Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2016 (III.31.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról és azok térítési díjáról szóló 7/2011. (IV.01.) Ör. rendelete módosításáról

Hatályos: 2016. 04. 01- 2016. 04. 02

Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (3)-(4) bekezdése, a 62. § (2) bekezdése, a 92.§ (1) bekezdésének b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőt rendeli el:

1.§


A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról és azok térítési díjáról szóló 7/2011. (IV.01.) Ör. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 3.§ (1) és (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(1) Az 1.§-ban meghatározott ellátások esetében a szociális szolgáltatások iránti kérelmet az Intézmény vezetőjénél, vagy feladat ellátási területenként az 1. sz. függelékben meghatározott tagintézmények vezetőjénél, vagy a telephelyek tekintetében a helyileg illetékes vezetőjénél szóban vagy írásban kell benyújtani.


(2) Írásbeli kérelem esetén a kérelmet és mellékleteit a 2. sz. függelék szerinti formanyomtatványokon lehet benyújtani. A kérelem előterjesztésekor mellékelni kell a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendelet 1. számú melléklet I. része szerinti orvosi igazolást, vagy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás ideje alatt, illetve annak megszűnését követő 30 napon belül történő igénylésnél a kórházi zárójelentést, valamint az 1. számú melléklet II. része szerinti jövedelemnyilatkozatot.”

2.§


A Rendelet az alábbi 3/A. §-sal egészül ki:


„3/A.§


(1) Az Intézmény vezetője külön eljárás nélkül biztosíthatja az ellátást, ha

a) a kérelmező önmaga ellátásáról részben vagy teljesen nem tud gondoskodni, és nincs olyan hozzátartozója, aki ellátásáról gondoskodna;

b) szociális helyzetében, egészségi állapotában olyan igazolt kedvezőtlen változás következett be, amely az azonnali ellátást igényli;

c) a kérelmező kapcsolata a vele együtt élő hozzátartozójával, eltartójával helyrehozhatatlanul megromlott, és az igénylő életet vagy testi épséget veszélyeztető helyzetbe kerül.

(2) A szociális alapszolgáltatás igénybevételének időpontjában az Intézményvezető, vagy az általa meghatalmazott területileg illetékes tagintézmény-vezető vagy telephelyvezető, és az ellátást igénybevevő, illetve törvényes képviselője megállapodást köt, figyelemmel a Sztv-ben és a szakmai jogszabályokban foglaltakra. A megállapodás mintákat a helyi rendelet 2. sz. függeléke tartalmazza.”

3.§


A Rendelet az alábbi 3/B. §-sal egészül ki:


„3/B.§

(1) A szociális szolgáltatások és ellátások igénybe vételéért fizetendő személyi térítési díj mértékének megállapítására és megfizetésére az alábbi szabályokat kell alkalmazni:

a) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokért a személyi térítési díjat az Sztv. 114. § (2) bekezdésében meghatározott tartásra köteles és képes személy köteles megfizetni.

b) Amennyiben a térítési díj fizetésére kötelezett jövedelemmel nem rendelkezik, a szolgáltatásokat térítésmentesen kell biztosítani.

c) Az alapfeladatokon túl nyújtott szolgáltatásokért, az Intézmény által szervezett programokért, továbbá az intézményi jogviszonyban nem álló személyek – hozzátartozók – által igénybe vett egyes intézményi szolgáltatásokért az igénybe vevőnek önköltséget meghaladó mértékű térítési díjat kell megfizetnie, melynek mértékét és megfizetésének módját - idősek ápoló-gondozó otthona és nappali ellátások tekintetében - az Intézmény házirendjei tartalmazzák.

d) A személyi térítési díj megfizetésének szabályait az intézményi jogviszonyt létesítő megállapodás tartalmazza.

e) A személyi térítési díjat az Intézményvezető állapítja meg. Az Intézményvezető nevében és képviseletében a tagintézmények és telephelyek tekintetében a helyileg illetékes vezető határozza meg a személyi térítési díjakat.

(2) Térítési díjkedvezményt, mentességet az Intézményvezető csak a törvényben meghatározott estetekben adhat. Egyedi, méltányosságot igénylő kérelmeket a Fenntartó engedélyezhet, különösen ha:

a) elemi kárt szenvedett,

b) bűncselekménnyel - lopással vagy rablással - megkárosították,

c) lakásában rendkívüli esemény miatt súlyos kár keletkezett,

d) egészségében állapotrosszabbodás következett be,

e) családi körülményeiben olyan változás állt be,

amely miatt az ellátott a személyi térítési díjat átmenetileg nem tudja megfizetni.

(3) Amennyiben az Intézményvezető által megállapított személyi térítési díj összegével a jogosult, illetve a fizetésre kötelezett személy nem ért egyet, az Intézményvezető intézkedése ellen a kézhezvételtől számított nyolc napon belül a Homokháti Kistérség Többcélú Társulásához címzett fellebbezéssel lehet élni, ezt követően a fenntartó döntésének felülvizsgálata bíróságtól kérhető.”

4.§


A Rendelet az alábbi 3/C. §-sal egészül ki:


„3/C.§


A személyes gondoskodást nyújtó ellátás megszűnésére az Sztv. 100-104.§-ban foglaltakat kell az intézményre megfelelően alkalmazni.”

7. §


(1) Ez a rendelet 2016. április 1. napján lép hatályba a (2) bekezdésben foglalt kivételekkel.


(2) Ezen rendelet 5 - 6. §-a 2016. május 1. napján lép hatályba.