Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2017 (V.10.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által végzett közműépítésekhez kapcsolódó közműfejlesztési hozzájárulásról

Hatályos: 2017. 05. 27

Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő- testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 28.§ (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed Zákányszék község közigazgatási területén - a helyi szabályozási terv figyelembe vételével - önkormányzati beruházás keretében megvalósuló közműépítésekre, az azokhoz történő utólagos csatlakozásra.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokra.

(3) Amennyiben a tulajdonos a tulajdonát képező ingatlant kiszolgáló, önkormányzat által létesített közműhálózat fejlesztéséhez pénzbeli befizetéssel nem járul hozzá, az érdekeltségi egységnek megfelelő összeg megfizetésére köteles.

Fogalom-meghatározások

2. §  


(1) E rendelet alkalmazása szempontjából közmű:

a) úthálózat: szilárd (kő, beton, aszfalt) burkolatú közút, valamint a hozzá kapcsolódó felszíni, vagy felszín alatti csapadékvíz elvezető rendszer,

b) villanyhálózat: a villamos teljesítményigények üzembiztos kielégítéséhez szükséges elosztó vezetékhálózat,

c) vízhálózat: a helyi közcélú víziközmű törzshálózat része.

(2) Közműhálózat fejlesztése: a közművesítetlen közterületen új közmű létesítése, valamint a közterületi közműhálózat és az ingatlan közötti csatlakozó vezeték megépítése.

(3) Közműfejlesztési hozzájárulás: az a befizetési kötelezettségként megállapítható pénzösszeg, amelynek nagyságát a beruházó képviselő- testület a közmű által kiszolgálandó ingatlanok tekintetében megállapított.

(4) Önkormányzati beruházás: minden olyan beruházás, melyben az önkormányzat – a költségviselés mértékétől függetlenül – részt vesz.

(5) Közművel ellátott ingatlan: az az önálló helyrajzi számmal rendelkező telek, amelyre a hatályos jogszabályi előírások szerint az ingatlan előtt meglévő közműgerinc-vezetékről a bekötés kivitelezhető, illetve amelyhez a közúti csatlakozás kiépíthető.

(6) Utólagos csatlakozó: az az ingatlantulajdonos, aki közmű létesítésekor a költségekhez bármely oknál fogva nem járult hozzá, az együttműködésből bármely oknál fogva kimaradt, vagy szándékát késve jelezte.

Közműépítéssel kapcsolatos rendelkezések

3. §


(1) Az ingatlan tulajdonosát, tulajdonközösség esetén a társtulajdonosokat a beruházás költségéről és várható befejezésének időpontjáról tájékoztatni kell.

(2) A beruházási költség tartalmazza a közmű építésével kapcsolatban felmerült összes költséget, melynek meghatározása a beruházás pénzügyi lezárását követően történik.

A közműfejlesztési hozzájárulással kapcsolatos rendelkezések

4. §


(1)[1] A település közigazgatási területén közművesítésbe bevont ingatlanokat terhelő közműfejlesztési hozzájárulás mértéke a meglévő szennyvíz közmű hálózatra történő utólagos csatlakozás esetében 300.000 Ft/ingatlan.

(2) A közműfejlesztési hozzájárulás megfizetése alól felmentés nem adható.

5. §


(1) A közműfejlesztési hozzájárulás fizetésére vonatkozó kötelezettség és annak mértékének megállapítása tárgyában a jegyző jár el, döntését az érintettekkel határozatban közli.

(2) A hozzájárulást a beruházás üzembe helyezését követően, az 5 § (1) bekezdése szerinti határozat jogerőre emelkedésétől számított 60 napon belül az önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára kell megfizetni.

(3) A fizetési kötelezettség az ingatlan tulajdonosát, tulajdonközösség esetén a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában egyetemlegesen terheli.

(4) A közművesítésbe bevont ingatlant érintő tulajdonos változás esetén, az ingatlan korábbi és új tulajdonosa egyetemlegesen felel a hozzájárulás megfizetéséért.

(5) A hozzájárulást megállapító határozat ellen a kézhezvételtől számított 15 napon belül fellebbezést lehet benyújtani a képviselő- testülethez.

(6) Kivételes méltánylást érdemlő esetben a képviselő- testület a közműfejlesztési hozzájárulás megfizetésére legfeljebb 3 év időtartamra részletfizetést engedélyezhet, vagy 50 % mértékű kedvezményt biztosíthat, ha a kérelmező magánszemély ingatlantulajdonos és családja tartós létfenntartási gondokkal küzd, vagy létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, különösen, ha haláleset, elemi kár váratlan kiadást okoz és a kérelmező emiatt a hozzájárulás összegének megfizetésére nem képes, feltéve, hogy az egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének másfélszeresét, egyedül élő esetén a kétszeresét.

6. §


A víziközmű beruházások esetében alkalmazandó egyéb rendelkezések:


a) Az Önkormányzat a hozzájárulás megfizetéséről az utólagos csatlakozónak igazolást ad ki, mely ellenében a víziközmű-szolgáltatóval a szolgáltatási szerződés megköthető.


b) A hozzájárulások megfizetésére kötelezett a már meglévő közmű hálózatra mindaddig nem csatlakozhat rá, amíg a hozzájárulás teljes összegét az Önkormányzat javára meg nem fizeti, illetve a részletfizetési kérelme nem került elbírálásra.


c) A hozzájárulás címén meghatározott összegek nem tartalmazzák a hálózatra történő rákötés kivitelezési munkáinak költségeit, melyet igénylő köteles finanszírozni a víziközmű-szolgáltató üzletszabályzata szerint.

Záró rendelkezések

7. §


(1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a már befejezett "Mórahalom és Zákányszék települések szennyvízelvezetésének és szennyvíztisztításának megvalósítása" tárgyú beruházásra, illetve e rendelet hatályba lépését követően megkezdett beruházásokra kell alkalmazni.

(2) A közműfejlesztési hozzájárulás kivetése önkormányzati hatósági ügy, amely eljárás során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

[1]

A rendelet szövegét a 10/2017 (V.26.) önkormányzati rendelet 1.§-a módosította. Hatályos: 2017.05.27-től