Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2018 (XII.21.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól, a többletszolgáltatásért fizetendő díjak mértékéről, valamint az anyakönyvvezető díjazásáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2018 (XII.21.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól, a többletszolgáltatásért fizetendő díjak mértékéről, valamint az anyakönyvvezető díjazásáról

2024.01.01.

Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § E rendelet hatálya kiterjed a Zákányszék község közigazgatási területén az anyakönyvvezető által a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésre.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) hivatali helyiség: Zákányszék községben a házasságkötések megtartásának helyszíne a Zákányszéki Polgármesteri Hivatal (6787 Zákányszék, Lengyel tér 7. szám alatti) épületében található házasságkötő terem.

b) hivatali munkaidő: a Zákányszéki Polgármesteri Hivatal mindenkor hatályos Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő.

3. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályai

3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezése iránt – a szándék bejelentésével egyidejűleg – kérelmet kell benyújtani az anyakönyvvezetőnél.

(2) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés csak arra méltó, ünnepélyes helyszínen és körülmények között, külső zavaró hatások kizárhatósága esetén engedélyezhető. Az ünnepség lebonyolításának ünnepélyes feltételeit a megrendelők biztosítják.

(3) El kell utasítani a kérelmet, amelyet a már hivatali vagy hivatalon kívül előjegyzett, anyakönyvvezető közreműködését igénylő rendezvények miatt helyiség vagy az anyakönyvvezetői közreműködés egyidejű igénybevételi lehetőségének hiánya miatt nem lehet teljesíteni.

4. A díjfizetési kötelezettség és a díjak mértéke

4. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként díjat kell fizetni, kivéve, ha a hivatalos helyiségen kívüli házasságkötésre rendkívüli körülmény miatt kerül sor.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott rendkívüli körülménynek minősül különösen, ha valamelyik fél számára mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, kora miatt jelentős erőfeszítés lenne a hivatalos helyiségben történő megjelenés. E körülmény fennállását kérelmükben a felek megjelölni kötelesek.

(3) A díjak a házasságkötésekhez használt kellékek (gyertya, pezsgő, virág stb.) költségeit nem tartalmazzák.

5. § (1)1 A hivatali munkaidőn kívül, a hivatali helyiségben történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az Önkormányzat részére 20.000,- forint mértékű díjat kell fizetni.

(2)2 A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés esetén – függetlenül annak időpontjától – a többletszolgáltatás ellentételezéseként

a) a település belterületén (lakott területen belül) 35.000,- forint,

b) a település külterületén (lakott területen kívül) 70.000,- forint

mértékű díjat kell fizetni.

(3) Szabadtéri házasságkötés kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt legkésőbb a házasságkötés napján, az eseményt megelőző két órával mondható le, illetve a díjkülönbözet írásban 8 napon belül igényelhető vissza. Kedvezőtlen időjárási viszonynak tekinthető a tartós eső, zápor, zivatar, jégeső, szélvihar, 18 Celsius fok alatti és 35 Celsius fok feletti hőmérséklet.

6. § (1) Amennyiben a házasságkötés e rendelet alapján díjfizetési kötelezettség alá esik, úgy a díjat a házasságkötés kitűzött időpontja előtt legalább 4 nappal korábban kell befizetni a Zákányszéki Polgármesteri Hivatal házipénztárába vagy Pénzforgalmi bankszámlájára. A befizetés teljesítéséről a befizető számlát kap. A díj megfizetésének hiányában a rendezvény nem tartható meg.

(2) Amennyiben az érintettek a házasságkötéstől a házasságkötés időpontját megelőző 5 napon belül visszalépnek, vagy a szertartáson nem jelennek meg, úgy részükre az e rendelet alapján megfizetett díjat nem lehet visszafizetni. E rendelkezés nem alkalmazható abban az esetben, ha a szertartásra valamelyik érintett fél halála miatt nem kerül sor.

5. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés közreműködő anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke

7. §3 A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt, amennyiben nem a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben meghatározott szabadidőt választja, házasságkötésenként az alábbiak szerinti díjazás illeti meg:

1. hivatali munkaidőn kívül, a hivatali helyiségben történő házasságkötés esetén a bruttó 20.000,- forint.

2. hivatali helyiségen kívüli házasságkötés esetén – függetlenül annak időpontjától –

a) a település belterületén (lakott területen belül) bruttó 25.000,- forint,

b) a település külterületén (lakott területen kívül) bruttó 30.000,- forint.

6. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet 2019. január 01. napján lép hatályba.

9. §4

1

Az 5. § (1) bekezdése a Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XII. 6.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 5. § (2) bekezdése a Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XII. 6.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 7. § a Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XII. 6.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 9. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.