Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2015 (XII.30.) önkormányzati rendelete

a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatások kötelező igénybevételéről szóló 9/2015.(V.4.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 01. 01- 2016. 01. 01

Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a 32. cikk (2) bekezdésében biztosított jogalkotó hatáskörében eljárva, a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 88. § (4) bekezdésének felhatalmazása alapján a következőt rendeli el:


1. §


A települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatások kötelező igénybevételéről szóló 9/2015.(V.4.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 7. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


(2) A települési szilárd hulladék gyűjtésének, szállításának, elhelyezésének külön szabályai:


a) A közszolgáltatás körében az alábbi szabványos gyűjtőedények használhatók:

aa) 60 literes szabványos tárolóedény,

ab) 80 literes szabványos tárolóedény

ac) 120 literes szabványos tárolóedény,

ad) 240 literes szabványos tárolóedény,

ae)1100 literes szabványos tárolóedény,

af) 4000 literes szabványos tárolóedény.


A közszolgáltató a szolgáltatás igénybevételét az ingatlanhasználó számára – a b) pont szabályának figyelembevételével - háztartásonként legalább 2 különböző űrmértékű gyűjtőedény választásával biztosítja.


b) A választási lehetőséget az ingatlanhasználó számára a közszolgáltató úgy ajánlja fel, hogy a választható gyűjtőedény űrmértéke igazodjon az érintett ingatlanon képződő hulladék mennyiségéhez, figyelembe véve a településen képződő vegyes és elkülönítetten gyűjtött hulladék fajlagos mennyiségét, az érintett háztartás lakosainak vagy az ingatlant használó természetes személyek számát, valamint a szállítási gyakoriságot. A rendelet területi hatálya alá tartozó ingatlanok tekintetében figyelembe veendő fajlagos mennyiség mértéke 49 liter/fő/hét.


c) Az 1 fős háztartásokban a szolgáltatás igénybevétele az ingatlanhasználó számára minimum 60 liter/hét, a 2 fős vagy az annál nagyobb létszámú háztartásokban és a gazdasági egységeknél minimum 80/liter/hét mennyiségre vonatkozóan kötelező. A (2) bekezdés a) pontjában meghatározott űrmértékű edényzet igénybevételére vonatkozó kérelemhez mellékelni kell az önkormányzat igazolását az ingatlanhasználók számáról.


d) A szolgáltató a választási lehetőség jogszerű alkalmazását jogosult a helyszínen ellenőrizni, melyről jegyzőkönyv került kiállításra. Amennyiben a kisebb űrmértékű gyűjtőedényzet e szakasz rendelkezéseitől eltérően került kiválasztásra, úgy a szolgáltató jogosult az ellenőrzés adatai alapján az érintett háztartás tényleges lakóinak vagy az ingatlant használó természetes személyek számának alapulvételével nagyobb gyűjtőedényzet alkalmazását előírni és annak díját, valamint az ellenőrzés kapcsán felmerült igazgatási költségeit számlázni. A közszolgáltató az ellenőrzés során felhívhatja az ingatlanhasználót az ingatlant használó személyek számának és a használat kezdő időpontjának okirati vagy egyéb módon történő igazolására. Amennyiben az ellenőrzés adatai alapján megállapítható az ellenőrzés időpontja előtti időszakra, hogy az ingatlanhasználó a kisebb űrtartalmú gyűjtőedény választására nem volt jogosult, úgy a Szolgáltató jogosult a díjkülönbözetet a jogosulatlan igénybevétel időtartamára kiszámlázni és a felmerült költségeit érvényesíteni.


e) A vegyes hulladék átadása a szolgáltató által üzemeltetett szállítóeszközhöz rendszeresített MSZ EN 840 szabványos, megfelelő minőségű, 60 literes edényzet esetében maximálisan 15 kg, 80 literes edényzet esetében maximálisan 20 kg, 110/120 literes edényzet esetében maximálisan 25 kg, 240 literes edényzet esetén maximálisan 50 kg össztömegű gyűjtőtartály igénybevételével történik. Az ingatlanon összegyűjtött, a közterületre – az ingatlanhasználó választása szerinti űrmértékű szabványos gyűjtőedényben - kihelyezett települési szilárd hulladékot a Közszolgáltató heti 1 alkalommal gyűjti össze és szállítja el.


A hulladékszállítás csütörtöki napon történik, a szolgáltatást végző kezdeményezésére a csütörtöki napon történő szállítástól el lehet térni, amelyről a lakosságot egy héttel a szállítási időpontot megelőzően tájékoztatni kell. A szállítás időpontjában reggel 6 óráig kell elhelyezni az ingatlan előtt a gyűjtőedényt a hulladék elszállítása végett.


f)  A Szolgáltató a települési szilárd hulladék szelektív gyűjtéséhez (kéthetente páros héten) speciális (sárga polietilén) zsákot – háztartásonként egy darabot – díjmentesen biztosít az ingatlanhasználók részére.


g)    A szolgáltató a gyűjtőedény űrtartalmát vagy e rendeletben meghatározott maximális súlyát  meghaladó többlethulladékot nem köteles elszállítani, kivéve, ha azt az ingatlanhasználó a szolgáltató által rendszeresített emblémás zsákban helyez ki. A többlethulladék elszállítása esetén – az emblémás zsákban való kihelyezést kivéve - a szolgáltató jogosult e többlethulladék mennyiségének megfelelő szolgáltatási díjat az ingatlanhasználó részére kiszámlázni, melynek díja magába foglalja a szállítás és a deponálás díját.


h)    Ha a szolgáltató az ingatlanhasználó részére nem biztosít gyűjtőedényt, úgy arról az ingatlanhasználó kötelezettsége gondoskodni, szabványos, megfelelő minőségű és szükséges térfogatú tároló tartály beszerzésével, melynek azonosítását a szolgáltató számára köteles lehetővé tenni (ún. chipezés).


i)     A használó vagy megbízottja a Szolgáltató tulajdonában lévő gyűjtőedény átvételét aláírásával köteles igazolni.


j)     A hulladékszállítás időpontjáról, annak megváltozásáról a Szolgáltató a lakosságot az önkormányzat útján, helyben szokásos módon vagy honlapján értesíti.


k)    A szolgáltató a rendszeres hulladékszállítást úgy köteles megszervezni, hogy amennyiben az általa meghatározott szállítási napon az érintett területen a szállítást bármely okból (pl. ünnep és munkaszüneti napokon, gép meghibásodás esetén) elvégezni nem tudja, az elmaradt szolgáltatást 24 órán belül, illetve a soron következő munkanapon pótolni köteles, kivéve  minden év január 1. napját, mely a soron következő szállítási napon kerül pótlásra


l)     A gyűjtőedény megőrzése és tisztán tartása az ingatlan használójának kötelezettsége.


m) A gyűjtőedény környezetének tisztán tartásáról az ingatlanhasználó köteles gondoskodni, kivéve, ha a hulladék a Szolgáltató hibájából szóródik el.


n)    A Szolgáltató a közszolgáltatás keretében a településen hulladékudvart üzemeltet. Az a) pontban foglaltakon túlmenően a hulladékudvarba díjmentesen naponta maximum 1 m3 lakossági gyűjtésből származó szelektív hulladékok (papír, műanyag, üveg, fém), zöld hulladék helyezhető el. A hulladékudvarban a fentieken túl maximum 5 m3/háztartás/év mennyiségben beszállított építési törmelék és lom hulladék, valamint lakossági veszélyes hulladék vehető át díjmentesen, melynek átvétele, biztonságos tárolása, ártalmatlanítási célú elszállítása a Szolgáltató feladata. A hulladékudvarba kizárólag a nyitvatartási időben, a feltüntetett típusú és mennyiségű hulladék helyezhető el.


o) A Szolgáltató a közszolgáltatás keretében ellátja a közterületen kialakított szelektív hulladékgyűjtő szigeteken lévő edények ürítését és a hulladék elszállítását. A hulladékgyűjtő szigeteken elhelyezett edényekbe kizárólag a feltüntetett típusú hulladék helyezhető el.


p) Ha a zöldhulladékot házi vagy közösségi komposztálás útján nem komposztálják, azt a képződés helyén a zöldhulladék elkülönített gyűjtésének céljára gyártott szabványos gyűjtőedényben vagy biológiailag lebomló hulladékgyűjtő zsákban kell gyűjteni. Ha a zöldhulladék szabványos gyűjtőedényzetben vagy biológiailag lebomló hulladékgyűjtő zsákban történő gyűjtésének feltételeit a közszolgáltató a közszolgáltatási területen nem biztosítja, a zöldhulladékot a vegyes hulladék céljára szolgáló gyűjtőedényben kell gyűjteni.”


2. §


Ez a rendelet a 2016. január 1. napján lép hatályba.