Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2017 (III.30.) önkormányzati rendelete

az egyes anyakönyvi és egyéb családi események engedélyezésének szabályairól és az eseményekhez kapcsolódó többletszolgáltatásért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2017. 03. 31- 2018. 12. 30

Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések


1. §


E rendelet hatálya kiterjed a Zákányszék község közigazgatási területén az anyakönyvvezető által a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül a házasságkötésre, a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére, valamint egyéb családi események társadalmi megünneplésével (a továbbiakban együtt: családi esemény) kapcsolatban nyújtott szolgáltatásokra terjed ki.

2. Értelmező rendelkezések


2. §


E rendelet alkalmazásában:

a) Egyéb családi esemény: névadó, házassági évforduló.

b) Hivatali helyiség: Zákányszék községben a családi események megtartásának helyszíne a Zákányszéki Polgármesteri Hivatal (6787 Zákányszék, Lengyel tér 7. szám alatti) épületében található házasságkötő terem.

c) Hivatali munkaidő: a Zákányszéki Polgármesteri Hivatal mindenkor hatályos Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő.

3. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő családi esemény engedélyezésének szabályai


3. §


(1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő családi esemény engedélyezése iránt – a szándék bejelentésével egyidejűleg – kérelmet kell benyújtani az anyakönyvvezetőnél.

(2) Hivatali helyiségen kívüli családi esemény csak arra méltó, ünnepélyes helyszínen és körülmények között, külső zavaró hatások kizárhatósága esetén engedélyezhető. Az ünnepség lebonyolításának ünnepélyes feltételeit a megrendelők biztosítják.

(3) El kell utasítani a kérelmet, amelyet a már hivatali vagy hivatalon kívül előjegyzett, anyakönyvvezető közreműködését igénylő rendezvények miatt helyiség vagy az anyakönyvvezetői közreműködés egyidejű igénybevételi lehetőségének hiánya miatt nem lehet teljesíteni.

4. A díjfizetési kötelezettség és a díjak mértéke


4. §


(1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő családi esemény esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként díjat kell fizetni, kivéve, ha a hivatalos helyiségen kívüli családi eseményre rendkívüli körülmény miatt kerül sor.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott rendkívüli körülménynek minősül különösen, ha valamelyik fél számára mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, kora miatt jelentős erőfeszítés lenne a hivatalos helyiségben történő megjelenés. E körülmény fennállását kérelmükben a felek megjelölni kötelesek.

(3) A díjak a családi eseményekhez használt kellékek (gyertya, pezsgő, virág stb.) költségeit nem tartalmazzák.

5. §


(1) A hivatali helyiségen kívüli családi esemény esetén – függetlenül annak időpontjától – a többletszolgáltatás ellentételezéseként bruttó 30.000,- forint mértékű díjat kell fizetni.

(2) Szabadtéri anyakönyvi esemény kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt legkésőbb az anyakönyvi esemény napján, az eseményt megelőző két órával mondható le, illetve a díjkülönbözet írásban 8 napon belül igényelhető vissza. Kedvezőtlen időjárási viszonynak tekinthető a tartós eső, zápor, zivatar, jégeső, szélvihar, 18 Celsius fok alatti és 35 Celsius fok feletti hőmérséklet.

(3) A hivatali munkaidőn kívül, a hivatali helyiségben történő családi esemény esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként bruttó 10.000,- forint mértékű díjat kell fizetni.

6. §


(1) Amennyiben a családi esemény e rendelet alapján díjfizetési kötelezettség alá esik, úgy a díjat a családi esemény kitűzött időpontja előtt legalább 4 nappal korábban kell befizetni a Zákányszéki Polgármesteri Hivatal házipénztárába. A befizetés teljesítéséről a befizető számlát kap. A díj megfizetésének hiányában a rendezvény nem tartható meg.

(2) Amennyiben az érintettek a családi eseménytől a családi esemény időpontját megelőző 5 napon belül visszalépnek, vagy a szertartáson nem jelennek meg, úgy részükre az e rendelet alapján megfizetett díjat nem lehet visszafizetni. E rendelkezés nem alkalmazható abban az esetben, ha a szertartásra valamelyik érintett fél halála miatt nem kerül sor.

5. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő családi esemény közreműködő anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke


7. §


A hivatali munkaidőn kívül történő családi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt, amennyiben nem a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben (a továbbiakban: Kttv.) meghatározott szabadidőt választja, családi eseményenként 10.000,- forint összegű díjazás illeti meg.

6. Záró rendelkezések


8. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

9. §


Hatályát veszti Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének az anyakönyvi eljárás egyes díjairól szóló 2/2011. (II.11.) Kt. rendelete.