Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2018 (XII.21.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2019. 01. 01- 2022. 04. 06

Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2018 (XII.21.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2019.01.01.

Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, továbbá a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § E rendelet célja, hogy Zákányszék Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) a zákányszéki polgárok érdekeit szem előtt tartva, a község művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a helyi lehetőségek, sajátosságok és hagyományok alapján meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáját, módját és mértékét, ösztönözze a civil közösségek együttműködési szándékát e téren.

2. § A rendelet hatálya kiterjed a közművelődésben résztvevőkre, az önkormányzat által fenntartott és működtetett közművelődési intézményekre, közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyekre, egyéb szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire, alkalmazottaira és a közművelődési alapszolgáltatást igénybe vevőkre.

2. Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai, feladatai

3. § (1) Az önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.

(2) Az önkormányzat a település adottságainak figyelembe vételével, a helyi közművelődési tevékenység támogatása terén az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat látja el:

a) a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

c) amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása.

(3) A közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének keretében biztosítja:

a) a művelődő közösségek rendszeres és alkalomszerű művelődési, vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét,

b) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt,

c) fórumot szervez - ha a településen működik - a Közművelődési Kerekasztal bevonásával, a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

(4) Az önkormányzat biztosítja a nyilvános könyvtári ellátás jogszabályban rögzített rendszerének működtetését, alapkövetelményeit és meghatározza a működtetés alapfeladatait.

(5) Az önkormányzat a települési értékek, a települési hungarikumok felkutatása, települési/megyei értéktárba történő felvétele és azok gondozása érdekében települési Értéktár Bizottságot hozott létre.

4. § (1) Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenységek keretében az alábbi feladatokat támogatja:

a) az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek megteremtése,

b) a mentális kultúrát és önismeretet fejlesztő alkalmak, tanfolyamok, fórumok szervezése, biztosítása,

c) a különböző életkorú, érték- és érdekrendszerű civil közösségek művelődési szándékainak elősegítése,

d) különböző fórumok, estek, találkozók szervezése, szolidáris akciók fogadása, különböző civil szervezetek közötti együttműködés kezdeményezése, közösségi tér biztosítása,

e) a település környezeti, szellemi, művészeti, népművészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása,

f) a lokálpatriotizmus elmélyítése, a szűkebb-tágabb régió értékeinek gyarapítása, megismertetése,

g) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása,

h) az esztétikai élmények megéléséhez színházi előadások, hangversenyek, koncertek, irodalmi estek, filmklubok, művészeti kiállítások kínálata,

i) az eltérő korosztályok számára szórakozva- művelődő és kulturált szórakozási lehetőségek biztosítása, mikroközösségek szerveződésének segítése,

j) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő, népművészeti, hagyományőrző közösségek tevékenységének támogatása,

k) bemutatók, kiállítások, nyári táborok szervezése, tehetséggondozás,

l) különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése,

m) kapcsolatépítés a közművelődés, megyei, országos szervezeteivel, határon túli magyarság művelődési közösségeivel, a testvérvárosok kulturális intézményeivel, művelődési, művészeti egyesületeivel,

n) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,

o) infokommunikációs eszközök révén, személyes segítségnyújtás a szolgáltatást igénybe vevők részére,

p) nyilvánosság megteremtése az önkormányzat támogatásával megjelentetett helyi újságban, ezenkívül az önkormányzat és intézményeinek honlapján, internetes közösségi oldalain,

q) szórólapok, plakátok, meghívók készítése,

r) közérdekű, közhasznú kiállítások rendezése, programok szervezése,

s) a kulturális turizmus segítése,

t) a lakosság különböző művelődési célú, illetve közösségi tér igényű programjainak segítése, közművelődési színtér biztosítása.

(2) Az önkormányzat könyvtári ellátással kapcsolatos feladatai:

a) nyilvános könyvtári feladatok ellátása

b) a könyvtári dokumentumok, a gyűjtemény folyamatos fejlesztése, feltárása, megőrzése, feldolgozása, gondozása, a felhasználók rendelkezésére bocsátása.

c) a könyvtári dokumentumok közvetlen és közvetett szolgáltatása, könyvtárközi kölcsönzés,

d) részvétel a könyvtárak közötti dokumentum- és információcserében,

e) rendszeres tájékoztatás biztosítása az olvasóközönség számára a könyvtár dokumentumairól, azok elérhetőségéről, egyéb szolgáltatásairól,

f) gyermekkönyvtári, iskolakönyvtári szolgáltatások támogatása.

3. A közművelődési feladatellátás formája, módja

5. § (1) Az önkormányzat a rendelet 3–4. §-ban meghatározott alapszolgáltatások és feladatok folyamatos ellátása érdekében közművelődési intézményt működtet.

(2) Az önkormányzat a közművelődési feladatait elsősorban az általa fenntartott Zákányszéki Művelődési Ház és Könyvtár (6787 Zákányszék Dózsa György utca 45., 4 hrsz.) működtetésével látja el. Az intézmény a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény a továbbiakban: Kult. tv.) 91/A. § (1) bekezdésében meghatározott integrált kulturális intézményként működik, amely az e rendeletben meghatározott közművelődési alapszolgáltatásokat, a teleház szolgáltatásait, valamint a nyilvános könyvtári feladatokat közös szervezetben látja el.

(3) Az intézmény használati szabályai, valamint a nyitva tartása az önkormányzat által jóváhagyott intézményi szervezeti és működési szabályzatban, vagy annak mellékletét képező szabályzatokban kerülnek meghatározásra.

(4) Az önkormányzat és az intézmény a közművelődési célok és feladatok megvalósítása során egymással és a közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyekkel, egyéb szervezetekkel, azok fenntartóival, alkalmazottjaival és megalakulása esetén a Közművelődési Kerekasztallal szorosan együttműködik.

(5) Az intézmény - a vonatkozó jogszabályokban előírtak szerint elkészíti és az önkormányzatnak jóváhagyásra előterjeszti - az általa nyújtott közművelődési alapszolgáltatás megszervezéséhez szükséges éves munkatervet és az éves szolgáltatási tervet, valamint a települési könyvtár éves szakmai munkatervét és az éves szakmai beszámolóját. Az intézmény a működéséről - a képviselő-testület munkatervében meghatározott időpontban - beszámol az önkormányzatnak.

(6) Az intézményvezető év közben a polgármesternek - az általa meghatározottak szerint - tájékoztatást nyújt a közművelődési intézmény működéséről, a megtartott rendezvényekről, programokról, továbbá egyezteti a tervezett rendezvényeket, programokat és azoknak az előrelátható, költségvetésre gyakorolt hatását.

6. § Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások nyújtásában az általa fenntartott közművelődési intézmény mellett más, közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyeket, egyéb szervezeteket, azok fenntartóit, működtetőit és alkalmazottait is bevonhatja, így különösen:

a) nevelési-oktatási intézményeket,

b) kulturális tevékenységet is végző társadalmi, civil szervezeteket, egyesületeket, alapítványokat,

c) egészségügyi és sport intézményeket, szervezeteket,

d) a turizmus és idegenforgalom szervezeteit,

e) helyi népművészeket, helyi gazdasági szervezeteket, magánszemélyeket

f) egyházakat,

g) hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményeket, civil szervezeteket.

5. Közművelődési megállapodás

7. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat által fenntartott integrált kulturális intézmény által el nem látható feladatok elvégzésére a Kult. tv-ben meghatározott feltételekkel közművelődési megállapodást köthet jogi és természetes személyekkel.

(2) A közművelődési feladat megállapodás keretében csak akkor látható el, ha azt az önkormányzati közművelődési szervezet nem vállalja, vagy nem tudja ellátni.

6. A közművelődés finanszírozása

8. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatait költségvetéséből finanszírozza, melynek forrása a saját bevétele és a központi költségvetésből származó normatív támogatás, a központosított előirányzatokból, az intézmény saját bevételéből származó összeg, valamint az elkülönített állami pénzalapokból, alapítványi forrásokból pályázati úton elnyert összeg.

(2) Az önkormányzat vállalja, hogy éves költségvetésében biztosítja a helyi önkormányzatok könyvtári és közművelődési érdekeltségnövelő támogatása igényléséhez szükséges saját erőt.

(3) Az önkormányzat a 3–4. §-ban meghatározott alapszolgáltatások és feladatok megvalósítása érdekében

a) éves költségvetésében támogatási keretet határozhat meg,

b) külön rendeletében megállapított feltételek alapján támogatja a helyi székhelyű alapítványokat, közalapítványokat, egyesületeket és történelmi egyházak helyi közösségeit,

c) támogatja a kiemelt községi rendezvényeket, illetve falunap megrendezését.

7. Díjmentes és díjköteles közművelődési feladatok

9. § (1) Díjmentes szolgáltatások:

a) az intézmény termeinek, felszerelésének, berendezésének és az alkalmazottak munkájának igénybevételével önkormányzati intézmények, kulturális célú közösségek és helyi civil szervezetek számukra bevételt nem termelő szervezeti, közművelődési, közösségi tevékenysége, valamint e rendelet 3. § (2) bekezdésében felsorolt mindazon saját tevékenység, mely az intézménynek közvetlen kiadással nem jár,

b) mindaz a tevékenység, amelyet az önkormányzat célzott feladatként finanszíroz,

c) az önkormányzat - nem pénzbeli támogatásként biztosítja a saját, illetve intézményei tulajdonában lévő azon épületeinek, létesítményeinek térítésmentes használatát a helyi civil szervezetek számára, amelyek a civil szervezetek székhelyei, illetve működésük színterei.

(2) Díjköteles szolgáltatások: minden nem kulturális és/vagy üzleti célú tevékenység díjköteles.

(3) A szolgáltatás díjának mértéke: a nem kulturális és/vagy üzleti célú tevékenységek díjait a Képviselő-testület külön határozatában állítja meg.

(4) Az intézményvezető az intézmény helyiségeit kulturális és közművelődési célra használatba, illetve bérbe adhatja.

8. A közművelődési tevékenység irányítása, ellenőrzése, képviselete

10. § (1) A Kult. tv. és az e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói hatásköröket Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testülete, illetve átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja.

(2) Az önkormányzat a közművelődési intézmény törvényességi ellenőrzését a vonatkozó jogszabályokban foglaltak alapján látja el.

(3) Az önkormányzat intézményének szakmai ellenőrzését a képviselő-testület szakmai beszámolók és szakértői vélemények alapján látja el.

9. Záró rendelkezések

11. § (1) Ez a rendelet 2019. január 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a közművelődésről és nyilvános könyvtári ellátási feladatokról szóló 1/2002.(II.1.) Ör. rendelet hatályát veszíti.