelmet az erre a célra rendszeresített nyomtatványon a Polgármesteri Hivatalánál kell benyújtani. A kérelemhez minden esetben csatolni kell a kérelmező és a vele közös háztartásban élők nettó jövedelméről szóló nyilatkozatot és hivatalos igazolást.


(2) A kérelmező és a vele közös háztartásban élők jövedelmeként a havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét, nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetében a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző 12 hónapban elért jövedelem havi átlagát kell figyelembe venni. Amennyiben a kérelmező és családtagjai jövedelme alkalmi munkából származik, annak összegét saját nyilatkozattal kell igazolni.


(3) Ha a kérelmező a vele közös háztartásban élők jövedelméről felhívás ellenére nem nyilatkozik, vagy a megfelelő jövedelem-igazolásokat, illetőleg a jogszabály által előírt egyéb iratokat nem nyújtja be, az eljárást meg kell szüntetni, a kérelmező részére folyósított rendszeres ellátást – jogszabály eltérő rendelkezésének hiányában – meg kell szüntetni.


(4) Amennyiben a kérelem elbírálásához szükséges, a határozat meghozatala előtt a kérelmező jövedelmi, vagyoni és személyi körülményeinek tisztázása érdekében a kérelmező lakóhelyén környezettanulmányt kell készíteni.


(5) Ha a környezettanulmány vagy az önkormányzat hivatalos tudomása alapján a kérelmező életkörülményeire tekintettel a jövedelemnyilatkozatban szereplő adatok valósága vitatható, a kérelmezőt fel kell hívni az általa lakott lakás, illetve a saját és családja tulajdonában álló vagyon fenntartási költségeit igazoló dokumentumok, így különösen a közüzemi számlák, valamint a kötelező biztosítások befizetési bizonylatainak benyújtására. Ha a fenntartási költségek meghaladják a jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelem 50 %-át, a jövedelmet – a körülmények mérlegelésével – vélelmezni kell.


(6) A kérelmező jövedelmi, vagyoni és személyi körülményeinek tisztázása során köteles a Polgármesteri Hivatallal együttműködni. Ha a kérelmező a körülmények tisztázását – a jogkövetkezményekre való figyelmeztetés ellenére - akadályozza, az eljárást meg kell szüntetni, a részére folyósított rendszeres ellátást pedig meg kell szüntetni.


Az ellátások kifizetése, folyósítása


4. §


(1) Az egyes szociális ellátások kifizetése a Polgármesteri Hivatal házipénztárából történhet. Az ügyfél kérelmére a támogatás kifizetése banki átutalással történik.


(2) Amennyiben a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) másként nem rendelkezik a pénzbeli és a természetben nyújtott ellátásra vonatkozó igényt jogerősen megállapítják, az ellátás a kérelem benyújtásától esedékes. Amennyiben jogszabály másként nem rendelkezik a rendszeres szociális segély a kérelem benyújtásának és a jogosultság megszűnésének vagy szüneteltetésének hónapjára járó ellátás összege a teljes havi összeg arányosan csökkentett hányada.


(3) A pénzbeli szociális ellátások folyósítása a 62/2006. (III. 27.) Korm. rendelet előírásai szerint történik.


Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése


5.§


(1) Az Sztv. 17. §-ában foglaltak szerint jogosulatlanul igénybe vett ellátás és annak kamatai visszafizetésének elrendelése esetén a visszafizetés méltányosságból részben vagy egészben akkor engedhető el, ha a visszafizetés a kérelmező és családja megélhetését súlyosan veszélyeztetné. A visszafizetésre legfeljebb 12 havi részletfizetés is engedélyezhető.


(2) Megtérítésre kell kötelezni azt a személyt is, akinek a szociális ellátás időtartama alatt visszamenőlegesen rendszeres pénzellátást állapítottak meg, feltéve, hogy a rendszeres pénzellátásra és szociális ellátásra együtt nem lett volna jogosult. 


III. fejezet

Pénzbeli ellátások


6. §


A hatáskörrel rendelkező a jogosult részére jövedelme kiegészítésére, pótlására pénzbeli szociális ellátást nyújthat a szociális alapellátás keretében. A jogosult számára aktív korúak ellátása, lakásfenntartási támogatás, önkormányzati segély állapítható meg.


Aktív korúak ellátása


7. §


(1) Az aktív korúak ellátására jogosult személy az ellátásra való jogosultság időtartama alatt rendszeres szociális segélyre jogosult, ha


a) legalább 30 %-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, és erről az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézetnek az egészségkárosodás minősítését tartalmazó érvényes és hatályos szakhatósági állásfoglalást vagy szakvéleményt csatol, vagy


b) pszichiátriai betegsége, szenvedélybetegsége a közfoglalkoztatásban való részvételét akadályozza, vagy kizárja, és erről szakorvosi véleményt csatol, vagy


c) gyermeket vár, és ezt terhesgondozási kiskönyvvel igazolja, vagy


d) a Homokháti Kistérség Többcélú Társulása Integrált Szociális és Gyermekjóléti Központ Zákányszéki Tagintézménye (továbbiakban: HKTT) javaslatának figyelembevételével, amennyiben a közfoglalkoztatásra irányuló munkaviszonyt azért nem létesített, mert a foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálaton 12 hónapon belül legalább 2 alkalommal „nem alkalmas” minősítést kapott.


(2) Amennyiben az (1) bekezdés szerinti valamely feltétel az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítását követően következik be, a jogosult részére a rendszeres szociális segélyt a feltétel bekövetkezésének időpontját követő hónap első napjától kell folyósítani.


(3) Az aktív korú nem foglalkoztatott személyek esetében a rendszeres szociális segély megállapításának, folyósításának feltétele a települési önkormányzattal és az általa kijelölt szervvel, a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülő személyek esetében a települési önkormányzattal és a Munkaügyi Központ Kirendeltségével való együttműködés.


(4) A települési önkormányzat és a Munkaügyi Központ Kirendeltsége között létrejött külön megállapodás tartalmazza az együttműködés részletes feltételeit.


(5) A települési önkormányzat az aktív korúak ellátásában részesülő személyt

a) vagy közfoglalkoztatásban való részvételre

b) vagy az együttműködési programokban való részvételre kötelezheti, attól függően, hogy rendszeres szociális segélyben vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesül. 


8. §


(1) A rendszeres szociális segélyben részesülő személy a szociális helyzetéhez és mentális állapotához igazodó munkavégzésre felkészítő programban köteles részt venni (továbbiakban: beilleszkedést segítő program).


(2) A települési önkormányzat a beilleszkedést segítő program megszervezéséről a HKTT útján gondoskodik.


(3) A beilleszkedést segítő program típusai:

a) tanácsadás (jogi, egészségügyi, szociális)

b) csoportos és egyéni önsegítő képességfejlesztő foglalkozás

c) életvitelt, életmódot formáló egyéni foglalkozás

d) munkavégzésre felkészítő program.


(4) A rendszeres szociális segélyben részesülő személy kötelezettségei az együttműködés során:

a) a határozat kézbesítését követő 15 napon belül fel kell venni a kapcsolatot a kijelölt szervvel,

b) minden tőle telhetőt meg kell tenni a program végrehajtása érdekében.


(5) A foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülő személy

a) a települési önkormányzat

b) a Munkaügyi Központ Kirendeltsége által felajánlott munkát iskolai végzettségétől függetlenül köteles elfogadni.


Együttműködési kötelezettség megszegésének esetei, következményei


9. §


(1) A rendszeres szociális segélyezettek esetében az együttműködésre kötelezett kötelezettségének nem tesz eleget, ha


a) a rendszeres szociális segélyt megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül nem kérelmezi nyilvántartásba vételét az együttműködésre kijelölt szervnél,


b) az együttműködésre vonatkozó megállapodást nem köti meg,


c) a beilleszkedést segítő programokon nem vesz részt és távolmaradását az együttműködésre kötelezett szervnél 5 napon belül nem menti ki,


d) nem teljesíti a számára előírt beilleszkedést segítő programban foglaltakat,


e) az együttműködésre kijelölt szervnél felhívásra nem jelenik meg.


(2) Amennyiben az együttműködésre kötelezett együttműködési kötelezettségének önhibájából nem tesz eleget, az együttműködésre kijelölt szerv azt haladéktalanul, de legkésőbb nyolc napon belül jelzi a jegyzőnek.


(3) A rendszeres szociális segélyre jogosult személynél az együttműködési kötelezettség megszegése esetében az Sztv. 37/B. § (2) bekezdése az irányadó, mely alapján megszüntethető az ellátás, ha az együttműködési kötelezettséget neki felróhatóan két éven belül ismételten megszegi.


(4) A foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők esetében meg kell szünteti az aktív korúak ellátására való jogosultágát az Sztv. 36. § (2) bekezdésében foglaltakon túl annak a személynek, aki:

a) nyilatkozatban nem vállalja a közfoglalkoztatást,

b) nem jelenik meg a foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton,

c) nem jelenik meg, vagy nem munkára képes állapotban jelenik meg a munkavégzés helyszínén,

d) munkaidő alatt engedély nélkül eltávozik,

e) a részére jogszerűen kiadott munkafeladatokat megtagadja.


Önkormányzati segély


10. §


(1) Önkormányzati segély annak a részére adható, akinek családjában az egy főre számított családi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át.


(2) Az önkormányzati segély formái és összegei:


a) egyszeri, vissza nem térítendő segély, legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeres összegéig,


b) elemi károsultak segélye, legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszoros összegéig.


(3) Pénzbeli önkormányzati segély helyett természetbeni ellátást lehet megállapítani, különösen: élelmiszer-ellátásra, tüzelővásárlásra, közüzemi díjak fedezésére.


(4) Különös méltánylást érdemlő esetben jövedelemtől és vagyoni helyzettől függetlenül legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresének összegéig önkormányzati segély állapítható meg annak, aki olyan rendkívüli élethelyzetbe került, melyet önerőből, családja, szűkebb környezete, illetve a szociális ellátórendszer nyújtotta egyéb lehetőségekkel megoldani nem tud. A méltányossági feltételekkel nyújtott önkormányzati segély megállapítása elsősorban sürgős élethelyzetekben indokolt.


(6) A kérelemhez minden esetben mellékelni kell a többletkiadások hitelt érdemlő bizonyító dokumentumait, ha azonban azok nem állnak rendelkezésre utólagos elszámolási kötelezettség írható elő.


Temetési költségekhez való hozzájárulásként megállapított

önkormányzati segély


11. §


(1) Önkormányzati segély állapítható meg annak a személynek, aki az elhalt személy eltemetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.


(2)      a) A helyben szokásos, átlagos temetés költségei


a)hamvasztásos temetés esetén: 153.820 Ft

b)hagyományos sírhelyes temetés esetén 188.361 Ft.


b) A segély összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségeinek 10 %-nál, azonban nem haladhatja meg a 60.000 Ft-ot.


(3) Az önkormányzati segély megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről - a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére - kiállított számla eredeti példányát.


(4) A megállapított önkormányzati segély összegét vagy a kérelem elutasításának tényét az arról szóló határozat számával együtt a temetési számlára rá kell vezetni és a számlát a kérelmező részére vissza kell adni.


(5) Ha az önkormányzati segély megállapítását nem a haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzattól kérik, a kérelem elbírálásához szükséges az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonata is.


(6) Nem részesíthető önkormányzati segélyben az, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének másfélszeresét, egyedül élő esetén annak kétszeresét meghaladja.


IV. Fejezet


Természetben nyújtott ellátások


Közgyógyellátás


12. §


Közgyógyellátás méltányossági alapon annak állapítható meg


a) akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200 %-át, és


b) az egészségbiztosítási szerv szakhatósági állásfoglalása alapján a havi rendszeres gyógyító ellátásának költsége az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20 %-át eléri.


Köztemetés


13. §


Ha a köztemetés költségeinek megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné, akkor az eltemettetésre köteles személy a köztemetés költségeinek megtérítése alól


a) 50 %-ban mentesíthető, ha a visszafizetésre kötelezett személy családjának egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét,


b) részletekben fizettetheti meg, ha a visszafizetésre kötelezett személy családjának egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát.


V. fejezet

Záró rendelkezések


14. §


Ez a rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba.


15. §


Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról, a személyes gondoskodást nyújtó alap- és szakellátásokról, térítési díjakról szóló 17/2011. (XI.25.) Ör. rendelete hatályát veszti.